Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Adventní věnec může za požár chaty na Frýdecko-Místecku

Celý MS kraj |

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v neděli odpoledne u požáru dvoupodlažní chaty v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku. Obyvatelka se lehce zranila. Požár vznikl od adventního věnce a škoda je 200 tisíc korun.

Událost byla na tísňovou linku hasičů ohlášena patnáct minut po šestnácté hodině odpoledne, k zásahu byli operačním střediskem vysláni profesionální hasiči ze stanice v Nošovicích a spolu s nimi dobrovolné jednotky z Komorní Lhotky, Dobratic a Hnojníku.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči po příjezdu na místo události nasadili k likvidaci požáru jeden vodní proud vedený vnitřkem, zasahovali v dýchací technice a využívali termokameru."

Obyvatelka chaty z události vyvázla pouze s drobným poraněním, které hasiči ošetřili na místě. K odpojení objektu od přívodu elektrické energie do hlavní domovní skříně byli povoláni pracovníci ČEZ.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Požár byl lokalizován za hodinu od ohlášení, zasahující jednotky musely rozebrat strop, ve kterém hořela izolace. Celkovou likvidaci ohlásil velitel zásahu krátce po půl sedmé, další dvě hodiny pak na místě ponechal místní dobrovolné hasiče na dohled."

Vyšetřovatel předběžně odhadl výši škody na 200 tisíc korun, uchráněné hodnoty na 2 miliony. Za příčinu vzniku požáru určil zapálený adventní věnec, který byl ponechán bez přímého dozoru.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Abychom předešli podobným nehezkým zážitků s ohněm, máme tu několik základních rad, jak nakládat se zapálenými svíčkami, olejovými a aromatickými lampami."
  • Nikdy nenechávejme zapálenou svíčku nebo aromatickou lampu bez dozoru dospělé osoby, přitom pozor na únavu, usnutí apod. Zabraňme, aby na hořící svíčku dosáhly malé děti. Hlídejme také starší děti a domácí mazlíčky.
  • Pod každou zapálenou svíčku, olejovou nebo aromatickou lampu patří podložka z nehořlavého materiálu o dostatečné šíři, například z keramiky, kovu nebo kalíšek ze žáruvzdorného skla. Pokud dojde k převrhnutí či roztavení svíčky, zabrání se nehořlavou podložkou rozšíření ohně na nábytek, interiérové textilie a další vybavení domácnosti. Nikdy nedávejme pod svíčky ubrousky z hořlavých materiálů, jako je například papír či textil.
  • Odstraňme z dosahu hořících svíček všechny hořlavé materiály a ozdoby, jako jsou větvičky jehličnatých stromů a další ozdoby z plastů, textilií či papíru.
  • Pozor na vznik průvanu v místnosti, který může svíčku převrhnout nebo plamen rozkmitat a zapálit okolní ozdoby na věnci nebo svícnu, případně záclony a další bytové textilie.
  • Dbejme již při nákupu svíčky či adventního věnce o bezpečnost. Například svíčky, které mají v sobě zalisované suché květy, listy nebo jiné hořlavé materiály, mohou po prohoření tuto ozdobu snadno zapálit a následně způsobit požár, který se v bytě šíří velmi rychle.
  • Pokud na adventním věnci nejsou svíčky umístěné v misce z nehořlavého materiálu, který oddělí svíčku od dekorace a zachytí horký vosk, svíčky v žádném případě nezapalujme. Věnec s nezabezpečenými svíčkami ponechme pouze jako dekoraci.
Nahlásit chybu


K tématu

Rodina z Opavska přišla kvůli požáru domu o všechno, škoda je 10 milionů

13. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obrovský požár zachvátil ve čtvrtek rekonstruovaný rodinný dům, přilehlé garáže i hospodářská stavení ve Lhotce u Litultovic na Opavsku. Na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a velitel vyhlásil 2. stupeň požárního poplachu. Před příjezdem hasičů budovu opustilo celkem devět osob, z toho tři děti. Soused a dva hasiči se lehce zranili. Škoda je 10 milionů korun. Oheň rodině všechno zničil. Obec pro ni chce vyhlásit veřejnou sbírku.

Požár pily v Chlebovicích zaměstnal pět jednotek hasičů

15. června 2023 21:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek odpoledne u požáru pily v Chlebovicích u Frýdku-Místku. Událost se obešla bez zranění. Škoda byla odhadnuta na půl milionu korun.

