Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci z Moravskoslezského kraje se utkali v branně vědomostní soutěži na Libavé

Celý MS kraj |

36 školních týmů z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Vojenského výcvikového prostoru na Libavé na branně vědomostní soutěž Wolfram. V kategorii žáků základních škol bojovalo o absolutního vítěze 27 čtyřčlenných družstev, u středních škol to bylo 9 čtyřčlenných družstev.

Plavba na raftu, přechod minovým polem, poskytování první pomoci, přesun armádních techniky, střelba ze vzduchovky, orientace v terénu, vytrvalostní běh, vědomostní test a dráha bojovníka, to je výčet disciplín, které pro soutěžící připravili vojáci Krajského vojenského velitelství Ostrava v rámci krajského kola branně vědomostní soutěže Wolfram. Krajskému kolu předcházelo 12 oblastních kol v měsících květen a červen letošního roku.

Jaroslav Medek, ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava: "Do letošního závodu Wolfram se zapojilo 120 škol z celého kraje, tedy přibližně 800 žáků. Touto soutěží chceme dětem předávat informace a znalosti o svém kraji a současně jim přiblížit práci vojáků a také možnost si zasportovat v rámci branně vědomostních disciplín."

Letos se jednalo, již o šestý ročník závodu Wolfram, který se koná na počest parašutistů vysazovaných na území Protektorátu Čechy a Morava během 2. světové války při operaci Wolfram.

Martin Ogořalek, mluvčí KVV Ostrava: "Trasa kolem Barnovské přehrady měřila necelé 3 kilometry a zahrnovala celkem 9 atraktivních disciplín. Hned úvodní disciplína, plavba na raftu, dala některým soutěžícím zabrat, protože důležitá je práce a sehranost celého týmu. Tak jako například u poskytování první pomoci při zdravotní přípravě. Součástí závodu byl také vědomostní test o znalostech svého kraje, tentokrát o Ostravské operaci."

Podpůrné stanoviště pro učitele i pro žáky

Učitelé mohli závod absolvovat společně s žáky, ovšem mohli jen povzbuzovat. V rámci ostrého testování pro ně vojáci připravili test o problematice ,,POKOS“.

Martin Ogořalek, mluvčí KVV Ostrava: "Na žáky po závodu čekala armádní technika, tank T-72, BVP-2, SkH 152 Dana, Tatra 810, Toyota Hilux, dále prezentace zbraní, laserová střelnice, střelba lukem. Jak učitelé, tak žáci si mohli během dne pochutnat na vojenském guláši a seznámit se s podrobnými informacemi o operaci Wolfram od zástupců historického klubu."

Družstva, která skončila na stupních vítězů, získala hodnotné věcné ceny, současně si všichni soutěžící odvezli pamětní minci Wolfram.

Vítězové Wolframu 2023

Kategorie základní školy:

  1. místo Základní škola Dobrá
  2. místo Základní škola a mateřská škola Slavkov
  3. místo místo Gymnázium a obchodní akademie Orlová

Kategorie střední školy:

  1. místo Wichterlovo gymnázium Ostrava Poruba 
  2. místo Gymnázium Cihelní Frýdek-Místek
  3. místo Gymnázium Františka Živného Bohumín
    Nahlásit chybu


    K tématu

    Festival inspirace v přírodních vědách opět zavítá do Frýdku-Místku

    28. srpna 2023 13:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

    Setkání učitelů ze základních škol plné nových trendů ve vzdělávání. To je Festival inspirace v přírodních vědách. Letos se uskuteční na 8. základní škole ve Frýdku-Místku a opět bude tradičně plný sdílení zkušeností mezi pedagogy.

    Učitelé ze základních škol se školí pro projekt Frýdek-Místek ve 3D realitě

    9. října 2023 11:20 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

    Frýdek-Místek ve 3D realitě. To je název projektu, v rámci kterého by měly získat základní školy ve městě dotaci 35 milionů korun na moderní vybavení IT učeben. Učitelé se už na práci s tímto vybavením připravují. Absolvují totiž školení u středoškolských kolegů.

