Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Otýlie Tobolová

Balik z Białym Misiem

28. února 2024 14:10 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Dziecięcy balik to dla pociech z polskiej szkoły i przedszkola w Stonawie nie tylko czas wspólnej rodzinnej rozrywki, ale też okazja do złożenia życzeń babciom i dziadkom.

Spotkanie wolontariuszy w Domu Elim

21. února 2024 13:16 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Tego wieczoru świetlica Domu z Opieką Społeczną Elim rozbrzmiewała śpiewem kolęd. To chór mieszany stonawskiego koła PZKO przybył upiększyć noworoczne spotkanie klientów i zaproszonych gośćmi.

Stonawskie Ostatki 2024

14. února 2024 15:30 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Krótki w tym roku sezon karnawałowy zakończył się w Stonawie tradycyjnym balem ostatkowym Miejscowego Koła PZKO.

Dziady w Scenie Polskiej

7. února 2024 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Pierwszą premierą w nowym roku w Scenie Polskiej były Dziady Adama Mickiewicza w reżyserii Bogdana Kokotka. Reżyser starał się zawrzeć w przedstawieniu fragmenty wszystkich czterech części tego cyklu dramatów, które Mickiewicz pisał na przestrzeni dziesięciu lat.

Obchody upamiętniające 105. rocznicę wojny o Śląsk Cieszyński

31. ledna 2024 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

W sobotę odbyły się w Stonawie uroczystości upamiętniające ofiary toczącej się 105 lat temu wojny o Śląsk Cieszyńskim. Organizatorem był Konsulat Generalny Rzeczpospolitej Polski w Ostrawie.

Spóźniony Mikołaj

24. ledna 2024 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Werując kalendarz, mogłoby się wydawać, że czas na świętego Mikołaja już dawno minął. Zaprzecza temu jednak wypełnona po brzegi sala zabaw w polskim przedszkolu na Hołkowicach. Przy stolikach z poczęstunkiem zasiedli tym razem również rodzice i dziadkowie. Powodów spóźniania się Mikołaja było aż kilka.

Siostry Jiravskie lubią poezję

17. ledna 2024 14:36 | Stonava | Otýlie Tobolová

Bardzo popularne wśród dzieci i młodzieży są na Zaolziu konkursy recytacji. To tam Anna Jiravská i jej bliźniacza siostra Bogna zdobywają doświadczenia w recytacji.

Tak minął rok 2023

10. ledna 2024 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Najważniejszym wydarzeniem dla polskiej mniejszności w Republice Czeskiej był Festiwal PZKO.

Wigilijka PZKO z kolędami

3. ledna 2024 14:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie związane są ze śpiewaniem kolęd. Nie inaczej było na świątecznym spotkaniu członków i sympatyków koła Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego. Wypełniona po brzegi sala Domu PZKO mogła kolęd posłuchać, sama je zaśpiewać i czegoś się o nich dowiedzieć, a to za sprawą polskiego naukowca i badacza folkloru prof. Daniela Kadłubca.

Przy wspólnym świątecznym stole

29. prosince 2023 11:38 | Stonava | Otýlie Tobolová

Zaproszenie polskiej szkoły na świąteczną biesiadę otrzymał w tym roku również senator Andrzej Feber z żoną Ewą, ponieważ teraz nie zawsze może uczestniczyć w życiu swojej wioski, a to go nie cieszy.

Komerční sdělení více

Štěrkovna Open Music 2024: prodáno 90 procent třídenních vstupenek

Pořadatelé hudebního festivalu Štěrkovna Open Music, který se na břehu Hlučínského jezera bude konat 25. až 27. července, hlásí vyprodání 90 procent celkové kapacity třídenních vstupenek. Zároveň také se souhlasem města a hlučínské firmy Tomáš STRAUB investovali do festivalového areálu, aby byl v polovině léta lépe připravený na návštěvníky největší mimoostravské hudební přehlídky v Moravskoslezském kraji. Vystoupí na ní například Ewa Farna, Divokej Bill či Rybičky 48.

