Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Kopřivnici vzniká domov pro seniory a domov se zvláštním režimem

Celý MS kraj |

Nový domov pro seniory v Kopřivnici ponese název Domov pod Bílou horou. Pětipatrová stavba s kapacitou 84 lůžek by měla být dokončena v lednu 2024, zájemci o ubytování budou moci podávat žádosti pravděpodobně od dubna.

O domov pro seniory usilovala Kopřivnice řadu let, myšlenkou se zabýval dokonce již národní výbor před rokem 1989, poté radnice roky marně usilovala o získání dotace. Nakonec došlo k domluvě s Moravskoslezským krajem.

memorandum města a kraje z roku 2017: "Podle predikce vývoje počtu obyvatel kraje se do roku 2050 zvýší počet seniorů o více než 100 tisíc, a budou tak tvořit téměř třetinu obyvatel. Kopřivnice je jedinou obcí s rozšířenou působností, která nedisponuje pobytovou službou pro seniory na svém území."

Na základě memoranda město v roce 2020 bezúplatně převedlo kraji objekt stravovny a pozemky pro výstavbu. Kraj vzal na svá bedra vytvoření projektu, samotnou výstavbu a zřízení příspěvkové organizace k zajištění sociálních služeb. Ty budou v novém objektu poskytovány dvě – 32 lůžek bude určeno pro službu domov pro seniory, 52 lůžek pro domov se zvláštním režimem, který zajistí péči o seniory s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Většinou půjde o jednolůžkové, maximálně dvojlůžkové pokoje. Součástí domova bude také zahrada, ordinace lékaře, místnosti pro terapii, paliativní péči a veřejná kaple. Dohodnutý je rovněž způsob financování, kdy stavbu za 366 milionů korun a první rok poskytování služeb zaplatí kraj, následně se bude na provozních nákladech podílet i město.

Výstavba byla zahájena v prosinci 2021, a to rekonstrukcí bývalé stravovny. Na ni navázaly práce na novostavbě, které stále pokračují. Původně bylo ukončení realizace plánováno na konec letošního roku, ale kvůli nutným změnám v projektu dojde k zhruba měsíčnímu zpoždění. Již nyní však existuje příspěvková organizace, která bude služby zajišťovat.

Jiří Navrátil, náměstek hejtmana MSK: "Od dubna je ve funkci paní ředitelka Jana Prášková, která kontroluje výstavbu, povede vybavování a především pilně pracuje na organizační struktuře. V domově vznikne řádově 80 pracovních míst, neboť zařízení bude soběstačné a bude disponovat vlastní kuchyní i prádelnou. Budou se tedy hledat nejen zdravotní sestry, ale rovněž ekonom, kuchař a další profese. Výběrová řízení budou postupně zveřejňována na webu Domova pod Bílou horou."

Možnost podávat žádosti o ubytování budou mít lidé nejpozději od poloviny dubna 2024. Od července by se pak měl domov začít plnit klienty, což bude několikaměsíční proces.

Jiří Navrátil, náměstek hejtmana MSK: "Lidé budou do domova přijímáni na základě potřebnosti, kterou budeme prověřovat. V naprosté většině případů půjde o osoby třetího a čtvrtého stupně závislosti. Ze zákona není možné vyhradit určitý počet míst pro Kopřivničany, bydliště však může být zohledněno v bodovém hodnocení pro přijetí. Platby se budou řídit úhradovou vyhláškou."
Nahlásit chybu


K tématu

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

15. dubna 2024 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Pobočka Domova pro seniory ve Frýdku-Místku prochází rekonstrukcí

27. listopadu 2023 16:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pobočka domova pro seniory ve Školské ulici ve Frýdku-Místku prochází kompletní rekonstrukcí. Budova už má přistavěno další patro a také probíhají práce na rozvodech. Hotovo má být do léta příštího roku. V domově vznikne 27 lůžek s vysokým komfortem pro klienty.

Domov pro seniory Frýdek-Místek oslavil 25 let svého fungování

26. června 2023 10:59 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Budova domova pro seniory Frýdek-Místek slouží klientům už 25 let. Při té příležitosti uspořádal domov pro klienty a zaměstnance velkou oslavu. Nechyběla hudba, tanec a dobré jídlo i pití. Pro zájemce byla k dispozici i prezentace poskytovaných služeb.


V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

Včera 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 15:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.


Moravskoslezští záchranáři jsou nejlepší z celé země. V soutěži Resusci cup nenašli přemožitele

15.5. si připomínáme Den linky 155, která patří zdravotnické záchranné službě. V našem regionu zvednou operátoři přes tisícovku tísňových volání každý den. Dobrou zprávou je že záchranáři z MS kraji jsou nejlepší z celé země, což potvrdili vítězstvím na soutěži Resusci cup 2024.

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili výročí 125 let od založení sboru

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili v neděli 5. května letošní výročí 125 let od založení sboru. Velká sláva začala mší k příležitosti svátku svatého Floriána, který je právě patronem hasičů. V hasičárně pak členové sboru převzali ocenění za dlouholetou obětavou práci.

