Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Velikonoce na hradě lákaly lidové tradice, bohatý program a slunenečný jarní den

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků. V lidové tradici jsou ale hlavně svátkem vítání jara. Nejen zvyky a tradice našich předků si mohli vychutnat návštěvníci lidové slavnosti a velikonočního jarmarku na Slezskoostravském hradě.

Program letošních Velikonoc na hradě byl opět bohatý a na své si přišel úplně každý. Nádvoří tak zaplnilo jako každý rok množství návštěvníků všeho věku. Tradice velikonočních slavností na Slezskoostravském hradě je dlouhá.

Jaroslav Nitka, produkční Společnosti pro historii a romantiku z Ostravy: "Abych se vám přiznal, už si ani nepamatuju prvního ročníku, kdy jsme Velikonoce na Slezskoostravském hradě pořádali, ale nemýlím-li se, určitě 15 let to bude, co Slezskoostravský hrad znovu povstal se svého popela jako dávný fénix. Prvním ročníkem se dělají akce jak na historické téma, tak i s lidovou tematikou, velikonoční jarmark a velikonoční zvyky nevyjímaje."

Mezi symboly Velikonoc patří samozřejmě pomlázka, a i tu si mohli návštěvníci jarmarku opatřit. Mistr řemesla vyráběl tatary, mrskačky, kyčky nebo karabáče přímo na místě.

Radoslav Šimon, výrobce velikonočních pomlázek: "Teďka dělám na zakázku takový malinký, co nejmenší, to bude ten obyčejný a je to pro malého prcka, asi dvouletého, možná i míň, tak tady mám teďka zakázku, takže než se vrátí, musí být hotová. Tohle jsou takové ty nejobyčejnější, i když pro mě na naučení jsou nejsložitější, pak jsou takhle s vrtulkami, a pak jsou tam ještě v košíku takové lámané, těch dělám teda míň, protože dlouho trvají."

Návštěvníci si nemuseli pomlázku koupit hotovou, mohli si ji i sami uplést.

Na Slezskoostravském hradě nechyběli kejklíři a komedianti, lidové písně a tance, množství prodejních stánků nebo oslík, na kterém se děti mohly povozit. Letos ale návštěvníky přilákalo hlavně jarní počasí.

anketa, návštěvníci akce: "Hlavní důvod byl, že jsme nechtěli sedět doma, bylo pěkně, sluníčko, tak jsme se vydali někam na nějakou akci. Našli jsme tady tuhle akci a jsem zvědavý, co tady bude za věci k vidění a tak dále."
anketa, návštěvníci akce: "Určitě Velikonoce, svátky jara, a každopádně krásné počasí. A tady ty stánky, ta výzdoba, to je super, už jsme tady byli často."
Jaroslav Nitka, produkční Společnosti pro historii a romantiku z Ostravy: "Velikonoční jarmark, pomlázky, vejce, šperkařské, řezbářské řemeslo, to určitě k Velikonocům patří, ale především to setkání těch rodičů, prarodičů, těch malých a nejmenších, to, strávit krásné prosluněné odpoledne a podvečer jako je tento, to je to nejdůležitější, a pakliže se tak děje v sepětí dobré muziky, dobrého jídla a dobrého pití, pak je zaděláno na krásný den."
Nahlásit chybu


K tématu

Velikonoční městečko ve Frýdku-Místku pobaví děti i dospělé

Program na pódiu pro děti i dospělé. Trhy s řemeslnými výrobky a nejrůznějšími dobrotami místní gastronomie, živá zvířátka a dílničky pro děti. To vše opět přinese i letošní tradiční Velikonoční městečko ve Frýdku-Místku.

Školáci ze ZŠ Školská přivítali jaro velikonočním jarmarkem

23. března 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Školáci ze Základní školy Školská společně se svými pedagogy přivítali jaro hned první jarní den a to Velikonočním jarmarkem, na který se všichni těšili a jehož přípravy nepodcenili.

V Karviné školáci ze ZŠ Školská přivítali jaro pestrým velikonočním jarmarkem

22. března 2024 16:26 | Celý MS kraj | Monika Danková | Karvinský expres

Školáci ze Základní školy Školská společně se svými pedagogy přivítali jaro hned první jarní den a to Velikonočním jarmarkem, na který se všichni těšili a jehož přípravy nepodcenili, podívejte se.


Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

7. května 2024 9:36 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Oblíbené Dny Fajne rodiny nabídnou v Ostravě stovky akcí

Včera 11:20 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Dny Fajne rodiny organizuje město Ostrava už popáté. V pěti týdnech, od 15. května do 16. června, nabídnou pestrou paletu nejrůznějších prorodinných aktivit, které pobaví a zaujmou všechny generace. Do přípravy se zapojilo na padesát organizací a spolků. Cílem akce je poskytnout rodinám možnost smysluplného a zábavného trávení společného času.

Architektonická perla Ostravy otevřela veřejnosti, Vila Grossmann vrátí návštěvníky do první republiky

V Ostravě povstala z popela architektonická perla – památkově chráněná Grosmannova vila. Její rekonstrukce trvala více než dva roky a vila byla veřejnosti zpřístupněna letos v dubnu, sto let od její kolaudace. Na návštěvníky z ní dýchne atmosféra první republiky.

