Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hasiči po několika hodinách zdolali velký požár ve Frenštátě pod Radhoštěm

Celý MS kraj |

Ve Frenštátě pod Radhoštěm byl v pondělí dopoledne vyhlášen poplach pro profesionální i dobrovolné jednotky, které byly vyslány k většímu požáru myčky vratných obalů. Hořely především plasty, kvůli kterým bylo nutné monitorovat ovzduší, protože kouř směřoval k obydlené části města. Radnice vyzvala obyvatele, aby nevětrali a nepohybovali se v blízkosti požáru.

Zdroj: Facebook/Petr Václav Michna
Zásah hasičů u požáru skladu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zdroj: HZS MSK

Plameny objekt zachvátily zřejmě po 7. hodiny ranní a požár se velmi rychle rozšiřoval. Podle informací krajských hasičů se jedná o požár skladovací haly a byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Objekt o půdorysu zhruba 60 x 100 metrů je ohněm zcela zasažen a zničen. Je tvořen z několika menších přízemních budov, k ním přiléhá další větší objekt. I ten shořel. Hasiči se svým zásahem snaží zachránit budovy v okolí. Ještě před příjezdem hasičů se z budovy evakuovalo 33 zaměstnanců. Dohořívající objekt bude rozhrnovat těžká technika. 

Hořící objekt ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zdroj: Facebook/Ondra Zajac

Nad město od rozhoření stoupal mohutný sloup černého kouře. Lidé ho pozorovali ze vzdálenosti i desítek kilometrů, například Ostravy či Havířova. Místní obyvatelé na sociálních sítích informují, že se jedná o požár skladu přepravek v Martinské čtvrti, v areálu někdejších kasáren. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Informační středisko hasičů přijalo informaci o požáru v 7:44 hod., na místo události postupně vyrazily jak profesionální, tak dobrovolné jednotky hasičů. Hustý černý kouř, který doprovázel požár, byl vidět již z dalekého okolí. Hasiči ihned po příjezdu na místo události začali boj s plameny. Byly zřízeny tři bojové úseky, hasební práce byly vedeny z vnější strany budovy, a to jak ze země, tak za pomocí výškové techniky. Do zásahu byla povolána i chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm, aby zajistila monitorování ovzduší. Během měření nebyly zjištěny žádné hodnoty nebezpečných látek v ovzduší, obyvatelům v okolí však bylo doporučeno nevětrat. Z důvodu zřícení plechové střechy byl na místo události povolán nejen nezávislý statik, ale i rekognoskační skupina Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky s dislokací v Hlučíně, na základě jejíhož posouzení bylo následně do zásahu povoláno i pásové rypadlo CAT 329, které bude provádět rozebírání konstrukcí a tím umožní dohašování skrytých ohnisek požáru. Samotný požár se hasičům podařilo lokalizovat během čtyř hodin, jeho likvidace stále trvá. Přesná příčina vzniku požáru, stejně tak jako výše škody bude předmětem šetření." 

S ohledem na mohutný požár plastů byli na místo povoláni také požární specialisté z chemické jednotky k monitorování ovzduší. Kouř totiž směřuje nad město. Vedení města vyzvalo občany, aby nevětrali a nepohybovali se v blízkosti požáru. Kouř s sebou nesl nejen jedovaté zplodiny, ale také popel a drobné částice z hořících objektů. 

Výzva města Frenštát pod Radhoštěm: "Vážení občané, v souvislosti s požárem myčky vratných obalů v objektu firmy Fides Group, a.s. Martinská čtvrť 1707, Frenštát pod Radhoštěm a s tím souvisejícím vyhlášením III. stupně požárního poplachu Vás žádáme, abyste omezili větrání a omezili pohyb v okruhu 500 m od místa požáru. Jedná se o preventivní opatření. Děkujeme."
Nahlásit chybu


K tématu

V Bahně hořel rodinný dům, zranili se dva lidé

22. května 2023 7:20 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Při požáru jedné z místností rodinného domu ve Frýdku-Místku se zranili dva lidé. Hořelo v neděli 21. května v podvečer, v místní části Bahno. Podle mluvčího HZS MSK zasahovaly tři jednotky a vznikla škoda 200 tisíc korun.

Oheň kompletně poškodil byt ve Frýdku-Místku, hasiči evakuovali 13 lidí

23. května 2023 9:59 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

13 osob muselo být evakuováno kvůli pondělnímu požáru ve Frýdku-Místku. Plameny silně poškodily byt a způsobily škodu za zhruba 800 tisíc korun. Hasiči museli evakuovat 13 lidí, nikdo nebyl zraněn.

