Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sousedské sázení přineslo Paskovu přes sto keřů a stromů

Celý MS kraj |

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také představení krajského projektu LIFE Coala a neziskové organizace Sázíme stromy, která sázení s Moravskoslezským krajem spolupořádala.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Podobné akce jsou přínosné nejen pro naše životní prostředí, ale i pro komunitní život v obcích. Obyvatelé Paskova měli příležitost se setkat, zpříjemnit okolí obecního hřbitova a užít si společné chvíle se sousedy a známými. Vysadili jsme 15 stromů, mezi kterými byly duby, buky, javory a břízy, dále na místě přibylo i 126 keřů."

Ruku k dílu přiložili také dobrovolníci z Paskova, místní hasiči a zástupci neziskové organizace Sázíme stromy, kteří měli na starost odbornou stránku a pohlídali, aby byly stromky a keře vysazeny správně.

Petr Baďura (Pro Paskov a Oprechtice), starosta Paskova: "Za občany Paskova děkuji Moravskoslezskému kraji za zakoupení sazenic i celou organizaci akce a neziskovce Sázíme stromy za odbornou podporu. Poradili nám, jak máme díry pro sázení předpřipravit a jak se pak o stromky a keře máme starat. Myslím, že se akce líbila dětem i dospělým, společně v obci vytvořili nový příjemný prostor pro relaxaci. Sousedské sázení naše občany spojilo a doufám, že i posílilo jejich vztah k obci."

Stromy jsou rozprostřeny na plácku u hřbitova. Řada nových keřů tento prostor odděluje od silnice. Výsadba byla provedena na podkladě osazovacího plánu vypracovaného krajinářským architektem.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Bylo to opravdu velmi příjemné odpoledne. Místní hospodyňky přinesly domácí buchty a koláče, k dispozici byl teplý čaj, všichni měli dobrou náladu. Dobrovolní hasiči se postarali o zalití sazenic, místní pamětník povyprávěl o minulosti místa, kde se sázelo, rozloučili jsme se písničkami folklorního souboru Po sůsedsku. Paskov bude zase o něco zelenější, stromy a keře jsou důležité pro hmyz a ptáky, jsou také klíčovým prvkem v boji proti dopadům změny klimatu. I proto jsme na akci představili krajský projekt LIFE Coala, který se právě proměnami klimatu zabývá a zaměřuje se na zvyšování odolnosti našeho regionu vůči klimatické změně."

Další Sousedské sázení je naplánováno na 6. dubna, kdy bude od 10 hodin vysazeno 50 ovocných stromů v obci Hať.

Nahlásit chybu


K tématu

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Ochránci přírody a lidé vysadili v Kujavách na Novojičínsku Alej svobody

6. listopadu 2023 19:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Symbolické stromořadí o 97 hrušních a 28 dubech vysadili v sobotu obyvatelé obce Kujavy spolu s ochránci přírody Studénka, tamní farností, Nadací Partnerství a jejími partnery. Stromy lemují obnovenou polní cestu, která spojuje kostelík s pěšinou podél Pustějovského potoka. Kujavy zvítězily v letošní výzvě na organizaci výsadbové akce Alej svobody, která se snaží o uzdravení krajiny a symbolický návrat svobody. Akce se zúčastnilo přes 400 lidí.

BorsodChem splnila dohodu s krajem o menším zatížení životního prostředí

30. června 2023 16:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost BorsodChem se společně s Moravskoslezským krajem loni na jaře zavázala k aktivitám, které povedou k menšímu zatížení životního prostředí. Kraj i chemička své závazky splnily, vyplynulo to z ročního vyhodnocení.


V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

Včera 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Dnes 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 15:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.


Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Moravskoslezští záchranáři jsou nejlepší z celé země. V soutěži Resusci cup nenašli přemožitele

15.5. si připomínáme Den linky 155, která patří zdravotnické záchranné službě. V našem regionu zvednou operátoři přes tisícovku tísňových volání každý den. Dobrou zprávou je že záchranáři z MS kraji jsou nejlepší z celé země, což potvrdili vítězstvím na soutěži Resusci cup 2024.