Zábavné odpoledne pro malé čarodějky a čaroděje v Dolní oblasti Vítkovic

Starý tradiční zvyk s upálením čarodějnice si připomněli také obyvatelé Vítkovic. Zábavné odpoledne plné her si nenechalo ujít mnoho malých čarodějek a čarodějů.

Děti hrály divadelní představení pro 600 žáků základních a středních škol i veřejnost

7. května 2024 14:08 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Více než 600 dětí ze základních a středních škol Ostravy se přišlo podívat do K-Tria na divadelní představení jejich vrstevníků. Detektivní příběh zahrály děti z divadelního klubu Disodor. Akce se konala pod záštitou místostarosty Radima Ivana.

Janáčkova filharmonie Ostrava bude mít nového šéfdirigenta. Daniel Raiskin už podepsal smlouvu

7. května 2024 13:52 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Daniel Raiskin se stane novým šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava. Tento zkušený ruský dirigent, který vede Slovenskou filharmonii, už s orchestrem podepsal smlouvu. I když oficiálně nastoupí až za dva roky, již v nadcházející sezoně začne s orchestrem intenzivně spolupracovat.

Otevřenou ventilačku bral zloděj za pozvání do bytu. Bral na co přišel

7. května 2024 12:20 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Důležitá zpráva přišla od ostravské policie. Podařilo se totiž zadržet zloděje, který by hlavně v době dovolených mohl napáchat velkou škodu. Ke vloupání do bytů totiž využíval okna otevřená na ventilaci.

Na Velikonoce na hradě lákaly lidové tradice, bohatý program a slunenečný jarní den
Vydáno 3. dubna 2024 12:30, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků. V lidové tradici jsou ale hlavně svátkem vítání jara. Nejen zvyky a tradice našich předků si mohli vychutnat návštěvníci lidové slavnosti a velikonočního jarmarku na Slezskoostravském hradě.

Program letošních Velikonoc na hradě byl opět bohatý a na své si přišel úplně každý. Nádvoří tak zaplnilo jako každý rok množství návštěvníků všeho věku. Tradice velikonočních slavností na Slezskoostravském hradě je dlouhá.

Jaroslav Nitka, produkční Společnosti pro historii a romantiku z Ostravy: "Abych se vám přiznal, už si ani nepamatuju prvního ročníku, kdy jsme Velikonoce na Slezskoostravském hradě pořádali, ale nemýlím-li se, určitě 15 let to bude, co Slezskoostravský hrad znovu povstal se svého popela jako dávný fénix. Prvním ročníkem se dělají akce jak na historické téma, tak i s lidovou tematikou, velikonoční jarmark a velikonoční zvyky nevyjímaje."

Mezi symboly Velikonoc patří samozřejmě pomlázka, a i tu si mohli návštěvníci jarmarku opatřit. Mistr řemesla vyráběl tatary, mrskačky, kyčky nebo karabáče přímo na místě.

Radoslav Šimon, výrobce velikonočních pomlázek: "Teďka dělám na zakázku takový malinký, co nejmenší, to bude ten obyčejný a je to pro malého prcka, asi dvouletého, možná i míň, tak tady mám teďka zakázku, takže než se vrátí, musí být hotová. Tohle jsou takové ty nejobyčejnější, i když pro mě na naučení jsou nejsložitější, pak jsou takhle s vrtulkami, a pak jsou tam ještě v košíku takové lámané, těch dělám teda míň, protože dlouho trvají."

Návštěvníci si nemuseli pomlázku koupit hotovou, mohli si ji i sami uplést.

Na Slezskoostravském hradě nechyběli kejklíři a komedianti, lidové písně a tance, množství prodejních stánků nebo oslík, na kterém se děti mohly povozit. Letos ale návštěvníky přilákalo hlavně jarní počasí.

anketa, návštěvníci akce: "Hlavní důvod byl, že jsme nechtěli sedět doma, bylo pěkně, sluníčko, tak jsme se vydali někam na nějakou akci. Našli jsme tady tuhle akci a jsem zvědavý, co tady bude za věci k vidění a tak dále."
anketa, návštěvníci akce: "Určitě Velikonoce, svátky jara, a každopádně krásné počasí. A tady ty stánky, ta výzdoba, to je super, už jsme tady byli často."
Jaroslav Nitka, produkční Společnosti pro historii a romantiku z Ostravy: "Velikonoční jarmark, pomlázky, vejce, šperkařské, řezbářské řemeslo, to určitě k Velikonocům patří, ale především to setkání těch rodičů, prarodičů, těch malých a nejmenších, to, strávit krásné prosluněné odpoledne a podvečer jako je tento, to je to nejdůležitější, a pakliže se tak děje v sepětí dobré muziky, dobrého jídla a dobrého pití, pak je zaděláno na krásný den."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042381/na-velikonoce-na-hrade-lakaly-lidove-tradice-bohaty-program-a-slunenecny-jarni-den