Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Některým průmyslovým podnikům v Ostravě se zvedne daň z nemovitosti

Ostrava-město |

Některé průmyslové podniky a podnikatelé působící v Ostravě budou od příštího roku platit vyšší daň z nemovitosti. Zastupitelé města rozhodli o vydání nové obecně závazné vyhlášky, která stanoví koeficienty pro výpočet daní z nemovitých věcí. Od 1. ledna 2024 bude stanoven místní koeficient ve výši 1,7 pro území Ostravy určené pro provoz těžkého průmyslu. Výnos z této daně ve výši téměř 100 milionů korun, poputuje přímo do pokladny města. Občanům město místní koeficient daně z nemovitosti zvedat nechce.

Ostrava patří mezi města s největší ekologickou zátěží způsobenou těžkým průmyslem v České republice. Finanční prostředky získané vyšším zdaněním průmyslových podniků pomohou zmírnit dopady jejich činnosti v rámci celého města. Měly by směřovat do nové výsadby zeleně, čištění ulic, revitalizace parků a dalších ekologických projektů.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), náměstkyně primátora: "O případném navýšení místního koeficientu pro výpočet daní z nemovitých věcí se diskutovalo na úrovni města a jeho obvodů již delší dobu. Ostrava ho má stále na nejnižší úrovni 1. V souvislosti s aktuální ekonomickou situací, cenami energií a výši inflace bylo našim cílem nezvyšovat finanční zátěž až na výjimky u běžných vlastníků nemovitostí, i když situace městského rozpočtu je nesnadná."

Přestože město přistupuje k dani z nemovitých věcí velice konzervativně, dá se s velkou pravděpodobností očekávat, že se všem majitelům nemovitostí zvednou platby o 80 procent, a to v souvislosti s tzv. konsolidačním balíčkem veřejných financí, který je aktuálně v legislativním procesu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Ten se Ostravy dotkne i prostřednictvím snížení podílů na celostátním výběru sdílených daní, kdy bude od příštího roku snížen podíl města o částku zhruba 400 milionů korun. Jedná se o rozpočtový zásah, který je nutné řešit.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Situaci bude město řešit i úsporami na straně provozu města ve výši dvou procent z rozpočtu, nicméně za zachování kvality služeb, které město svým občanům poskytuje. Úsporná opatření nebudou mít dopad na mzdy zaměstnanců města, městských společností a příspěvkových organizací, stejně tak to nebude mít vliv na plánované investice."

Schválené navýšení daně určené pro provoz těžkého průmyslu kritizovali opoziční zastupitelé, protože některých významných znečišťovatelů se podle nich vůbec nedotkne. Výnos daně z nemovitých věcí na území města je od roku 2013 do současnosti pořád zhruba na stejné úrovni a činní cca 241 milionů korun. Po zavedení podnikatelského koeficientu ve výši 1,7, spolu se státní 1,8krát navýšenou sazbou daní, pak bude celkový výnos představovat asi 533 milionů korun. Participací nově zůstane v městské pokladně zhruba 97 milionů korun a městským obvodům bude náležet cca 436 milionů korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová čtvrť v Ostravě-Zábřehu nabídne téměř 240 bytů

11. srpna 2023 15:15 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Soukromý investor chce v Ostravě-Zábřehu vybudovat novou rezidenční čtvrť. Ta má nabídnout téměř 240 bytů, parkovací místa, prostory pro trávení volného času, park, místa pro sportovní vyžití i společné venkovní aktivity. Výstavba je plánována v etapách a zahájena by mohla být v roce 2027.

Ostrava znovu usiluje o záchranu mrakodrapu v Ostrčilově ulici

30. října 2023 20:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava opětovně usiluje o záchranu ikonické budovy v centru Ostravy na ulici Ostrčilova a pozemek znovu nabízí k prodeji. Poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy, bylo zadávací řízení na veřejnou zakázku zrušeno a o novém záměru města prodat pozemek, jehož součástí je budova tzv. Ostravského mrakodrapu a dále část pozemku, určena pro vybudování parkovacího domu, rozhodli zastupitelé na svém říjnovém zasedání.

Vedení Ostravy je kompletní. Nový zastupitel se stal náměstkem pro dopravu a investice

24. května 2023 12:40 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Změny ve vedení Ostravy jsou u konce. Náměstkem pro dopravu a investice se stal Břetislav Riger z hnutí Ostravak, který ale nejprve musel složit slib zastupitele. Primátor Jan Dohnal tak má 8 náměstků.


Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu, dveře vyrazili beranidlem

Velkou dávku odvahy projevili policisté z hlídkové služby, když neváhali a s nasazením vlastního života zachránili muže ze zakouřeného bytu v Ostravě-Porubě. V podobných případech totiž může jít o vteřiny.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Dnes 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

Policejní vyjednavač učil zdravotníky Karvinské hornické nemocnice reagovat na útočníka

90 zdravotníků Karvinské hornické nemocnice prošlo speciálními kurzy, které je učí, jak reagovat na aktivního útočníka. Nové dovednosti získali pod vedením zkušeného policejního vyjednavače z pražské policejní speciální pořádkové jednotky.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Dnes 13:38, vydáno dnes 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Městská policie Frýdek-Místek se přestěhovala do nové budovy

Frýdek-Místek zrekonstruoval budovu bývalé textilní školy v Těšínské ulici. Zázemí tady našla městská policie a přestupkové oddělení. Práce vyšly na necelých 78 milionů korun. V místě má v budoucnu vzniknout také nový bulvár s napojením na moderní dopravní terminál.