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili výročí 125 let od založení sboru

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili v neděli 5. května letošní výročí 125 let od založení sboru. Velká sláva začala mší k příležitosti svátku svatého Floriána, který je právě patronem hasičů. V hasičárně pak členové sboru převzali ocenění za dlouholetou obětavou práci.

Havířov se opět zapojil do závodu Čokoládová tretra, na start se postavilo přes 200 dětí

Na hřišti u ZŠ Marie Kudeříkové v Havířově se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Školáci z Opavska se utkali v TrojBoji. Posilovací stroje jim daly zabrat

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Dobrovolníci sbírali odpad v části Beskyd

Turisticky velmi oblíbené Beskydy jsou zase o něco čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do jarního úklidu, který probíhal na mnoha místech. My jsme se byli podívat na Prašivé, Ondřejníku a v Ostravici.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Dnes 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

15. 5. slaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155

Včera 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále s rekordní účastí závodníků

14. května 2024 12:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhl další ze série letošních velkých podniků. Mezinárodního Mistrovství ČR v Nordic Walking se utkalo rekordních více než 170 závodníků. Z toho byla téměř polovina účastníků z Polska a také výprava ze Slovenska.

Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

13. května 2024 10:21 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil | Dopravní revue

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

Sousedské sázení přineslo Paskovu přes sto keřů a stromů
Vydáno 25. března 2024 18:28, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také představení krajského projektu LIFE Coala a neziskové organizace Sázíme stromy, která sázení s Moravskoslezským krajem spolupořádala.

sázení stromů a keřů v Paskově; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Podobné akce jsou přínosné nejen pro naše životní prostředí, ale i pro komunitní život v obcích. Obyvatelé Paskova měli příležitost se setkat, zpříjemnit okolí obecního hřbitova a užít si společné chvíle se sousedy a známými. Vysadili jsme 15 stromů, mezi kterými byly duby, buky, javory a břízy, dále na místě přibylo i 126 keřů."

Ruku k dílu přiložili také dobrovolníci z Paskova, místní hasiči a zástupci neziskové organizace Sázíme stromy, kteří měli na starost odbornou stránku a pohlídali, aby byly stromky a keře vysazeny správně.

Petr Baďura (Pro Paskov a Oprechtice), starosta Paskova: "Za občany Paskova děkuji Moravskoslezskému kraji za zakoupení sazenic i celou organizaci akce a neziskovce Sázíme stromy za odbornou podporu. Poradili nám, jak máme díry pro sázení předpřipravit a jak se pak o stromky a keře máme starat. Myslím, že se akce líbila dětem i dospělým, společně v obci vytvořili nový příjemný prostor pro relaxaci. Sousedské sázení naše občany spojilo a doufám, že i posílilo jejich vztah k obci."

Stromy jsou rozprostřeny na plácku u hřbitova. Řada nových keřů tento prostor odděluje od silnice. Výsadba byla provedena na podkladě osazovacího plánu vypracovaného krajinářským architektem.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Bylo to opravdu velmi příjemné odpoledne. Místní hospodyňky přinesly domácí buchty a koláče, k dispozici byl teplý čaj, všichni měli dobrou náladu. Dobrovolní hasiči se postarali o zalití sazenic, místní pamětník povyprávěl o minulosti místa, kde se sázelo, rozloučili jsme se písničkami folklorního souboru Po sůsedsku. Paskov bude zase o něco zelenější, stromy a keře jsou důležité pro hmyz a ptáky, jsou také klíčovým prvkem v boji proti dopadům změny klimatu. I proto jsme na akci představili krajský projekt LIFE Coala, který se právě proměnami klimatu zabývá a zaměřuje se na zvyšování odolnosti našeho regionu vůči klimatické změně."

Další Sousedské sázení je naplánováno na 6. dubna, kdy bude od 10 hodin vysazeno 50 ovocných stromů v obci Hať.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042223/sousedske-sazeni-prineslo-paskovu-pres-sto-keru-a-stromu