Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Obyvatelé se zahrádkami mohou žádat o kompostéry, naskladněno je jich tři sta

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Město poskytne občanům zdarma 300 kusů zahradních kompostérů. Pořídilo je díky dotaci Státního fondu životního prostředí. Žádosti lze podávat od 4. března.

300 zahradních kompostérů o objemu 1 170 litrů pro ukládání biologicky rozložitelného odpadu ze zahrad už je uskladněno v areálu separačního dvora na Palackého ulici. Město je opět poskytne zdarma místním občanům.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Město na pořízení těchto 300 kusů kompostérů získalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí a ta dotace byla poměrně vysoká, bylo to ve výši 85 procent, což je zhruba 1 milion 400 tisíc korun. Podmínkou té dotace je, že je občanům bude rozdávat zdarma.”

Žádosti o kompostéry začíná radnice přijímat v pondělí 4. března od 8 hodin ráno, na dřívější podání nebude brán zřetel.

Eva Rusková, odbor životního prostředí, MěÚ Nový Jičín: “Občané Nového Jičína si o kompostér mohou požádat na odboru životního prostředí, a to buď osobně 4. března ráno v 8 hodin přijdou s vyplněnou žádostí, a nebo zašlou žádost také od osmi hodin ráno e-mailem na adresu e-podatelny. Bude přijato 150 žádosti elektronicky a 150 žádostí papírovou formou.”

O kompostér, jehož hodnota je přibližné 5 400 korun a je z recyklovaného plastu, mohou žádat občané s trvalým bydlištěm v Novém Jičíně, kteří jsou vlastníci nebo nájemci pozemku na území města nebo místních částí, na kterém budou kompostér užívat. Žadatelé nesmí být dlužníky města a v době podání žádosti musí mít zaplacen jeden poplatek za odpady na rok 2024.

Eva Rusková, odbor životního prostředí, MěÚ Nový Jičín: “Kompostéry budou občanům předány na základě smlouvy o výpůjčce na 5 let, následně se stane kompostér vlastnictvím vypůjčitele. Toto je již několikátá vlna poskytování kompostérů, město už občanům zajistilo více než 1 900 kompostérů na biologický odpad.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Objem biologicky rozložitelného odpadu, který sbíráme, neustále roste. V roce 2022 už to bylo téměř 1 600 tun, oproti roku 2019, kdy to bylo asi 1 100 tun. Sice je to tříditelný odpad, ale zároveň je v podstatě mnohem ekologičtější zpracovat ten biologický odpad přímo na místě. Když se převáží, zase už se spotřebovává nafta nebo benzín, a tím pádem je to neefektivní. Takže proto se snažíme občany motivovat, ať na těch svých zahradách ať si ho zpracují sami.”

Formulář žádosti je dostupný elektronicky na ekowebu města, papírový ve vestibulu radnice.

Spolu s dotací na kompostéry získalo město také dotaci na myčku na vratné kelímky a také na doplnění množství vratných kelímků.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Díky té myčce, která bude umístěna přímo v Návštěvnickém centru, budeme moci umývat kelímky sami při menších akcích, takže můžeme rozšířit jejich použití.”

Po Pivobraní a městské slavnosti bude čištění velkého množství kelímků nadále obstarávat expertní společnost.

Nahlásit chybu


K tématu

Nový Jičín rozdá lidem dalších 300 kompostérů, podmínkou jsou i zaplacené odpady na rok 2024

Nový Jičín poskytne občanům zdarma 300 kusů zahradních kompostérů. Pořídilo je díky dotaci Státního fondu životního prostředí. Žádosti lze podávat od 4. března.

Cyklobus usnadní výlet do Beskyd, Nový Jičín se na něm opět dohodl s dalšími městy

2. června 2023 9:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Z Nového Jičína do Beskyd začal opět jezdit cyklobus. Nabízí dopravu do výletních lokalit na Pustevny nebo Horní Bečvu. Radnice ale současně řeší i další možnosti, jak cyklistům zpříjemnit jízdu městem.

