Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Vývoj Hrabůvky od jejího založení ve 14. století do časů její demolice v 70. a 80. letech 20. století. To bylo předmětem nedělní komentované vycházky po této městské části. I přes chladné počasí se jí zúčastnilo přes dvě desítky Jižanů.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: „V rámci vycházky po Hrabůvce si připomínáme starou, zaniklou Hrabůvku, kterou už dneska můžeme obdivovat jen na historických fotografiích, takže si budeme povídat o mnoha věcech, které už dneska neexistují a stavbách, ale připomínáme si staré památky, jako třeba kostel, podíváme se i na hřbitov, kde bylo letiště, kde stála kaple sv. Panny Marie. Takže bude to takové putování po něčem, co už většinou není.“

2,5 kilometrů dlouhá trasa komentované vycházky zabere asi 100 minut. Zahrnuje také prohlídku historických fotografií. Vycházka byla součástí programu letošního ročníku Dnů památek. Komentované vycházky se ale konají na Jihu celkem pravidelně.

anketa, účastníci vycházky: „Tady nedaleko bydlím na Jubilejní kolonii, takže chtěl jsem to nějak obohatit.“
anketa, účastníci vycházky: „Teď jsem byla skoro na všech, kromě včerejška. Jinak jsem byla od pátku, hodně chodím s panem Přendíkem.“ – A která se Vám třeba líbila nejvíc?“ – „Ony jsou všechny pěkné, já nevím.“
anketa, účastníci vycházky: „No pokud se to dozvím z internetu nebo z novin, z těch regionálních Jižních listů, tak se toho zúčastním. Nejen takové procházky, ale jsou také přednášky třeba v kulturním době v K-triu.“

Kromě vycházek se v rámci festivalu konaly se také foto přednášky a prohlídky nového bytového muzea.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: „Asi nebylo překvapením, že úplně nejvíce táhla jubilejní kolonie, takže podařilo se zase zaplnit sál komorního klubu, kde se vlastně prezentovala historie Jubilejní kolonie. Další den jsme měli bytové muzeum, prohlídky v jubilejní kolonii, takže o to byl taky docela velký zájem, kdy vlastně od poledních až do večerních se neustále střídaly skupiny a mohli si projít tento byt z roku 1939. Co se týče komentovaných vycházek, tak ty letos nejsou až tak úplně vyhledávány, jako byly v loňských rocích, ale asi to souvisí i s tím, že je poměrně chladno a odpoledne sněžilo, takže nebylo to úplně příjemné.“

Dny památek na Jihu se letos konaly již po deváté. V průběhu let se zájem o festival zvyšuje, o čemž svědčí i čtyřdenní délka festivalu. V jeho začátcích trval totiž pouze 1 den.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava revitalizuje za 23 milionů park za poliklinikou v Hrabůvce

18. září 2023 15:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Významná proměna čeká další parkovou plochu v Ostravě-Hrabůvce. Už v příštím roce budou moci lidé příjemně trávit čas ve zbrusu novém prostředí parku za poliklinikou, který získá zcela odlišnou podobu. Revitalizace vyjde na 23 milionů korun bez DPH.

V Ostravě-Jihu pokračuje revitalizace Hrabůvky. Proměnou aktuálně prochází prostor před poliklinikou

29. srpna 2023 18:07 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce projde kompletní rekonstrukcí. Dosud tudy lidé pouze procházejí. Po dokončení všech prací tady budou moci i relaxovat.

Rekonstrukce prostoru před ostravskou poliklinikou v Hrabůvce je momentálně pozastavena

Také na rekonstrukci prostoru před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce dolehlo zimní počasí spojené se sněžením a mrazy. Stavba je proto aktuálně pozastavena a trvají s ní spojené dopravní omezení. Zahajovací práce se ale podařilo zvládnout.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Stezka v Bělském lese bude obnovena. Stavba navazuje na Cestu vody

Dnes máme připravenu dobrou zprávu pro obyvatele okolí Bělského lesa a nebo jeho návštěvníky. Páteřní propojení lesní cestou Staré a Nové Bělé bude v celé délce obnoveno. Postarají se o to Ostravské komunikace.

Začne rekonstrukce vodovodu na Hornopolní. Stavbu doprovodí omezení a uzavírky

Ostravské Fifejdy se dočkají nového vodovodu. Kompletní výměnu potrubí budou stavebníci provádět hlavně v ulici Hornopolní a Nemocniční, což si vyžádá i omezení dopravy.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté
Vydáno 22. dubna 2024 10:37, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Vývoj Hrabůvky od jejího založení ve 14. století do časů její demolice v 70. a 80. letech 20. století. To bylo předmětem nedělní komentované vycházky po této městské části. I přes chladné počasí se jí zúčastnilo přes dvě desítky Jižanů.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: „V rámci vycházky po Hrabůvce si připomínáme starou, zaniklou Hrabůvku, kterou už dneska můžeme obdivovat jen na historických fotografiích, takže si budeme povídat o mnoha věcech, které už dneska neexistují a stavbách, ale připomínáme si staré památky, jako třeba kostel, podíváme se i na hřbitov, kde bylo letiště, kde stála kaple sv. Panny Marie. Takže bude to takové putování po něčem, co už většinou není.“

2,5 kilometrů dlouhá trasa komentované vycházky zabere asi 100 minut. Zahrnuje také prohlídku historických fotografií. Vycházka byla součástí programu letošního ročníku Dnů památek. Komentované vycházky se ale konají na Jihu celkem pravidelně.

anketa, účastníci vycházky: „Tady nedaleko bydlím na Jubilejní kolonii, takže chtěl jsem to nějak obohatit.“
anketa, účastníci vycházky: „Teď jsem byla skoro na všech, kromě včerejška. Jinak jsem byla od pátku, hodně chodím s panem Přendíkem.“ – A která se Vám třeba líbila nejvíc?“ – „Ony jsou všechny pěkné, já nevím.“
anketa, účastníci vycházky: „No pokud se to dozvím z internetu nebo z novin, z těch regionálních Jižních listů, tak se toho zúčastním. Nejen takové procházky, ale jsou také přednášky třeba v kulturním době v K-triu.“

Kromě vycházek se v rámci festivalu konaly se také foto přednášky a prohlídky nového bytového muzea.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: „Asi nebylo překvapením, že úplně nejvíce táhla jubilejní kolonie, takže podařilo se zase zaplnit sál komorního klubu, kde se vlastně prezentovala historie Jubilejní kolonie. Další den jsme měli bytové muzeum, prohlídky v jubilejní kolonii, takže o to byl taky docela velký zájem, kdy vlastně od poledních až do večerních se neustále střídaly skupiny a mohli si projít tento byt z roku 1939. Co se týče komentovaných vycházek, tak ty letos nejsou až tak úplně vyhledávány, jako byly v loňských rocích, ale asi to souvisí i s tím, že je poměrně chladno a odpoledne sněžilo, takže nebylo to úplně příjemné.“

Dny památek na Jihu se letos konaly již po deváté. V průběhu let se zájem o festival zvyšuje, o čemž svědčí i čtyřdenní délka festivalu. V jeho začátcích trval totiž pouze 1 den.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000042701/dny-pamatek-zamerene-na-historii-mestskeho-obvodu-ostravajih-se-konaly-uz-po-devate