Ve WERK ARENĚ V Třinci se chystá INVENT ARENA, jediná soutěžní výstava patentů a vynálezů v ČR

Pracuje na něm intenzivně tým několika desítek lidí už několik měsíců a je jím jediná soutěžní výstava patentů a vynálezů svého druhu v České republice INVENT ARENA. Událost se uskuteční 12.-13. června ve WERK ARENĚ a má ambice rozšířit povědomí o vědeckých vynálezech a ukázat, že „pokrok“ ovlivňuje a posouvá dál všechny sféry našich každodenních životů a že „vědec“ či objevitel nemusí být vždycky badatel v laboratoři izolovaný od okolního světa, nýbrž kdokoliv z nás, našich dětí. Jen je potřeba mít ten správný směr.

4 kroky pro úspěšný den

Vykročte do každého dne pravou nohou a nastartujte den ranní rutinou, která promění ospalá rána ve chvíle, na které se budete pravidelně těšit. Základem úspěšného dne je vedle klidně prospané noci také klidné ráno. Udělejte si před každodenním kolotočem povinností alespoň pár minut pro sebe a uvidíte, že se vaše dny jak mávnutím proutku promění.


Inscenace Nejhorší věc na světě otevírá dialog o nelehkých cestách k sebepoznání

Divadlo loutek Ostrava rozvíjí programovou linii pro dospívající publikum i poslední premiérou sezóny. Hra s názvem Nejhorší věc na světě zpracovává téma náročného dospívání, zmatku a hledání sebe sama. Premiéra 17. května připadá na Mezinárodní den proti homofobii a transfobii. I těmto tématům se inscenace v režii Terezy Agelové věnuje.

Must-have doplňky pro letní turistiku s dětmi

Cestování s dětmi je skvělý způsob, jak je seznámit s novou kulturou a rozšířit jim dosud poznaný (český) svět o jiné země. Kromě poznávání je důležitá i příprava na nečekané situace. Od batohu, přes zábavu až po drobná zranění.

Zájem o dovoz vody do bazénu cisternou výrazně roste!

Vodu do 435 bazénů loni navezly cisterny společnosti SmVaK Ostrava. Zájem obyvatel regionu o tuto službu meziročně výrazně vzrostl, téměř se zdvojnásobil. Důvodem je skutečnost, že vodárenská společnost nabízí osvědčenou a efektivní cestu, jak napustit zahradní bazén a vyhnout se sousedským sporům nebo problémům ve vodovodní síti. To vše za férovou cenu.

19 Grammy, 68 nominací, 100 koncertů a 250 řečníků. To jsou letošní Colours of Ostrava

Team Colours of Ostrava letos opět nabídne výběr toho nejlepšího ze světové hudební a kulturní scény. Na letošním ročníku Colours of Ostrava vystoupí současní popoví rebelové Sam Smith, američtí rockeři Queens of the Stone Age nebo nestárnoucí rocková legenda Lenny Kravitz. Dalšími hvězdami jsou například zpěvák a producent elektronické hudby James Blake, jamajský matador Sean Paul, severská popová diva Zara Larsson, stylové multižánrové trio Khruangbin z Texasu, éterická hudebnice Bat for Lashes nebo bluesový kytarista Gary Clark Jr. a další.

Reuse centrum Ostrava vrací každý měsíc do života 6 a půl tisíce věcí

Úspěšné ostravské reuse centrum, které čtvrtým rokem provozuje společnost OZO Ostrava, se už zapsalo do povědomí i srdcí mnoha Ostravanů i lidí z širokého okolí. Každý měsíc zde zhruba tisíc lidí nakoupí starší předměty, které jiní darovali za účelem jejich opětovného použití. Průměrný nákup 6 věcí zde pořídíte za 156 Kč. Ty putují přímo na účet sbírky Veřejná zeleň města Ostravy, z níž pak OZO podporuje projekty na výsadbu a údržbu ostravské zeleně.

Více