Havířov se opět zapojil do závodu Čokoládová tretra, na start se postavilo přes 200 dětí

Na hřišti u ZŠ Marie Kudeříkové v Havířově se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Školáci z Opavska se utkali v TrojBoji. Posilovací stroje jim daly zabrat

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 15:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Moravskoslezští záchranáři jsou nejlepší z celé země. V soutěži Resusci cup nenašli přemožitele

15.5. si připomínáme Den linky 155, která patří zdravotnické záchranné službě. V našem regionu zvednou operátoři přes tisícovku tísňových volání každý den. Dobrou zprávou je že záchranáři z MS kraji jsou nejlepší z celé země, což potvrdili vítězstvím na soutěži Resusci cup 2024.

Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

14. května 2024 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

13. května 2024 10:21 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil | Dopravní revue

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

13. května 2024 9:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 52. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Nejkratší stezka pro chodce a cyklisty je v Ostravě, měří jen 3 metry a je úplně zbytečná

12. května 2024 15:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Draze, zbytečně, ale rekord to je. Nejkratší vyhrazenou stezku mohou chodci a cyklisté využít přímo v centru Ostravy. Bohužel, zřízena byla zcela zbytečně, byť se její autoři a také schvalující policisté snaží její existenci jakkoli zdůvodnit.

V Kopřivnici vzniká domov pro seniory a domov se zvláštním režimem
Vydáno 30. června 2023 17:40, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Nový domov pro seniory v Kopřivnici ponese název Domov pod Bílou horou. Pětipatrová stavba s kapacitou 84 lůžek by měla být dokončena v lednu 2024, zájemci o ubytování budou moci podávat žádosti pravděpodobně od dubna.

zdroj foto: Moravskoslezský kraj

O domov pro seniory usilovala Kopřivnice řadu let, myšlenkou se zabýval dokonce již národní výbor před rokem 1989, poté radnice roky marně usilovala o získání dotace. Nakonec došlo k domluvě s Moravskoslezským krajem.

memorandum města a kraje z roku 2017: "Podle predikce vývoje počtu obyvatel kraje se do roku 2050 zvýší počet seniorů o více než 100 tisíc, a budou tak tvořit téměř třetinu obyvatel. Kopřivnice je jedinou obcí s rozšířenou působností, která nedisponuje pobytovou službou pro seniory na svém území."

Na základě memoranda město v roce 2020 bezúplatně převedlo kraji objekt stravovny a pozemky pro výstavbu. Kraj vzal na svá bedra vytvoření projektu, samotnou výstavbu a zřízení příspěvkové organizace k zajištění sociálních služeb. Ty budou v novém objektu poskytovány dvě – 32 lůžek bude určeno pro službu domov pro seniory, 52 lůžek pro domov se zvláštním režimem, který zajistí péči o seniory s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Většinou půjde o jednolůžkové, maximálně dvojlůžkové pokoje. Součástí domova bude také zahrada, ordinace lékaře, místnosti pro terapii, paliativní péči a veřejná kaple. Dohodnutý je rovněž způsob financování, kdy stavbu za 366 milionů korun a první rok poskytování služeb zaplatí kraj, následně se bude na provozních nákladech podílet i město.

Výstavba byla zahájena v prosinci 2021, a to rekonstrukcí bývalé stravovny. Na ni navázaly práce na novostavbě, které stále pokračují. Původně bylo ukončení realizace plánováno na konec letošního roku, ale kvůli nutným změnám v projektu dojde k zhruba měsíčnímu zpoždění. Již nyní však existuje příspěvková organizace, která bude služby zajišťovat.

Jiří Navrátil, náměstek hejtmana MSK: "Od dubna je ve funkci paní ředitelka Jana Prášková, která kontroluje výstavbu, povede vybavování a především pilně pracuje na organizační struktuře. V domově vznikne řádově 80 pracovních míst, neboť zařízení bude soběstačné a bude disponovat vlastní kuchyní i prádelnou. Budou se tedy hledat nejen zdravotní sestry, ale rovněž ekonom, kuchař a další profese. Výběrová řízení budou postupně zveřejňována na webu Domova pod Bílou horou."

Možnost podávat žádosti o ubytování budou mít lidé nejpozději od poloviny dubna 2024. Od července by se pak měl domov začít plnit klienty, což bude několikaměsíční proces.

Jiří Navrátil, náměstek hejtmana MSK: "Lidé budou do domova přijímáni na základě potřebnosti, kterou budeme prověřovat. V naprosté většině případů půjde o osoby třetího a čtvrtého stupně závislosti. Ze zákona není možné vyhradit určitý počet míst pro Kopřivničany, bydliště však může být zohledněno v bodovém hodnocení pro přijetí. Platby se budou řídit úhradovou vyhláškou."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000038004/v%C2%A0koprivnici-vznika-domov-pro-seniory-a-domov-se-zvlastnim-rezimem