Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Projektantka s lidmi probrala proměnu další části sídliště Nerudova

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Na veřejném projednání se lidé mohli vyjadřovat k další, už páté etapě regenerace sídliště Nerudova. Jejich připomínky a návrhy si opět vyslechla projektantka plánovaných úprav.

Projekt regenerace sídliště Nerudova připravuje radnice postupně několik let. Ke každé etapě, a celkem je jich šest, pak svolává veřejné projednání. Obyvatelé dotčené lokality tak mají možnost prodiskutovat plánované úpravy přímo s projektantkou.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Celková koncepce a následně jednotlivé etapy jsou projednávaný s občany, aby občané, kteří bydlí v dané lokalitě, se vyjádřili k těm věcem, které jsou navrženy aby se případně ta koncepce pro přípravu projektové dokumentace mohla změnit. Je to zejména jejich území nebo území, ve kterém žijí, takže chceme, aby to bylo pro ně příjemné a aby tam eventuálně zavrhli věci, které pro ně budou přínosné.”
účastníci veřejného projednání:
“Nás sem přivedly parkovací místa před domy, protože je tam málo místa a z garáží se nedá vyjet. Tak jestli by to nedalo prodloužit alespoň o půl metru.”
“Zajímá mě to, protože na té Nerudce žiju.”
“Hlavně chceme, jestli se tam plánují vykácet stromy, tak aby se už dopředu vysadily nové, protože to bude nějaký rok trvat, než vyrostou, tak aby už teď mohly růst.”

Poslední veřejné projednání z 28. února se týkalo páté etapy.

Iva Seitzová, architektka, autorka projektu revitalizace sídliště: “Pátá etapa zahrnuje okolí třech bytových domů, každý o čtyřech nadzemních podlažích a tři vchodech, a tyhle ty tři bytové domy tvoří mezi sebou dva vnitrobloky. Ty vnitrobloky jsou zatím s vyloučením dopravy, jsou pouze pro pěší a i do budoucna by měly sloužit především volnočasovým aktivitám a nebo každodenní rekreaci občanů. V dnešním projednávání s veřejností nám půjde především o to, aby si sami občané, kteří tam bydlí, kteří využívají především okolí těchto domů, aby sami dali náměty a podněty, jak by tyto vnitrobloky rádi využívali a co by si tam představovali.”

Koncepci regenerace panelového sídliště Nerudova schválili zastupitelé v roce 2021. Fyzicky realizovat se v loňském roce povedlo první etapu. Jednalo se o úpravu křižovatky ulic Nerudova a Revoluční a vybudování parkoviště u zahradního centra.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Další etapy jsou rozpracovány, zpracovává se projektová dokumentace, a vlastně jakoby vymístěn mimo tady tyto etapy je projekt etážového stání nad zahradním centrem, kde se dokončuje projektová dokumentace na to stavbu.”

Druhá etapa by stavebně mohla proběhnout v roce 2025.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Je to vázáno jednak na projekční inženýrskou činnost a samozřejmě na povolovací řízení, ale taktéž na finančním prostředky. Snažíme se získávat na tyto etapy externí finanční zdroje, což se v případě první etapy povedlo, kde se podařilo získat 2,2 milionů korun ze Státního fondu podpory investic. Nicméně stát změnil tu strukturu financování výzvy. Takže je to trochu složitější, než jsme očekávali, nicméně je důležité mít zprojektováno a povoleno, ať jsme připraveni.”



Nahlásit chybu


K tématu

Novojičínské sídliště Nerudova se bude měnit v šesti etapách, teď začíná ta první

1. června 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Po třech letech příprav začíná první etapa revitalizace sídliště Nerudova v Novém Jičíně. Výsledkem bude mimo jiné i rozšíření parkovacích míst a bezpečnější pohyb chodců.

Více parkovacích míst a herních prvků, úpravy zeleně. Mariánskohorské sídliště Mojmírovců čeká regenerace

18. května 2023 18:09 | Ostrava-Mariánské hory | Yvona Fajtová

Mariánskohorská radnice plánuje regeneraci sídliště Mojmírovců. Získala na ní a další dva projekty dotaci ve výši téměř 100 milionů korun. Všechny se týkají takzvané zelenomodré infrastruktury.