Nový Jičín zpříjemňuje život cyklistům, chce jim usnadnit jízdu městem i do hor

30. května 2023 8:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Z Nového Jičína do Beskyd začal opět jezdit cyklobus. Nabízí dopravu do výletních lokalit na Pustevny nebo Horní Bečvu. Radnice ale současně řeší i další možnosti, jak cyklistům zpříjemnit i jízdu městem.


Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.


Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu

Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Bourá se první mostek v Novém Jičíně, špatně jsou na tom i další

Lávka Za Potokem v novojičínské části Loučka, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Malí fotbalisté si užili největší školní republikový turnaj

15. května 2024 19:37 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Také školáci ze Studénky se zapojili do celorepublikového žákovského fotbalového turnaje. Letos se koná jeho 25. ročník. Své síly poměřily děti ze základních škol Butovická, Sjednocení a z Jistebníku.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

15. května 2024 7:46 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Obyvatelé se zahrádkami mohou žádat o kompostéry, naskladněno je jich tři sta
Vydáno 1. března 2024 12:10, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Město poskytne občanům zdarma 300 kusů zahradních kompostérů. Pořídilo je díky dotaci Státního fondu životního prostředí. Žádosti lze podávat od 4. března.

300 zahradních kompostérů o objemu 1 170 litrů pro ukládání biologicky rozložitelného odpadu ze zahrad už je uskladněno v areálu separačního dvora na Palackého ulici. Město je opět poskytne zdarma místním občanům.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Město na pořízení těchto 300 kusů kompostérů získalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí a ta dotace byla poměrně vysoká, bylo to ve výši 85 procent, což je zhruba 1 milion 400 tisíc korun. Podmínkou té dotace je, že je občanům bude rozdávat zdarma.”

Žádosti o kompostéry začíná radnice přijímat v pondělí 4. března od 8 hodin ráno, na dřívější podání nebude brán zřetel.

Eva Rusková, odbor životního prostředí, MěÚ Nový Jičín: “Občané Nového Jičína si o kompostér mohou požádat na odboru životního prostředí, a to buď osobně 4. března ráno v 8 hodin přijdou s vyplněnou žádostí, a nebo zašlou žádost také od osmi hodin ráno e-mailem na adresu e-podatelny. Bude přijato 150 žádosti elektronicky a 150 žádostí papírovou formou.”

O kompostér, jehož hodnota je přibližné 5 400 korun a je z recyklovaného plastu, mohou žádat občané s trvalým bydlištěm v Novém Jičíně, kteří jsou vlastníci nebo nájemci pozemku na území města nebo místních částí, na kterém budou kompostér užívat. Žadatelé nesmí být dlužníky města a v době podání žádosti musí mít zaplacen jeden poplatek za odpady na rok 2024.

Eva Rusková, odbor životního prostředí, MěÚ Nový Jičín: “Kompostéry budou občanům předány na základě smlouvy o výpůjčce na 5 let, následně se stane kompostér vlastnictvím vypůjčitele. Toto je již několikátá vlna poskytování kompostérů, město už občanům zajistilo více než 1 900 kompostérů na biologický odpad.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Objem biologicky rozložitelného odpadu, který sbíráme, neustále roste. V roce 2022 už to bylo téměř 1 600 tun, oproti roku 2019, kdy to bylo asi 1 100 tun. Sice je to tříditelný odpad, ale zároveň je v podstatě mnohem ekologičtější zpracovat ten biologický odpad přímo na místě. Když se převáží, zase už se spotřebovává nafta nebo benzín, a tím pádem je to neefektivní. Takže proto se snažíme občany motivovat, ať na těch svých zahradách ať si ho zpracují sami.”

Formulář žádosti je dostupný elektronicky na ekowebu města, papírový ve vestibulu radnice.

Spolu s dotací na kompostéry získalo město také dotaci na myčku na vratné kelímky a také na doplnění množství vratných kelímků.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Díky té myčce, která bude umístěna přímo v Návštěvnickém centru, budeme moci umývat kelímky sami při menších akcích, takže můžeme rozšířit jejich použití.”

Po Pivobraní a městské slavnosti bude čištění velkého množství kelímků nadále obstarávat expertní společnost.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000041793/obyvatele-se-zahradkami-mohou-zadat-o-kompostery-naskladneno-je-jich-tri-sta