Hasiči cvičili zásah u požáru v Nemocni Třinec

19. května 2023 14:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve středu proběhlo v Nemocnici Třinec, ve spolupráci s třineckou stanicí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, taktické cvičení likvidace požáru, včetně vyhledávání a evakuace pacientů a personálu z požárem zasaženého oddělení.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

17. května 2024 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

17. května 2024 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

17. května 2024 14:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Hosté ve studiu: Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje

17. května 2024 14:59 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

MS kraj navýšil finance na obnovu kulturních památek

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

17. května 2024 14:03 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

16. května 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Hasiči po několika hodinách zdolali velký požár ve Frenštátě pod Radhoštěm
Vydáno 11. března 2024 8:27, Celý MS kraj, Libor Běčák
Ve Frenštátě pod Radhoštěm byl v pondělí dopoledne vyhlášen poplach pro profesionální i dobrovolné jednotky, které byly vyslány k většímu požáru myčky vratných obalů. Hořely především plasty, kvůli kterým bylo nutné monitorovat ovzduší, protože kouř směřoval k obydlené části města. Radnice vyzvala obyvatele, aby nevětrali a nepohybovali se v blízkosti požáru.

Zdroj: Facebook/Petr Václav Michna

Plameny objekt zachvátily zřejmě po 7. hodiny ranní a požár se velmi rychle rozšiřoval. Podle informací krajských hasičů se jedná o požár skladovací haly a byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Objekt o půdorysu zhruba 60 x 100 metrů je ohněm zcela zasažen a zničen. Je tvořen z několika menších přízemních budov, k ním přiléhá další větší objekt. I ten shořel. Hasiči se svým zásahem snaží zachránit budovy v okolí. Ještě před příjezdem hasičů se z budovy evakuovalo 33 zaměstnanců. Dohořívající objekt bude rozhrnovat těžká technika. 

Hořící objekt ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zdroj: Facebook/Ondra Zajac

Nad město od rozhoření stoupal mohutný sloup černého kouře. Lidé ho pozorovali ze vzdálenosti i desítek kilometrů, například Ostravy či Havířova. Místní obyvatelé na sociálních sítích informují, že se jedná o požár skladu přepravek v Martinské čtvrti, v areálu někdejších kasáren. 

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: "Informační středisko hasičů přijalo informaci o požáru v 7:44 hod., na místo události postupně vyrazily jak profesionální, tak dobrovolné jednotky hasičů. Hustý černý kouř, který doprovázel požár, byl vidět již z dalekého okolí. Hasiči ihned po příjezdu na místo události začali boj s plameny. Byly zřízeny tři bojové úseky, hasební práce byly vedeny z vnější strany budovy, a to jak ze země, tak za pomocí výškové techniky. Do zásahu byla povolána i chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm, aby zajistila monitorování ovzduší. Během měření nebyly zjištěny žádné hodnoty nebezpečných látek v ovzduší, obyvatelům v okolí však bylo doporučeno nevětrat. Z důvodu zřícení plechové střechy byl na místo události povolán nejen nezávislý statik, ale i rekognoskační skupina Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky s dislokací v Hlučíně, na základě jejíhož posouzení bylo následně do zásahu povoláno i pásové rypadlo CAT 329, které bude provádět rozebírání konstrukcí a tím umožní dohašování skrytých ohnisek požáru. Samotný požár se hasičům podařilo lokalizovat během čtyř hodin, jeho likvidace stále trvá. Přesná příčina vzniku požáru, stejně tak jako výše škody bude předmětem šetření." 

S ohledem na mohutný požár plastů byli na místo povoláni také požární specialisté z chemické jednotky k monitorování ovzduší. Kouř totiž směřuje nad město. Vedení města vyzvalo občany, aby nevětrali a nepohybovali se v blízkosti požáru. Kouř s sebou nesl nejen jedovaté zplodiny, ale také popel a drobné částice z hořících objektů. 

Výzva města Frenštát pod Radhoštěm: "Vážení občané, v souvislosti s požárem myčky vratných obalů v objektu firmy Fides Group, a.s. Martinská čtvrť 1707, Frenštát pod Radhoštěm a s tím souvisejícím vyhlášením III. stupně požárního poplachu Vás žádáme, abyste omezili větrání a omezili pohyb v okruhu 500 m od místa požáru. Jedná se o preventivní opatření. Děkujeme."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041970/hasici-po-nekolika-hodinach-zdolali-velky-pozar-ve-frenstate-pod-radhostem