Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moderní, zrekonstruované ARO v Městské nemocnici Ostrava pomáhá k plnému uzdravení pacientů

Ostrava-město |  | Magazín TV medicína

Úspěch moderní medicíny. Tak popsali plnou rekonvalescenci pacienta anesteziologicko-resuscitačního oddělení Městské nemocnice jeho doktoři. Kromě kvalitní první pomoci měla na uzdravení nemalý podíl i špičková technologie, kterým oddělení po nedávné rekonstrukci disponuje.

Pět-a-sedmdesátiletý František Kutáč rád jezdí na lyžích a sportuje. Nedávno dokonce vyhrál turnaj v ping-pongu na Bílé. Ještě před rokem ale ležel na anesteziologicko-resuscitačním oddělení ostravské městské nemocnice po zástavě srdce.

František Kutáč, bývalý pacient ARO, MNO: „V sobotu jsem jel obří slalom, vyhrál jsem to no a v neděli jsem odpočíval. Večer jsem šel ještě na zahrádku, sednul jsem si a – potom už nevím nic a potom mi manželka říkala, že já jsem seděl, koukal, ona na mě mluvila a já jsem neodpovídal, tak volala rychlou.“

V podobných případech je klíčová rychlá první pomoc.

František Kutáč, bývalý pacient ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Naštěstí můj syn, který je taky v tom lékařském oboru, tak mě masíroval deset minut, než jsem dostal 6 elektrických šoků, které mě potom dotáhly až tady na ARO, a ti už si potom se mnou pohráli.“
Tomáš Málek, primář ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Byl tady týden. V prvních chvílích to nevypadalo úplně dobře ale pak se začal budit, což svědčilo o právě velmi dobré práci, těch přednemocničních složek, které zasáhly včas, takže nedošlo k žádnému poškození mozku během té doby, kdy to srdíčko nepracovalo dobře a neprokrvovalo mozek a on se velmi rychle probral k plnému vědomí, začal s námi komunikovat a my jsme velmi rychle poznali, že ej to velmi veselý a pozitivně smýšlející člověk.“

Nyní František Kutáč žije bez následků plnohodnotným životem a opět sportuje, což není v případech, kdy bylo třeba pacienta resuscitovat, běžné.

František Kutáč, bývalý pacient ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Už se hýbu, pracuju, myslím i na voloviny, no a už chystám další sezónu.“

Nemalý dopad na plné uzdravení měla i prvotřídní technologie na oddělení. Anesteziologické a resuscitační oddělení je nejmodernější v celé nemocnici. Po rozsáhlé rekonstrukci bylo otevřeno před dvěma lety.

Tomáš Málek, primář ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Jsou tu špičkové ventilační přístroje, jsou tu špičkové monitory, které nám umožňují toho pacienta ventilovat tak, jak jsme si o tom nemohli před deseti lety ani snít a monitorujeme funkce, o kterých jsme se dříve jen domnívali. Takže můžeme daleko cíleněji a přesněji pacienta léčit, můžeme dříve přijít na to, co mu je.“

Jedny z nejdůležitějších přístrojů jsou například plicní ventilátory, které za pacienta dýchají v jeho bezvědomí.

Tomáš Málek, primář ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Tohle je ten ventilační přístroj, to je jeho monitor, ten přístroj máme tady. Máme možnost na něm dělat různé diagnostické postupy, které nám lépe umožňují poznat, v jakém stádiu nemoci se ten pacient nachází, jak moc jsou ty plíce nemocné a co s nimi můžeme dělat.“

Ventilátory byly nápomocné zejména pro plicní pacienty v období covidové pandemie.

Tomáš Málek, primář ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Pak jsou to přístroje, které monitorují jeho srdíčko, jeho vědomí, krevní tlak, a to každou vteřinu toho, co je na něj ten přístroj napojený. Myslím si, co se týče ostatních nemocnic, minimálně v regionu, tak jsme na velmi špičkové úrovni, co se týče přístrojového vybavení, takže si myslím, že můžeme být velmi spokojeni.“

Druhá etapa přestavby klíčového pavilonu Městské nemocnice bude dokončena v následujících týdnech, a další oddělení získají nové prostory, do kterých se přestěhují už v červnu.

Nahlásit chybu


K tématu

Nedávno zrekonstruované ARO Městské nemocnice Ostrava pomáhá k plnému uzdravení pacientů

Zázrak moderní medicíny. Tak popsali plnou rekonvalescenci pacienta anesteziologicko-resuscitačního oddělení Městské nemocnice jeho doktoři. Kromě kvalitní první pomoci měla na uzdravení nemalý podíl i špičková technologie, kterým oddělení po nedávné rekonstrukci disponuje.

Výstavba parkovacího domu u fifejdské nemocnice jde podle plánu. Všechna patra už stojí

15. června 2023 11:13 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava se snaží řešit problémy s parkováním. Jednou z cest je výstavba parkovacích domů, které dokáží ulevit celým lokalitám. V minulých dnech byl jeden takový objekt dokončen u ZOO a na plné obrátky běží také výstavba parkovacího domu u fifejdské nemocnice.

Hyperbarická komora v Ostravě bude mimo provoz. Pacienti budou muset až do Čech

19. července 2023 10:43 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Jediná hyperbarická komora na Moravě, která je v Městské nemocnici Ostrava, bude mimo provoz. Čeká ji pravidelná odstávka kvůli povinné revizi. Pacienti tak budou muset cestovat na opačný konec země a nebo ti, co nemají akutní diagnózu, musejí prostě počkat.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Včera 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

8. května 2024 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

8. května 2024 18:05 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

8. května 2024 10:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

8. května 2024 9:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Atletika Poruba oslavila 50 let Jarním mítinkem. Šlo o první závody na novém stadionu v areálu SAP Poruba

Atletika Poruba má jedny z nejlepších podmínek pro atlety v Česku. Ty se výrazně zlepšily díky novému atletickému stadionu ve Sportovním areálu Poruba, kde uspořádala vůbec první velké závody.

