Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Liskova vila ve Slezské Ostravě je skrytou architektonickou perlou a národní kulturní památkou

Ostrava-město |  | Slezskoostravský expres

Vila doktora Eduarda Lisky na slezskoostravských Bazalech rozhodně není typickým turistickým cílem. Díky své hodnotné architektuře ale stojí po boku takových památek, jako je Karlův most, nebo hrad Pernštejn. Jedná se totiž o Národní kulturní památku, kterých je v celé České republice méně než 400.

Funkcionalistická Liskova vila ve Slezské Ostravě je skrytou architektonickou perlou a významnou ostravskou stavbou. Ve 30. letech si ji nechal nad dělnickými koloniemi postavit právník Eduard Liska. Ve své době moderní vila je zajímavá třeba tím, že byla postavena na ne příliš typickém organickém půdorysu.

Martin Strakoš, historik architektury: "Říká se tomu taky emocionální funkcionalismus, to znamená uvažování o racionální skladbě místností, o dobré dispozici, ale zároveň s tím, aby vyvolávala silné emoce. To v tom domě je patrné. On vlastně nemá úplně pravidelné místnosti. Hlavně ten vstupní prostor a potom ta hlavní hala je vlastně taková organicky nepravidelně zformovaná, s velkým pásovým oknem, které má přes deset metrů a obrací se do údolí řeky Ostravice."
Petr Lexa Přendík, průvodce Ostravou: "Vcházelo se přes terasu do centrální chodby a na tuto centrální chodbu navazovaly různé obytné pokoje, ale také třeba koupelna, místnost určená pro domácí práce, která zase byla docela příhodně propojená s kuchyní a samotná kuchyně pak propojená malým okýnkem s jídelnou. Samotná společenská místnost má dvě úrovně podlah, tak jak to známe třeba ze slavných funkcionalistických vil, jako Müllerova vila v Praze, takže myslím si, že z tohoto hlediska trochu vybočuje oproti jiným ostravským vilám."

Dům je navíc plný inovativních technických řešení. Majitelé donedávna využívali například původní důmyslný systém vytápění. Jeho srdcem je ohromný kotel v přízemí, který ale v současnosti čeká na opravu.

Petr Doležílek, současný majitel vily: "Uvažoval jsem, proč jsou ty výduchy s teplým vzduchem nahoře, proč nejsou dole. Protože teplo stoupá vzhůru. No časem jsem pochopil, že oni to mají vyřešené normální klimatizací. Oni mají dole, jak je tato velká lávka, odtahy. V každém pokoji jsou odtahy, takže dojde k cirkulaci, a začne se ohřívat celá místnost. A to, že je nahoře, tak to bylo z důvodu, že to přihřívalo v té době i střechu, ať se netvoří led."

Vila je významná nejen samotnou architekturou, ale i tím, že se dochovala dodnes v téměř nezměněné podobě. Majitelé ale provedli řadu nutných rekonstrukcí.

Petr Doležílek, současný majitel vily: "Původního je tady možná tak šedesát, sedmdesát procent všeho, co tu je, ale vyměněná jsou třeba okna, dveře, natřené skříně znova, opravená garáž, zdivo, sanace sklepních místností. Já si myslím, že toho proběhlo dost."
Martin Strakoš, historik architektury: "Já bych chtěl ocenit, že zrovna v případě této unikátní architektury vynikající vily ji jednak původní majitelé vlastnili dlouho, myslím až do 70. let, a pak ji koupili rodiče současného majitele a stavěli se k tomu vynikajícím způsobem. Měli o tu vilu zájem, přijali ji za vlastní a dá se v podstatě říct, že ta vila je ve velmi autentickém stavu."

Národní kulturní památkou se vila stala v roce 2008. Památkově chráněná je ale i okolní zahrada se skalkou a jezírkem, do které se vila otevírá a dotváří tak významnou krajinnou scenérii.

Nahlásit chybu


K tématu

Kostel z Ostravy-Hrušova usiluje o úspěch v celostátní soutěži podporující obnovu památek

15. srpna 2023 13:50 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Farnost Ostrava-Hrušov usiluje o významné ocenění, které by mohlo pomoct s dalšími opravami tamního kostela. Chrám sv. Františka a Viktora uspěl v krajském kole soutěže Máme vybráno, ve které lidé hlasují pro památky blízké jejich srdci.

Moravskoslezský kraj dá 35 milionů na opravy významných památek

18. června 2023 18:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj opět přispěje na opravy významných kulturních památek. Letos rozdělí 35 milionů korun na celkem 15 projektů, mezi kterými jsou i opravy dvou národních kulturních památek. Jsou to Společenský dům v Opavě a Dolní oblast Vítkovice, která chystá opravu Malého světa techniky U6.

