Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Judo v Novém Jičíně už není jen pro děti

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Obnovený oddíl juda funguje v Novém Jičíně zhruba osm let, dosud se tu trenéři věnovali dětem. Od nového roku ale nastala změna - klub se rozšířil o skupinu dospělých a není jich málo.

Ještě do nedávna bychom na žíněnkách oddílu juda potkali dospělé jedince jen jako ternéry. Od roku 2016, kdy byl oddíl po dvacetileté pauze obnoven, se tu učí tomuto olympijskému sportu především děti. Teď ale nastal další důležitý okamžik v existenci klubu - od nového roku se přidali i dospělí bojovníci.

Markéta Markelová, hlavní trenérka oddílu JUDO Nový Jičín: “Byla jsem velice překvapená, protože jsme rozeslali letáčky, mluvili jsme s dětmi, ať pozvou své rodiče na dospělácké judo. A oni se mě ptali, vy to myslíte opravdu vážně, my jsme dospělí a my můžeme začít s judem? Takže jsem šla příkladem a řekla jsem ano, přijďte na první lekci, vezměte si s sebou dlouhé tepláky, tričko s dlouhým rukávem, ať si nespálíte ruce, a přijďte to zkusit. Nebojte se, judo není jenom o těch pádech. A jak vidíte, v podstatě máme za sebou pátou lekci a všichni si aktivně už nakoupili kimona a už se perou, už se hážou. Takže ono u těch starších lidí, když chcou a jsou zapáleni, jde to strašně rychle.”

Sama Markéta Markelová, jak se zmínila, může být pro dospělé ideálním příkladem. S judem začala ve 33 let - a doma má stříbrné a bronzové medaile z mistrovství Evropy. I tady teď judo někteří zkouší vůbec poprvé, jiní si své dovednosti po létech obnovují.

Markéta Markelová, hlavní trenérka oddílu JUDO Nový Jičín: “Máme tady mámu s dvěma syny, jeden má žlutý pásek, jeden zelený pásek, a ta přitáhla vlastně své syny. Máma chtěla začít a chtěla podporu, takže je tady celá rodinka. Takže to jsou lidé, kteří to kdysi dělali a vrátili se, protože dostali tu možnost. Máme tady kolegu s oranžovým páskem, ten dělal judo kdysi a zase se nám vrátil na tatami. Takže jsou tady úplní nováčci, ale jsou tady i ti, kteří se k tomu postupně vrátili a našli odvahu do toho kimona znovu vlézt. A co mě úplně fascinuje na těch lidech, oni se vrací do dětských let.”

Na žíněnkách spolu zápasí například i tento manželský pár Martin a Miroslava Podzemní.

Martin Podzemný, JUDO Nový Jičín: “Je to takové zajímavé, doma se ale nebijeme. Dcera dělá judo, jen jsme přihlíželi a tak jsem si řekli, že bychom to mohli zkusit o čem to je. Dovedla nás k tomu spíše ta zvědavost.”
Miroslava Podzemná, JUDO Nový Jičín: “Ne, nic mi neodpustí. Zkoušíme to naplno, máme z toho docela legraci, protože tím, že dcera dělá judo, tak my se doma předvádíme, jaký chvat jsme se naučili, takže ta z toho má také srandu.”
Markéta Markelová, hlavní trenérka oddílu JUDO Nový Jičín: “Já jsem měla obavu, aby přežili první lekci. Takže jsme dali zatím jednu rozjezdovou hodinu každou středu, ale na jejich žádost už to prodlužujeme na hodinu a půl. A já věřím, že do dvou měsíců už to bude trénink dvakrát týdně.”

Zázemím judistů, které si svépomocí neustále upravují a zdokonalují, je horní patro objektu na ulici Poděbradova.






Nahlásit chybu


K tématu

Judo v Novém Jičíně začali trénovat i dospělí, perou se jako děti

Obnovený oddíl juda funguje v Novém Jičíně zhruba osm let, dosud se tu trenéři věnovali dětem. Od nového roku ale nastala změna - klub se rozšířil o skupinu dospělých a není jich málo.

Novojičínský hráč učí za mořem Američany stolní tenis

29. června 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Tři roky hájí barvy prvoligového týmu stolního tenisu v Novém Jičíně Ondřej Lapčík. Tento bývalý juniorský reprezentant se na konci června vydal do Spojených států, kde se účastní soustředění v tréninkovém centru v Kalifornii.

Judisté na turnaji představili novou medailovou trenérku

14. prosince 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Malá cena Nového Jičína v judu byla turnajem pro děti a dorostence, na žíněnkách se střetli bojovníci ze šesti klubů Moravskoslezského kraje. Domácí oddíl představil svou novou trenérku, medailistku z mistrovství Evropy.