Kopřivnický Motýlek v nové přístavbě “roztáhne křídla”, získal místnosti pro speciální terapie

Budova Základní a mateřské školy Motýlek v Kopřivnici je díky rekonstrukci a přístavbě modernější a prostornější. Pro žáky se speciálními potřebami tu přibyly nové prostory pro výuku a terapie. Investici ve výši 26 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu, dveře vyrazili beranidlem

Velkou dávku odvahy projevili policisté z hlídkové služby, když neváhali a s nasazením vlastního života zachránili muže ze zakouřeného bytu v Ostravě-Porubě. V podobných případech totiž může jít o vteřiny.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

ZŠ Bohumínská uspořádala Den otevřených dveří s roboty, návštěvníci si vyzkoušeli i virtuální realitu

Základní škola Bohumínská uspořádala pro veřejnost Den otevřených dveří s roboty. Žáci představili návštěvníkům své vlastní robotické výtvory a lektoři klubů Robotiky předvedli, jakým způsobem škola využívá moderní technologie.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

16. května 2024 21:48 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Porubské mateřské školy patřily zápisům dětí. Jejich kapacita je dostatečná

16. května 2024 20:53 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubské mateřské školy patřily zápisům dětí. Rodiče je mohli přihlásit do kterékoli školky v obvodu. Spádovou oblastí je totiž celá Poruba.

Některým průmyslovým podnikům v Ostravě se zvedne daň z nemovitosti
Vydáno 21. září 2023 15:25, Ostrava-město, Jiří Cileček
Některé průmyslové podniky a podnikatelé působící v Ostravě budou od příštího roku platit vyšší daň z nemovitosti. Zastupitelé města rozhodli o vydání nové obecně závazné vyhlášky, která stanoví koeficienty pro výpočet daní z nemovitých věcí. Od 1. ledna 2024 bude stanoven místní koeficient ve výši 1,7 pro území Ostravy určené pro provoz těžkého průmyslu. Výnos z této daně ve výši téměř 100 milionů korun, poputuje přímo do pokladny města. Občanům město místní koeficient daně z nemovitosti zvedat nechce.

průmyslová zóna Ostrava-Hrabová; zdroj foto: Magistrát města Ostravy

Ostrava patří mezi města s největší ekologickou zátěží způsobenou těžkým průmyslem v České republice. Finanční prostředky získané vyšším zdaněním průmyslových podniků pomohou zmírnit dopady jejich činnosti v rámci celého města. Měly by směřovat do nové výsadby zeleně, čištění ulic, revitalizace parků a dalších ekologických projektů.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), náměstkyně primátora: "O případném navýšení místního koeficientu pro výpočet daní z nemovitých věcí se diskutovalo na úrovni města a jeho obvodů již delší dobu. Ostrava ho má stále na nejnižší úrovni 1. V souvislosti s aktuální ekonomickou situací, cenami energií a výši inflace bylo našim cílem nezvyšovat finanční zátěž až na výjimky u běžných vlastníků nemovitostí, i když situace městského rozpočtu je nesnadná."

Přestože město přistupuje k dani z nemovitých věcí velice konzervativně, dá se s velkou pravděpodobností očekávat, že se všem majitelům nemovitostí zvednou platby o 80 procent, a to v souvislosti s tzv. konsolidačním balíčkem veřejných financí, který je aktuálně v legislativním procesu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Ten se Ostravy dotkne i prostřednictvím snížení podílů na celostátním výběru sdílených daní, kdy bude od příštího roku snížen podíl města o částku zhruba 400 milionů korun. Jedná se o rozpočtový zásah, který je nutné řešit.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Situaci bude město řešit i úsporami na straně provozu města ve výši dvou procent z rozpočtu, nicméně za zachování kvality služeb, které město svým občanům poskytuje. Úsporná opatření nebudou mít dopad na mzdy zaměstnanců města, městských společností a příspěvkových organizací, stejně tak to nebude mít vliv na plánované investice."

Schválené navýšení daně určené pro provoz těžkého průmyslu kritizovali opoziční zastupitelé, protože některých významných znečišťovatelů se podle nich vůbec nedotkne. Výnos daně z nemovitých věcí na území města je od roku 2013 do současnosti pořád zhruba na stejné úrovni a činní cca 241 milionů korun. Po zavedení podnikatelského koeficientu ve výši 1,7, spolu se státní 1,8krát navýšenou sazbou daní, pak bude celkový výnos představovat asi 533 milionů korun. Participací nově zůstane v městské pokladně zhruba 97 milionů korun a městským obvodům bude náležet cca 436 milionů korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000039238/nekterym-prumyslovym-podnikum-v-ostrave-se-zvedne-dan-z-nemovitosti