Slezská Ostrava zve na blížící se akce, čeká ji Majáles, Den Slezské i Rozmarné slavnosti

Taky do Slezské Ostravy dorazil máj, a tak ani tady nebude chybět už tradiční studentský majáles. Ten ale není jedinou akcí, která se bude v blížících se jarních a letních měsících konat. Nabízíme vám proto krátký přehled těch, které byste ve Slezské neměli minout.

Ve Slezské Ostravě stavěli májky hasiči i fotbalisté, ukrást si je v noci nenechali

Stejně jako na mnoha jiných místech Česka se i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu stavěly májky. Tradiční symbol jara ozdobil v předvečer prvního máje k radosti dětí i dospělých heřmanické fotbalové hřiště i hasičskou zbrojnici v Muglinově.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej numer 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy a další zajímavé aktivity.

Moderní, zrekonstruované ARO v Městské nemocnici Ostrava pomáhá k plnému uzdravení pacientů
Vydáno 12. dubna 2024 13:00, Ostrava-město, Andrea Holeszová
Úspěch moderní medicíny. Tak popsali plnou rekonvalescenci pacienta anesteziologicko-resuscitačního oddělení Městské nemocnice jeho doktoři. Kromě kvalitní první pomoci měla na uzdravení nemalý podíl i špičková technologie, kterým oddělení po nedávné rekonstrukci disponuje.

Pět-a-sedmdesátiletý František Kutáč rád jezdí na lyžích a sportuje. Nedávno dokonce vyhrál turnaj v ping-pongu na Bílé. Ještě před rokem ale ležel na anesteziologicko-resuscitačním oddělení ostravské městské nemocnice po zástavě srdce.

František Kutáč, bývalý pacient ARO, MNO: „V sobotu jsem jel obří slalom, vyhrál jsem to no a v neděli jsem odpočíval. Večer jsem šel ještě na zahrádku, sednul jsem si a – potom už nevím nic a potom mi manželka říkala, že já jsem seděl, koukal, ona na mě mluvila a já jsem neodpovídal, tak volala rychlou.“

V podobných případech je klíčová rychlá první pomoc.

František Kutáč, bývalý pacient ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Naštěstí můj syn, který je taky v tom lékařském oboru, tak mě masíroval deset minut, než jsem dostal 6 elektrických šoků, které mě potom dotáhly až tady na ARO, a ti už si potom se mnou pohráli.“
Tomáš Málek, primář ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Byl tady týden. V prvních chvílích to nevypadalo úplně dobře ale pak se začal budit, což svědčilo o právě velmi dobré práci, těch přednemocničních složek, které zasáhly včas, takže nedošlo k žádnému poškození mozku během té doby, kdy to srdíčko nepracovalo dobře a neprokrvovalo mozek a on se velmi rychle probral k plnému vědomí, začal s námi komunikovat a my jsme velmi rychle poznali, že ej to velmi veselý a pozitivně smýšlející člověk.“

Nyní František Kutáč žije bez následků plnohodnotným životem a opět sportuje, což není v případech, kdy bylo třeba pacienta resuscitovat, běžné.

František Kutáč, bývalý pacient ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Už se hýbu, pracuju, myslím i na voloviny, no a už chystám další sezónu.“

Nemalý dopad na plné uzdravení měla i prvotřídní technologie na oddělení. Anesteziologické a resuscitační oddělení je nejmodernější v celé nemocnici. Po rozsáhlé rekonstrukci bylo otevřeno před dvěma lety.

Tomáš Málek, primář ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Jsou tu špičkové ventilační přístroje, jsou tu špičkové monitory, které nám umožňují toho pacienta ventilovat tak, jak jsme si o tom nemohli před deseti lety ani snít a monitorujeme funkce, o kterých jsme se dříve jen domnívali. Takže můžeme daleko cíleněji a přesněji pacienta léčit, můžeme dříve přijít na to, co mu je.“

Jedny z nejdůležitějších přístrojů jsou například plicní ventilátory, které za pacienta dýchají v jeho bezvědomí.

Tomáš Málek, primář ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Tohle je ten ventilační přístroj, to je jeho monitor, ten přístroj máme tady. Máme možnost na něm dělat různé diagnostické postupy, které nám lépe umožňují poznat, v jakém stádiu nemoci se ten pacient nachází, jak moc jsou ty plíce nemocné a co s nimi můžeme dělat.“

Ventilátory byly nápomocné zejména pro plicní pacienty v období covidové pandemie.

Tomáš Málek, primář ARO, Městská nemocnice Ostrava: „Pak jsou to přístroje, které monitorují jeho srdíčko, jeho vědomí, krevní tlak, a to každou vteřinu toho, co je na něj ten přístroj napojený. Myslím si, co se týče ostatních nemocnic, minimálně v regionu, tak jsme na velmi špičkové úrovni, co se týče přístrojového vybavení, takže si myslím, že můžeme být velmi spokojeni.“

Druhá etapa přestavby klíčového pavilonu Městské nemocnice bude dokončena v následujících týdnech, a další oddělení získají nové prostory, do kterých se přestěhují už v červnu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000042549/moderni-zrekonstruovane-aro-v-mestske-nemocnici-ostrava-pomaha-k-plnemu-uzdraveni-pacientu