Informatici Ostravské univerzity pomáhají Šilheřovicím tvořit digitální modely památek

15. května 2023 19:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Informatici Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) pomáhají Šilheřovicím s tvorbou 3D modelů vybraných památek. Pro obec navrhli řešení, které v budoucnu nabídne všem zájemcům digitální pohled na tamní pamětihodnosti, a zároveň je pro obec finančně dostupnější.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Liskova vila ve Slezské Ostravě je skrytou architektonickou perlou a národní kulturní památkou
Vydáno 21. března 2024 11:00, Ostrava-město, Michal Slonina
Vila doktora Eduarda Lisky na slezskoostravských Bazalech rozhodně není typickým turistickým cílem. Díky své hodnotné architektuře ale stojí po boku takových památek, jako je Karlův most, nebo hrad Pernštejn. Jedná se totiž o Národní kulturní památku, kterých je v celé České republice méně než 400.

Funkcionalistická Liskova vila ve Slezské Ostravě je skrytou architektonickou perlou a významnou ostravskou stavbou. Ve 30. letech si ji nechal nad dělnickými koloniemi postavit právník Eduard Liska. Ve své době moderní vila je zajímavá třeba tím, že byla postavena na ne příliš typickém organickém půdorysu.

Martin Strakoš, historik architektury: "Říká se tomu taky emocionální funkcionalismus, to znamená uvažování o racionální skladbě místností, o dobré dispozici, ale zároveň s tím, aby vyvolávala silné emoce. To v tom domě je patrné. On vlastně nemá úplně pravidelné místnosti. Hlavně ten vstupní prostor a potom ta hlavní hala je vlastně taková organicky nepravidelně zformovaná, s velkým pásovým oknem, které má přes deset metrů a obrací se do údolí řeky Ostravice."
Petr Lexa Přendík, průvodce Ostravou: "Vcházelo se přes terasu do centrální chodby a na tuto centrální chodbu navazovaly různé obytné pokoje, ale také třeba koupelna, místnost určená pro domácí práce, která zase byla docela příhodně propojená s kuchyní a samotná kuchyně pak propojená malým okýnkem s jídelnou. Samotná společenská místnost má dvě úrovně podlah, tak jak to známe třeba ze slavných funkcionalistických vil, jako Müllerova vila v Praze, takže myslím si, že z tohoto hlediska trochu vybočuje oproti jiným ostravským vilám."

Dům je navíc plný inovativních technických řešení. Majitelé donedávna využívali například původní důmyslný systém vytápění. Jeho srdcem je ohromný kotel v přízemí, který ale v současnosti čeká na opravu.

Petr Doležílek, současný majitel vily: "Uvažoval jsem, proč jsou ty výduchy s teplým vzduchem nahoře, proč nejsou dole. Protože teplo stoupá vzhůru. No časem jsem pochopil, že oni to mají vyřešené normální klimatizací. Oni mají dole, jak je tato velká lávka, odtahy. V každém pokoji jsou odtahy, takže dojde k cirkulaci, a začne se ohřívat celá místnost. A to, že je nahoře, tak to bylo z důvodu, že to přihřívalo v té době i střechu, ať se netvoří led."

Vila je významná nejen samotnou architekturou, ale i tím, že se dochovala dodnes v téměř nezměněné podobě. Majitelé ale provedli řadu nutných rekonstrukcí.

Petr Doležílek, současný majitel vily: "Původního je tady možná tak šedesát, sedmdesát procent všeho, co tu je, ale vyměněná jsou třeba okna, dveře, natřené skříně znova, opravená garáž, zdivo, sanace sklepních místností. Já si myslím, že toho proběhlo dost."
Martin Strakoš, historik architektury: "Já bych chtěl ocenit, že zrovna v případě této unikátní architektury vynikající vily ji jednak původní majitelé vlastnili dlouho, myslím až do 70. let, a pak ji koupili rodiče současného majitele a stavěli se k tomu vynikajícím způsobem. Měli o tu vilu zájem, přijali ji za vlastní a dá se v podstatě říct, že ta vila je ve velmi autentickém stavu."

Národní kulturní památkou se vila stala v roce 2008. Památkově chráněná je ale i okolní zahrada se skalkou a jezírkem, do které se vila otevírá a dotváří tak významnou krajinnou scenérii.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000042154/liskova-vila-ve-slezske-ostrave-je-skrytou-architektonickou-perlou-a-narodni-kulturni-pamatkou