Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mladý hrdina z Ostravy: 16letý student zachránil chlapce před agresory, nikdo jiný mu nepomohl

Celý MS kraj |

Nepříjemný zážitek má za sebou dvanáctiletý chlapec, který v polovině ledna vyrazil na nákup knihy, kterou potřeboval do školy. V centru Ostravy mu cestu zkřížili na pohled stejně staří mladíci, chtěli od něj peníze a následně ho napadli. Otřesenému chlapci nikdo z kolemjdoucích nepomohl, až na 16letého studenta. Policisté ho v pondělí 26. února za jeho příkladnou pomoc ocenili.

Dvanáctiletému chlapci při cestě do obchod cestu zkřížili na pohled stejně staří kluci. Prvně zazněla otázka, zda má u sebe nějaké peníze. Chlapec reagoval slovy, že nemá a chtěl v chůzi pokračovat. Jenže jeden z kluků mu v tom zabránil, stoupnul si před něj a začal mu prohledávat kapsy. Nic nenašli a poté chlapce opakovaně fyzicky napadli. Útok pokračoval až do chvíle, kdy šel kolem všímavý mladík.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Jak bylo později zjištěno, 16letý student šel na tramvajovou zastávku, kde si všiml třech mladých chlapců. Svou pozornost jim začal věnovat proto, že měl pocit, že jeden z nich má strach, a že má asi nějaký problém. Po chvilce viděl, jak byl napaden úderem do obličeje, proto okamžitě zareagoval. Vrátil se a jednoho z útočníků zpacifikoval. Chlapce chytil za ramena a odvedl ho. Útočníci přesto šli za nimi, proto je okřikl, ať ho nechají. Tím však pomoc nekončí. Napadený hoch i se svým zachráncem nastoupili do tramvaje a z místa činu odjeli. Když viděl, jak je chlapec silně rozrušený, rozhodl se ho doprovodit až domů, i přesto, že jeho trasa vedla opačným směrem. Poté, co se s jeho matkou setkali, jí vše řekl a nakonec s čistým svědomím odjel domů.”

Matka přepadeného chlapce vše ihned oznámila policistům. Díky záznamům z kamer se podařilo vypátrat oba třináctileté mladíky.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu loupeže. I přesto, že komisařem 1. oddělení obecné kriminality Ostrava byl případ odložen vzhledem k věku pachatelů, kdy tito nejsou trestně odpovědní, můžou být potrestáni. Může jim být soudem uloženo výchovné opatření.”

Student školy First International School Ostrava Jan Baloun, který se napadeného mladíka zastal, převzal z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje brigádního generála Tomáše Kužela „Medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje“ za významný skutek, při kterém byla projevena odvaha a statečnost.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Je nutné upozornit na přístup ostatních lidí. Jak je zřejmé z kamerového záznamu, samotnému fyzickému napadení byla přítomna spousta procházejících osob. Lidé zřejmě slyšeli i viděli napadení, otáčeli se, ale nikdo nezareagoval. Samozřejmě je vždy nutno myslet na své zdraví a život, proto doporučujeme v těchto situacích alespoň zavolat na linku 158.”
Nahlásit chybu


K tématu

Loupežné přepadení v Ostravě: zloděj bezbranné seniorce znemožnil pohyb a vybral jí batoh

4. prosince 2023 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policistům se podařilo vypátrat muže, který v jednom z ostravských obchodů okradl seniorku (82). Incident se stal v momentě, kdy žena už chtěla odejít z vestibulu. Zezadu k ní přistoupil neznámý muž a silou znemožnil pohyb.

Policisté hledají pachatele, který napadl ženu a muže před večerkou v Zábřehu

16. ledna 2024 11:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté řeší případ napadení muže a ženy před večerkou Narcis v Ostravě-Jihu. Obracejí se na veřejnost s kamerovými záznamy muže, kterého by z videa někdo mohl poznat. Může jít o svědka nebo samotného pachatele, to policie neupřesnila.