Obyvatelé sídliště Kamenec na Slezské Ostravě vybírali podobu nového hřiště

1. srpna 2023 15:02 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Sídliště Kamenec na Slezské Ostravě bude mít nové dětské hřiště. Místo tradičního setkávání dětí i dospělých projde výraznou proměnou. Architekti připravili dvě možné varianty a obvod pozval tamní obyvatele k veřejnému projednání. Mohli si vybrat a připomínkovat jednotlivé plány realizací.


V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.


Bourá se první mostek v Novém Jičíně, špatně jsou na tom i další

Lávka Za Potokem v novojičínské části Loučka, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

15. května 2024 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

15. května 2024 21:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu

Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Malí fotbalisté si užili největší školní republikový turnaj

15. května 2024 19:37 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Také školáci ze Studénky se zapojili do celorepublikového žákovského fotbalového turnaje. Letos se koná jeho 25. ročník. Své síly poměřily děti ze základních škol Butovická, Sjednocení a z Jistebníku.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

15. května 2024 7:46 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

Projektantka s lidmi probrala proměnu další části sídliště Nerudova
Vydáno 8. března 2024 9:10, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Na veřejném projednání se lidé mohli vyjadřovat k další, už páté etapě regenerace sídliště Nerudova. Jejich připomínky a návrhy si opět vyslechla projektantka plánovaných úprav.

Projekt regenerace sídliště Nerudova připravuje radnice postupně několik let. Ke každé etapě, a celkem je jich šest, pak svolává veřejné projednání. Obyvatelé dotčené lokality tak mají možnost prodiskutovat plánované úpravy přímo s projektantkou.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Celková koncepce a následně jednotlivé etapy jsou projednávaný s občany, aby občané, kteří bydlí v dané lokalitě, se vyjádřili k těm věcem, které jsou navrženy aby se případně ta koncepce pro přípravu projektové dokumentace mohla změnit. Je to zejména jejich území nebo území, ve kterém žijí, takže chceme, aby to bylo pro ně příjemné a aby tam eventuálně zavrhli věci, které pro ně budou přínosné.”
účastníci veřejného projednání:
“Nás sem přivedly parkovací místa před domy, protože je tam málo místa a z garáží se nedá vyjet. Tak jestli by to nedalo prodloužit alespoň o půl metru.”
“Zajímá mě to, protože na té Nerudce žiju.”
“Hlavně chceme, jestli se tam plánují vykácet stromy, tak aby se už dopředu vysadily nové, protože to bude nějaký rok trvat, než vyrostou, tak aby už teď mohly růst.”

Poslední veřejné projednání z 28. února se týkalo páté etapy.

Iva Seitzová, architektka, autorka projektu revitalizace sídliště: “Pátá etapa zahrnuje okolí třech bytových domů, každý o čtyřech nadzemních podlažích a tři vchodech, a tyhle ty tři bytové domy tvoří mezi sebou dva vnitrobloky. Ty vnitrobloky jsou zatím s vyloučením dopravy, jsou pouze pro pěší a i do budoucna by měly sloužit především volnočasovým aktivitám a nebo každodenní rekreaci občanů. V dnešním projednávání s veřejností nám půjde především o to, aby si sami občané, kteří tam bydlí, kteří využívají především okolí těchto domů, aby sami dali náměty a podněty, jak by tyto vnitrobloky rádi využívali a co by si tam představovali.”

Koncepci regenerace panelového sídliště Nerudova schválili zastupitelé v roce 2021. Fyzicky realizovat se v loňském roce povedlo první etapu. Jednalo se o úpravu křižovatky ulic Nerudova a Revoluční a vybudování parkoviště u zahradního centra.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Další etapy jsou rozpracovány, zpracovává se projektová dokumentace, a vlastně jakoby vymístěn mimo tady tyto etapy je projekt etážového stání nad zahradním centrem, kde se dokončuje projektová dokumentace na to stavbu.”

Druhá etapa by stavebně mohla proběhnout v roce 2025.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Je to vázáno jednak na projekční inženýrskou činnost a samozřejmě na povolovací řízení, ale taktéž na finančním prostředky. Snažíme se získávat na tyto etapy externí finanční zdroje, což se v případě první etapy povedlo, kde se podařilo získat 2,2 milionů korun ze Státního fondu podpory investic. Nicméně stát změnil tu strukturu financování výzvy. Takže je to trochu složitější, než jsme očekávali, nicméně je důležité mít zprojektováno a povoleno, ať jsme připraveni.”



Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000041920/projektantka-s-lidmi-probrala-promenu-dalsi-casti-sidliste-nerudova