Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Liberty Ostrava spustila uzavírání jedné ze tří koksárenských baterií

Celý MS kraj |

Liberty Ostrava odstartovala uzavírání jedné ze svých tří koksárenských baterií (VKB 11), což vnímá jako důležitý krok směrem k produkci zelené oceli. Baterie, která byla neefektivní a vzhledem k přebytku výrobních kapacit na trhu se stává stále více ztrátovou, byla uzavřena 19. září. Proces bude ale probíhat několik dalších měsíců, maximálně bezpečně a šetrně k životnímu prostředí.

Všem dotčeným zaměstnancům byly nabídnuty pozice v jiných částech ostravské hutní společnosti.

Pavel Šedivý, výkonný ředitel LIBERTY Ostrava: "Vzhledem k zelené budoucnosti našeho závodu je to velmi důležitý moment. Zároveň ale pro mnohé z nás i trochu smutný, protože tým, který na koksárenské baterii pracoval, byl přes padesát let v podstatě srdcem naší huti. Jsem rád, že někteří zaměstnanci se přesunou na naše ostatní koksárenské baterie a jiní přejdou na pracovní pozice v jiných částech naší společnosti, kde se potýkají s nedostatkem pracovních sil včetně rourovny, která očekává navýšení výroby."

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli 8,6 miliardy korun, což je pro tuto huť jednoznačně největší investice všech dob. Klíčovým prvkem dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030 bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece a výstavba nové linky ZVN.

Pavel Šedivý, výkonný ředitel LIBERTY Ostrava: "Ve spolupráci s vládou a našimi odbory pracujeme na plánu přechodu a přeškolení zaměstnanců na nové nízkouhlíkové technologie a uděláme vše, co je v našich silách, abychom zachovali co nejvyšší zaměstnanost."

Historie baterie číslo 11

Historie vysokokapacitní baterie číslo 11 sahá až do roku 1969, kdy se v tehdejší Nové huti začalo uvažovat o částečné náhradě pěchovaných koksárenských baterií. V roce 1974 byla koupena licence na výstavbu baterie typu PVR s výškou komor 7 metrů. Ve stejném roce začala náročná výstavba, na níž se podílelo velké množství tuzemských i zahraničních dodavatelů.

Kateřina Zajíčková, mluvčí LIBERTY Ostrava: "Pro ostravské koksaře se jednalo o novou technologii, která vyžadovala důkladné vyškolení. Celé osádky se zaučovaly například i na koksovně Šverma, seznamovaly se s technologií sypaného provozu, strojním vybavením, učily se obsluhovat zařízení, reagovat na provozní problémy a odstraňovat poruchy."

Bloky A a B baterie se šedesáti komorami byly poprvé obsazeny uhlím 1. září a 2. září 1981 byl z VKB 11 vytlačen první koks. Po splnění všech podmínek veřejnoprávních orgánů byl trvalý provoz na maximální výrobu na této baterii povolen v roce 1984. V období let 1996-98 podstoupila baterie rozsáhlou modernizaci a ekologizaci.

LIBERTY Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group.

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny LIBERTY Ostrava v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli. Klíčová bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece. Nové pece dodá na základě podepsané smlouvy společnost Danieli, přední světový výrobce strojů a průmyslových zařízení. Při slavnostním podpisu smlouvy uzavřela LIBERTY Ostrava také partnerství s ČEZ ESCO, jehož cílem je společně hledat a vyvíjet technologie v oblasti obnovitelných zdrojů energie a vodíku, a zahájila činnost Nadace GFG v České republice.

Součástí transformace bude kromě modernizace ocelárny také rozsáhlá modernizace válcoven, která zlepší kvalitu oceli a rozšíří portfolio výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Součástí investičního programu bude také výstavba elektráren vyrábějících elektřinu z obnovitelných zdrojů a také rozvoj GREENSTEEL Akademie, jejímž cílem je zvyšovat kvalifikace stávající pracovní síly a povzbudit zájem nových lidí o práci v ocelářství.

LIBERTY Steel Group je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel Group, hliníkářskou ALVANCE Aluminum Group a energetickou SIMEC Energy Group, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost. GFG Alliance působí ve 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců a obrat přes 20 miliard USD.

Nahlásit chybu


K tématu

Liberty Ostrava dočasně utlumí poslední vysokou pec. Zaměstnanci se bojí krachu huti

20. října 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Liberty Ostrava dočasně odstaví vysokou pec číslo 3. Důvodem má být nedostatečná poptávka po oceli. Zaměstnanci se bojí, že firma kvůli tomu zkrachuje. Ta ale slibuje zachování plné zaměstnanosti. Za 14 dní by se mělo všechno vrátit zase k původnímu provozu.