VIDEO: 15letý recidivista v celostátním pátrání okradl mladou dívku, incident začal v noční tramvaji

1. března 2024 11:09 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Velmi nepříjemnou zkušenost má za sebou 19letá dívka, kterou mladík v Ostravě okradl o telefon a následně spolu s dvěmi dalšími dívkami ji okradli o peněženku a doklady. Telefon jí následně vydali a tak mohla rychle vše oznámit na tísňovou linku 158. Policisté podezřelé dopadli a ukázalo se, že jeden z nich je 15letý mladík, který je v celostátním pátrání.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

16. května 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Mladý hrdina z Ostravy: 16letý student zachránil chlapce před agresory, nikdo jiný mu nepomohl
Vydáno 26. února 2024 11:23, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Nepříjemný zážitek má za sebou dvanáctiletý chlapec, který v polovině ledna vyrazil na nákup knihy, kterou potřeboval do školy. V centru Ostravy mu cestu zkřížili na pohled stejně staří mladíci, chtěli od něj peníze a následně ho napadli. Otřesenému chlapci nikdo z kolemjdoucích nepomohl, až na 16letého studenta. Policisté ho v pondělí 26. února za jeho příkladnou pomoc ocenili.

Dvanáctiletému chlapci při cestě do obchod cestu zkřížili na pohled stejně staří kluci. Prvně zazněla otázka, zda má u sebe nějaké peníze. Chlapec reagoval slovy, že nemá a chtěl v chůzi pokračovat. Jenže jeden z kluků mu v tom zabránil, stoupnul si před něj a začal mu prohledávat kapsy. Nic nenašli a poté chlapce opakovaně fyzicky napadli. Útok pokračoval až do chvíle, kdy šel kolem všímavý mladík.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Jak bylo později zjištěno, 16letý student šel na tramvajovou zastávku, kde si všiml třech mladých chlapců. Svou pozornost jim začal věnovat proto, že měl pocit, že jeden z nich má strach, a že má asi nějaký problém. Po chvilce viděl, jak byl napaden úderem do obličeje, proto okamžitě zareagoval. Vrátil se a jednoho z útočníků zpacifikoval. Chlapce chytil za ramena a odvedl ho. Útočníci přesto šli za nimi, proto je okřikl, ať ho nechají. Tím však pomoc nekončí. Napadený hoch i se svým zachráncem nastoupili do tramvaje a z místa činu odjeli. Když viděl, jak je chlapec silně rozrušený, rozhodl se ho doprovodit až domů, i přesto, že jeho trasa vedla opačným směrem. Poté, co se s jeho matkou setkali, jí vše řekl a nakonec s čistým svědomím odjel domů.”

Matka přepadeného chlapce vše ihned oznámila policistům. Díky záznamům z kamer se podařilo vypátrat oba třináctileté mladíky.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu loupeže. I přesto, že komisařem 1. oddělení obecné kriminality Ostrava byl případ odložen vzhledem k věku pachatelů, kdy tito nejsou trestně odpovědní, můžou být potrestáni. Může jim být soudem uloženo výchovné opatření.”

Student školy First International School Ostrava Jan Baloun, který se napadeného mladíka zastal, převzal z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje brigádního generála Tomáše Kužela „Medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje“ za významný skutek, při kterém byla projevena odvaha a statečnost.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: “Je nutné upozornit na přístup ostatních lidí. Jak je zřejmé z kamerového záznamu, samotnému fyzickému napadení byla přítomna spousta procházejících osob. Lidé zřejmě slyšeli i viděli napadení, otáčeli se, ale nikdo nezareagoval. Samozřejmě je vždy nutno myslet na své zdraví a život, proto doporučujeme v těchto situacích alespoň zavolat na linku 158.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041720/mlady-hrdina-z-ostravy-16lety-student-zachranil-chlapce-pred-agresory-nikdo-jiny-mu-nepomohl