    Kam po základce? Deváťákům poradí Veletrh středních škol v Ostravě

    6. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Téměř pět desítek škol se představí na Veletrhu středních škol, který se bude konat v Ostravě ve středu 8. listopadu. V obchodním centru Futurum budou zástupci i žáci u svých stánků návštěvníkům k dispozici od 9 do 17 hodin. Akce bude volně přístupná pro žáky základních škol a jejich rodiče i ostatní zájemce.


    V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

    Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

    Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

    Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

    Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

    V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

    16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

    V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

    Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

    Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

    Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

    Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.


    Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

    Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

    Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

    Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

    Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

    Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

    16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

    Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

    Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

    Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

    V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

    16. května 2024 10:57 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

    V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

    Svářeči

    Ostrava Nástup: od 1. června 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

    Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

    Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

    Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

    Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

    Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

    Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

    16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

    Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

    Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

    16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

    V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

    Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

    16. května 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

    Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

    Školáci z Moravskoslezského kraje se utkali v branně vědomostní soutěži na Libavé
    Vydáno 14. října 2023 10:26, Celý MS kraj, Jiří Cileček
    36 školních týmů z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Vojenského výcvikového prostoru na Libavé na branně vědomostní soutěž Wolfram. V kategorii žáků základních škol bojovalo o absolutního vítěze 27 čtyřčlenných družstev, u středních škol to bylo 9 čtyřčlenných družstev.

    Úvodní rozcvička; foto: KVV Ostrava

    Plavba na raftu, přechod minovým polem, poskytování první pomoci, přesun armádních techniky, střelba ze vzduchovky, orientace v terénu, vytrvalostní běh, vědomostní test a dráha bojovníka, to je výčet disciplín, které pro soutěžící připravili vojáci Krajského vojenského velitelství Ostrava v rámci krajského kola branně vědomostní soutěže Wolfram. Krajskému kolu předcházelo 12 oblastních kol v měsících květen a červen letošního roku.

    Jaroslav Medek, ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava: "Do letošního závodu Wolfram se zapojilo 120 škol z celého kraje, tedy přibližně 800 žáků. Touto soutěží chceme dětem předávat informace a znalosti o svém kraji a současně jim přiblížit práci vojáků a také možnost si zasportovat v rámci branně vědomostních disciplín."

    Letos se jednalo, již o šestý ročník závodu Wolfram, který se koná na počest parašutistů vysazovaných na území Protektorátu Čechy a Morava během 2. světové války při operaci Wolfram.

    Martin Ogořalek, mluvčí KVV Ostrava: "Trasa kolem Barnovské přehrady měřila necelé 3 kilometry a zahrnovala celkem 9 atraktivních disciplín. Hned úvodní disciplína, plavba na raftu, dala některým soutěžícím zabrat, protože důležitá je práce a sehranost celého týmu. Tak jako například u poskytování první pomoci při zdravotní přípravě. Součástí závodu byl také vědomostní test o znalostech svého kraje, tentokrát o Ostravské operaci."

    Podpůrné stanoviště pro učitele i pro žáky

    Učitelé mohli závod absolvovat společně s žáky, ovšem mohli jen povzbuzovat. V rámci ostrého testování pro ně vojáci připravili test o problematice ,,POKOS“.

    Martin Ogořalek, mluvčí KVV Ostrava: "Na žáky po závodu čekala armádní technika, tank T-72, BVP-2, SkH 152 Dana, Tatra 810, Toyota Hilux, dále prezentace zbraní, laserová střelnice, střelba lukem. Jak učitelé, tak žáci si mohli během dne pochutnat na vojenském guláši a seznámit se s podrobnými informacemi o operaci Wolfram od zástupců historického klubu."

    Družstva, která skončila na stupních vítězů, získala hodnotné věcné ceny, současně si všichni soutěžící odvezli pamětní minci Wolfram.

    Vítězové Wolframu 2023

    Kategorie základní školy:

    1. místo Základní škola Dobrá
    2. místo Základní škola a mateřská škola Slavkov
    3. místo místo Gymnázium a obchodní akademie Orlová

    Kategorie střední školy:

    1. místo Wichterlovo gymnázium Ostrava Poruba 
    2. místo Gymnázium Cihelní Frýdek-Místek
    3. místo Gymnázium Františka Živného Bohumín
      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039607/skolaci-z-moravskoslezskeho-kraje-se-utkali-v-branne-vedomostni-soutezi-na-libave