V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.


Bourá se první mostek v Novém Jičíně, špatně jsou na tom i další

Lávka Za Potokem v novojičínské části Loučka, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

15. května 2024 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

15. května 2024 21:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Floristická soutěž provoněla novou Komenského školu

Na půdě Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Malí fotbalisté si užili největší školní republikový turnaj

15. května 2024 19:37 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Také školáci ze Studénky se zapojili do celorepublikového žákovského fotbalového turnaje. Letos se koná jeho 25. ročník. Své síly poměřily děti ze základních škol Butovická, Sjednocení a z Jistebníku.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

15. května 2024 7:46 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

Judo v Novém Jičíně už není jen pro děti
Vydáno 22. února 2024 14:00, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Obnovený oddíl juda funguje v Novém Jičíně zhruba osm let, dosud se tu trenéři věnovali dětem. Od nového roku ale nastala změna - klub se rozšířil o skupinu dospělých a není jich málo.

Ještě do nedávna bychom na žíněnkách oddílu juda potkali dospělé jedince jen jako ternéry. Od roku 2016, kdy byl oddíl po dvacetileté pauze obnoven, se tu učí tomuto olympijskému sportu především děti. Teď ale nastal další důležitý okamžik v existenci klubu - od nového roku se přidali i dospělí bojovníci.

Markéta Markelová, hlavní trenérka oddílu JUDO Nový Jičín: “Byla jsem velice překvapená, protože jsme rozeslali letáčky, mluvili jsme s dětmi, ať pozvou své rodiče na dospělácké judo. A oni se mě ptali, vy to myslíte opravdu vážně, my jsme dospělí a my můžeme začít s judem? Takže jsem šla příkladem a řekla jsem ano, přijďte na první lekci, vezměte si s sebou dlouhé tepláky, tričko s dlouhým rukávem, ať si nespálíte ruce, a přijďte to zkusit. Nebojte se, judo není jenom o těch pádech. A jak vidíte, v podstatě máme za sebou pátou lekci a všichni si aktivně už nakoupili kimona a už se perou, už se hážou. Takže ono u těch starších lidí, když chcou a jsou zapáleni, jde to strašně rychle.”

Sama Markéta Markelová, jak se zmínila, může být pro dospělé ideálním příkladem. S judem začala ve 33 let - a doma má stříbrné a bronzové medaile z mistrovství Evropy. I tady teď judo někteří zkouší vůbec poprvé, jiní si své dovednosti po létech obnovují.

Markéta Markelová, hlavní trenérka oddílu JUDO Nový Jičín: “Máme tady mámu s dvěma syny, jeden má žlutý pásek, jeden zelený pásek, a ta přitáhla vlastně své syny. Máma chtěla začít a chtěla podporu, takže je tady celá rodinka. Takže to jsou lidé, kteří to kdysi dělali a vrátili se, protože dostali tu možnost. Máme tady kolegu s oranžovým páskem, ten dělal judo kdysi a zase se nám vrátil na tatami. Takže jsou tady úplní nováčci, ale jsou tady i ti, kteří se k tomu postupně vrátili a našli odvahu do toho kimona znovu vlézt. A co mě úplně fascinuje na těch lidech, oni se vrací do dětských let.”

Na žíněnkách spolu zápasí například i tento manželský pár Martin a Miroslava Podzemní.

Martin Podzemný, JUDO Nový Jičín: “Je to takové zajímavé, doma se ale nebijeme. Dcera dělá judo, jen jsme přihlíželi a tak jsem si řekli, že bychom to mohli zkusit o čem to je. Dovedla nás k tomu spíše ta zvědavost.”
Miroslava Podzemná, JUDO Nový Jičín: “Ne, nic mi neodpustí. Zkoušíme to naplno, máme z toho docela legraci, protože tím, že dcera dělá judo, tak my se doma předvádíme, jaký chvat jsme se naučili, takže ta z toho má také srandu.”
Markéta Markelová, hlavní trenérka oddílu JUDO Nový Jičín: “Já jsem měla obavu, aby přežili první lekci. Takže jsme dali zatím jednu rozjezdovou hodinu každou středu, ale na jejich žádost už to prodlužujeme na hodinu a půl. A já věřím, že do dvou měsíců už to bude trénink dvakrát týdně.”

Zázemím judistů, které si svépomocí neustále upravují a zdokonalují, je horní patro objektu na ulici Poděbradova.






Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000041674/judo-v-novem-jicine-uz-neni-jen-pro-deti