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán

12. prosince 2023 13:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

Dodavatel energií pro Liberty Ostrava hrozí zastavením provozu

14. prosince 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Tameh, která vyrábí elektřinu, teplo a další energie pro huť Liberty Ostrava hlásí, že nemá peníze na nákup uhlí. Ve čtvrtek proto spustila odstávku prvních kotlů a neví, jak dlouho ještě vydrží. Pokud by definitivně zastavila provoz, mělo by to pro Liberty katastrofální následky. Tameh svým prohlášením vyděsil i obyvatele Vratimova, kteří od společnosti také odebírají teplo. K situaci už se vyjádřilo i vedení kraje. Odboráři ještě vyčkávají, protože současný provoz v huti zatím funguje.


V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.


Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

16. května 2024 10:57 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

16. května 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Liberty Ostrava spustila uzavírání jedné ze tří koksárenských baterií
Vydáno 20. září 2023 15:05, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Liberty Ostrava odstartovala uzavírání jedné ze svých tří koksárenských baterií (VKB 11), což vnímá jako důležitý krok směrem k produkci zelené oceli. Baterie, která byla neefektivní a vzhledem k přebytku výrobních kapacit na trhu se stává stále více ztrátovou, byla uzavřena 19. září. Proces bude ale probíhat několik dalších měsíců, maximálně bezpečně a šetrně k životnímu prostředí.

současný stav VKB 11; zdroj foto: LIBERTY Ostrava

Všem dotčeným zaměstnancům byly nabídnuty pozice v jiných částech ostravské hutní společnosti.

Pavel Šedivý, výkonný ředitel LIBERTY Ostrava: "Vzhledem k zelené budoucnosti našeho závodu je to velmi důležitý moment. Zároveň ale pro mnohé z nás i trochu smutný, protože tým, který na koksárenské baterii pracoval, byl přes padesát let v podstatě srdcem naší huti. Jsem rád, že někteří zaměstnanci se přesunou na naše ostatní koksárenské baterie a jiní přejdou na pracovní pozice v jiných částech naší společnosti, kde se potýkají s nedostatkem pracovních sil včetně rourovny, která očekává navýšení výroby."

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli 8,6 miliardy korun, což je pro tuto huť jednoznačně největší investice všech dob. Klíčovým prvkem dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030 bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece a výstavba nové linky ZVN.

Pavel Šedivý, výkonný ředitel LIBERTY Ostrava: "Ve spolupráci s vládou a našimi odbory pracujeme na plánu přechodu a přeškolení zaměstnanců na nové nízkouhlíkové technologie a uděláme vše, co je v našich silách, abychom zachovali co nejvyšší zaměstnanost."

Historie baterie číslo 11

Historie vysokokapacitní baterie číslo 11 sahá až do roku 1969, kdy se v tehdejší Nové huti začalo uvažovat o částečné náhradě pěchovaných koksárenských baterií. V roce 1974 byla koupena licence na výstavbu baterie typu PVR s výškou komor 7 metrů. Ve stejném roce začala náročná výstavba, na níž se podílelo velké množství tuzemských i zahraničních dodavatelů.

Kateřina Zajíčková, mluvčí LIBERTY Ostrava: "Pro ostravské koksaře se jednalo o novou technologii, která vyžadovala důkladné vyškolení. Celé osádky se zaučovaly například i na koksovně Šverma, seznamovaly se s technologií sypaného provozu, strojním vybavením, učily se obsluhovat zařízení, reagovat na provozní problémy a odstraňovat poruchy."

Bloky A a B baterie se šedesáti komorami byly poprvé obsazeny uhlím 1. září a 2. září 1981 byl z VKB 11 vytlačen první koks. Po splnění všech podmínek veřejnoprávních orgánů byl trvalý provoz na maximální výrobu na této baterii povolen v roce 1984. V období let 1996-98 podstoupila baterie rozsáhlou modernizaci a ekologizaci.

LIBERTY Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group.

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny LIBERTY Ostrava v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli. Klíčová bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece. Nové pece dodá na základě podepsané smlouvy společnost Danieli, přední světový výrobce strojů a průmyslových zařízení. Při slavnostním podpisu smlouvy uzavřela LIBERTY Ostrava také partnerství s ČEZ ESCO, jehož cílem je společně hledat a vyvíjet technologie v oblasti obnovitelných zdrojů energie a vodíku, a zahájila činnost Nadace GFG v České republice.

Součástí transformace bude kromě modernizace ocelárny také rozsáhlá modernizace válcoven, která zlepší kvalitu oceli a rozšíří portfolio výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Součástí investičního programu bude také výstavba elektráren vyrábějících elektřinu z obnovitelných zdrojů a také rozvoj GREENSTEEL Akademie, jejímž cílem je zvyšovat kvalifikace stávající pracovní síly a povzbudit zájem nových lidí o práci v ocelářství.

LIBERTY Steel Group je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel Group, hliníkářskou ALVANCE Aluminum Group a energetickou SIMEC Energy Group, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost. GFG Alliance působí ve 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců a obrat přes 20 miliard USD.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039206/liberty-ostrava-spustila-uzavirani-jedne-ze-tri-koksarenskych-baterii