Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Koupaliště v Odrách letos v létě neotevře, strojovnu poškodila prosakující voda a zaměstnanci riskovali zdraví

Celý MS kraj |

Vedení Oder muselo spolknout hořkou pilulku a svým občanům sdělit nepříjemnou zprávu o tom, že letos je na městské letní koupaliště nepustí. Technický stav plovárny je totiž v tak žalostném stavu, že město není schopno zajistit bezpečnost návštěvníkům ani zaměstnancům. Jak město připustilo, zaměstnanci dosud koupaliště udržovali v provozu i přesto, že to pro ně bylo nebezpečné.

Lucie Kaspříková, mluvčí Oder: "Radní souhlasili s uzavřením městského koupaliště v letních měsících z důvodu nevyhovujícího technického stavu. Ten potvrdil odborný posudek, podle kterého není koupaliště provozuschopné z hlediska bezpečnosti personálu i návštěvníků. Oderská městská společnost, s. r. o. jako provozovatel koupaliště upozorňovala například, že vlivem stárnutí bazénové folie dochází k velkým průsakům vody, které napáchaly největší škody ve strojovně, jak na kovových konstrukcích, tak na čerpadlech a elektroinstalaci. Tuto skutečnost potvrdila vypracovaná technická zpráva. Doslovně uvádí, že stávající zařízení úpravny vody, stejně jako hydroizolační povrchy bazénových van a technologické rozvody, jsou již za hranicí své životnosti. Zařízení úpravny je schopné provozu jen díky náročné, obětavé a mnohdy nebezpečné práci obsluhy. Z důvodů velkých úniků vody je také zvýšená finanční náročnost provozu." 

Bezpečný provoz koupaliště je podmíněný kompletní rekonstrukcí, která by zahrnovala novou elektroinstalaci strojovny, opravu objektu úpravny vody, včetně hydroizolace objektu a náhradu degradovaného zařízení technologické úpravny vody. Dále hydroizolaci akumulační jímky, vyřešení skladu chemických látek a obalů, výměnu bazénové fólie plaveckého bazénu a vybudování dětského brouzdaliště v souladu s normou. 

Lucie Kaspříková, mluvčí Oder: "Náklady na tak rozsáhlou rekonstrukci jsou odhadovány v řádu desítek miliónů korun. Odbor správy nemovitého majetku města Oder v současné době shromažďuje dokumentaci potřebnou k žádosti o dotaci. Na základě závěrů následně vedení města rozhodne o dalším průběhu a rozsahu rekonstrukce."
Nahlásit chybu


K tématu

Letní koupaliště Jindřich v Havířově se otevře nejpozději 10. června

23. května 2023 12:40 | Havířov | Bára Kelnerová

V červnu začne sezona na letním koupališti. Jaké novinky čekají na návštěvníky, řekl ředitel Správy sportovních a rekreačních zařízení Jiří Matěj. Organizace také pořádá pro veřejnost Den otevřených dveří na sportovištích.

Rekreační zóna Olešná je vyhledávaným místem turistů i rodin s dětmi

3. srpna 2023 15:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rekreační zóna Olešná patří mezi vyhledávané cíle místních obyvatel i turistů. Ti zde mají velké možnosti vyžití. Kromě samotné přehrady je to také venkovní a vnitřní aquapark, herní zóny pro děti i cyklostezky. Město navíc zavedlo na letní sezonu do oblasti přímou autobusovou linku.

Letní koupaliště ve Frýdlantě nabízí kvalitní vodu, relax a lidové vstupné

18. července 2023 15:55 | Frýdlant nad Ostravicí | Libor Běčák

Vyhledávaným místem pro osvěžení v horkých letních dnech ve Frýdlantě nad Ostravicí je letní koupaliště. To i letos nabízí kvalitní vodu, dozor plavčíků a řadu atrakcí.


Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Včera 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Včera 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.

Koupaliště v Odrách letos v létě neotevře, strojovnu poškodila prosakující voda a zaměstnanci riskovali zdraví
Vydáno 2. dubna 2024 11:29, Celý MS kraj, Libor Běčák
Vedení Oder muselo spolknout hořkou pilulku a svým občanům sdělit nepříjemnou zprávu o tom, že letos je na městské letní koupaliště nepustí. Technický stav plovárny je totiž v tak žalostném stavu, že město není schopno zajistit bezpečnost návštěvníkům ani zaměstnancům. Jak město připustilo, zaměstnanci dosud koupaliště udržovali v provozu i přesto, že to pro ně bylo nebezpečné.

Letní koupaliště v Odrách. Zdroj: Město Odry

Lucie Kaspříková, mluvčí Oder: "Radní souhlasili s uzavřením městského koupaliště v letních měsících z důvodu nevyhovujícího technického stavu. Ten potvrdil odborný posudek, podle kterého není koupaliště provozuschopné z hlediska bezpečnosti personálu i návštěvníků. Oderská městská společnost, s. r. o. jako provozovatel koupaliště upozorňovala například, že vlivem stárnutí bazénové folie dochází k velkým průsakům vody, které napáchaly největší škody ve strojovně, jak na kovových konstrukcích, tak na čerpadlech a elektroinstalaci. Tuto skutečnost potvrdila vypracovaná technická zpráva. Doslovně uvádí, že stávající zařízení úpravny vody, stejně jako hydroizolační povrchy bazénových van a technologické rozvody, jsou již za hranicí své životnosti. Zařízení úpravny je schopné provozu jen díky náročné, obětavé a mnohdy nebezpečné práci obsluhy. Z důvodů velkých úniků vody je také zvýšená finanční náročnost provozu." 

Bezpečný provoz koupaliště je podmíněný kompletní rekonstrukcí, která by zahrnovala novou elektroinstalaci strojovny, opravu objektu úpravny vody, včetně hydroizolace objektu a náhradu degradovaného zařízení technologické úpravny vody. Dále hydroizolaci akumulační jímky, vyřešení skladu chemických látek a obalů, výměnu bazénové fólie plaveckého bazénu a vybudování dětského brouzdaliště v souladu s normou. 

Lucie Kaspříková, mluvčí Oder: "Náklady na tak rozsáhlou rekonstrukci jsou odhadovány v řádu desítek miliónů korun. Odbor správy nemovitého majetku města Oder v současné době shromažďuje dokumentaci potřebnou k žádosti o dotaci. Na základě závěrů následně vedení města rozhodne o dalším průběhu a rozsahu rekonstrukce."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042367/koupaliste-v-odrach-letos-v-lete-neotevre-strojovnu-poskodila-prosakujici-voda-a-zamestnanci-riskovali-zdravi