Požár v Zahradnictví Poruba zničil prodejnu i výrobnu krouhaného zelí

25. listopadu 2023 16:31 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

Zahradnictví Poruba v Ostravě doslova kompletně zničil velký požár. Majitelé nyní odklízejí následky škod a doufají, že příští rok opět otevřou.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Dnes 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Dnes 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.

Hosté ve studiu: Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje

17. května 2024 14:59 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

MS kraj navýšil finance na obnovu kulturních památek

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

17. května 2024 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

17. května 2024 14:03 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Adventní věnec může za požár chaty na Frýdecko-Místecku
Vydáno 17. prosince 2023 20:46, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v neděli odpoledne u požáru dvoupodlažní chaty v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku. Obyvatelka se lehce zranila. Požár vznikl od adventního věnce a škoda je 200 tisíc korun.

zdroj foto: HZS MSK

Událost byla na tísňovou linku hasičů ohlášena patnáct minut po šestnácté hodině odpoledne, k zásahu byli operačním střediskem vysláni profesionální hasiči ze stanice v Nošovicích a spolu s nimi dobrovolné jednotky z Komorní Lhotky, Dobratic a Hnojníku.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči po příjezdu na místo události nasadili k likvidaci požáru jeden vodní proud vedený vnitřkem, zasahovali v dýchací technice a využívali termokameru."

Obyvatelka chaty z události vyvázla pouze s drobným poraněním, které hasiči ošetřili na místě. K odpojení objektu od přívodu elektrické energie do hlavní domovní skříně byli povoláni pracovníci ČEZ.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Požár byl lokalizován za hodinu od ohlášení, zasahující jednotky musely rozebrat strop, ve kterém hořela izolace. Celkovou likvidaci ohlásil velitel zásahu krátce po půl sedmé, další dvě hodiny pak na místě ponechal místní dobrovolné hasiče na dohled."

Vyšetřovatel předběžně odhadl výši škody na 200 tisíc korun, uchráněné hodnoty na 2 miliony. Za příčinu vzniku požáru určil zapálený adventní věnec, který byl ponechán bez přímého dozoru.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Abychom předešli podobným nehezkým zážitků s ohněm, máme tu několik základních rad, jak nakládat se zapálenými svíčkami, olejovými a aromatickými lampami."
  • Nikdy nenechávejme zapálenou svíčku nebo aromatickou lampu bez dozoru dospělé osoby, přitom pozor na únavu, usnutí apod. Zabraňme, aby na hořící svíčku dosáhly malé děti. Hlídejme také starší děti a domácí mazlíčky.
  • Pod každou zapálenou svíčku, olejovou nebo aromatickou lampu patří podložka z nehořlavého materiálu o dostatečné šíři, například z keramiky, kovu nebo kalíšek ze žáruvzdorného skla. Pokud dojde k převrhnutí či roztavení svíčky, zabrání se nehořlavou podložkou rozšíření ohně na nábytek, interiérové textilie a další vybavení domácnosti. Nikdy nedávejme pod svíčky ubrousky z hořlavých materiálů, jako je například papír či textil.
  • Odstraňme z dosahu hořících svíček všechny hořlavé materiály a ozdoby, jako jsou větvičky jehličnatých stromů a další ozdoby z plastů, textilií či papíru.
  • Pozor na vznik průvanu v místnosti, který může svíčku převrhnout nebo plamen rozkmitat a zapálit okolní ozdoby na věnci nebo svícnu, případně záclony a další bytové textilie.
  • Dbejme již při nákupu svíčky či adventního věnce o bezpečnost. Například svíčky, které mají v sobě zalisované suché květy, listy nebo jiné hořlavé materiály, mohou po prohoření tuto ozdobu snadno zapálit a následně způsobit požár, který se v bytě šíří velmi rychle.
  • Pokud na adventním věnci nejsou svíčky umístěné v misce z nehořlavého materiálu, který oddělí svíčku od dekorace a zachytí horký vosk, svíčky v žádném případě nezapalujme. Věnec s nezabezpečenými svíčkami ponechme pouze jako dekoraci.
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040654/adventni-venec-muze-za-pozar-chaty-na-frydeckomistecku