Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Přes 20 let měl sexuálně zneužívat děti v ostravském oddílu. Policie hledá poškozené

Celý MS kraj |

Krajští kriminalisté rozplétají velmi závažný případ sexuálního obtěžování a znásilnění. Obviněným je muž, který přes 20 let působil v ostravském volnočasovém oddílu pro děti. Tam si vytipovával chlapce ve věku 10 až 15 let, které pravděpodobně za úplaty sexuálně obtěžoval. Policie nyní hledá možné poškozené. I ty, kteří dnes už budou dospělými muži.

Závažným a velmi citlivým případem se zabývají krajští kriminalisté specializující se na mravnostní trestnou činnost. Zkušeni kriminalisté na případu intenzivně pracují, nicméně odhalení a rozkrývání je velmi obtížné a náročné, neboť se jedná o latentní trestnou činnost, kdy se oběti z různých důvodů ostýchají svěřit někomu dalšímu. Aktuálně se policisté obrací právě na oběti, současně na osoby, které by mohly disponovat jakoukoliv související informací.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Kriminalisté trestně stíhají pro znásilnění a ohrožování výchovy dítěte muže ve věku kolem 40 let z Ostravy, který roky působil v jistém ostravském oddíle nabízející a zajišťující po dlouhá léta mimoškolní volnočasové aktivity pro děti. Zprvu byl oddíl pro chlapce, postupem času i pro dívky."

Muž se měl v rámci organizování aktivit a akcí tohoto oddílu dopouštět na jim vytipovaných nezletilých chlapcích ve věku od 10 do 15 let jednání, značně zasahující do jejich sexuální integrity.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Sexuální útoky na tyto zvlášť zranitelné oběti měly různé podoby a měly se stávat při oddílem realizovaných akcích na několika místech našeho kraje, ale i v zahraničí, pravděpodobně již od roku 2000 do současnosti. Z dosud zjištěných skutečností se některé skutky, včetně těch, pro které je muž aktuálně trestně stíhán, měly odehrávat i mimo společné akce oddílu, avšak chlapci byli členy a prvotní navázání kontaktu s obviněným bylo přes oddíl. Jednání obviněného lze specifikovat jako latentní, velmi sofistikované, připravované a jasně cílené."

Muž se s oběťmi znal, svou úlohu mohl hrát předpokládaný nízký potenciál obrany na straně chlapců a důvěra v dospělého jakožto vzoru, který jim měl navíc dávat různé dárky. Kdysi nezletilí chlapci, kteří v době spáchání skutků neuměli mnohdy rozpoznat, že jsou obětí závažné mravnostní trestné činnosti, jsou v současné době na prahu dospělosti nebo již dospělými muži. 

Policie hledá poškozené

Kriminalisté, kteří se případem zabývají, se na ně obrací se žádostí o kontaktování.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Zkušení policisté jsou si vědomi, s jakou žádostí k vám přichází, ale pro další vyšetřování jsou informace od vás, kteří jste se ve výše popsaném rozpoznali, velmi důležité. Byť se časová osa line od současnosti zpět do roku 2000, obrací se kriminalisté dále obecně na všechny osoby, které se domnívají, že by mohly disponovat jakoukoliv informací k uvedenému jednání – může se jednat o členy uskupení; dále rodiče, kteří zaznamenali zvláštní chování svých nezletilých synů a bezdůvodné odchody z původně idylického prostředí ostravského oddílu; někdo jiný třeba zaslechl „pomluvy“ o sexuálních útocích na chlapce apod."

Kriminalisté nemohou vyloučit, že uvedeného jednání se obviněný muž nedopouštěl i na nezletilých, kteří nemají spojitost s oddílem, nebo že se obdobného jednání mohly dopouštět v oddíle i jiné osoby.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Kriminalisté vyšetřovali obdobnou trestnou činnost v tomto oddíle již v roce 2017 a pro zvlášť závažný zločin mravnostního charakteru byl pravomocně odsouzený jeden muž."

Aktuální případ je mimořádně citlivý a nelze nyní předvídat jeho vývoj a rozsah.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Jakožto policisté jsme ale připraveni poskytnout nebo zprostředkovat adekvátní a možnou podporu a pomoc. Pro všechny, které informace a výzva oslovila, je k dispozici 24 hodin denně bezplatná linka Policie ČR 158. Děkujeme."

V této souvislosti je určitě potřeba zopakovat, ať rodiče hovoří s dětmi (dívkami i chlapci) na uvedené téma a rovněž tak být vnímavý ke změnám chování dětí. Zájem o dítě se projeví třeba i ověřením, od koho „cizího“ a za co dostává vaše dítě dárky. Při podezření z ohrožení dítěte neprodleně kontaktujte policisty, což platí také pro kohokoliv jiného, kdo zjistí nebo je mu informace obdobného rázu sdělena. Bezplatná linka Policie ČR 158 funguje nepřetržitě.

Nahlásit chybu


K tématu

Úchyl, který z polského Těšína jezdil na kole obtěžovat ženy do Českého Těšína, už čelí obvinění ze znásilnění

5. září 2023 9:17 | Český Těšín | Libor Běčák

Policisté obvinili muže trvale žijícího v polském Těšíně ze sexuálních útoků, které páchal o prázdninách na české straně řeky Olše.

Muž v Ostravě sexuálně napadl dvě ženy. Rychle ho zadrželi díky oznámením na linku 158

21. listopadu 2023 8:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednu ženu sledoval až do vchodu, kde se na ni vrhl. Když začala křičet, utekl. Následně si vyhlédl další ženu, kterou začal osahávat přímo na ulici. K jeho dopadení pomohla velmi rychlá reakce svědka a jedné z poškozených. Oba krátce po útocích zavolali na linku 158. Policisté okamžitě prohledávali okolí a díky popisu zadrželi 37letého viníka.

Tragické rande v Albrechticích. Ženu našli mrtvou, muž pobíhal nahý kolem

23. září 2023 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domluvili si rande za účelem sexu, které skončilo tragicky. Oba totiž předtím požili drogy. Muž pak pobíhal nahý po Albrechticích a chtěl spáchat sebevraždu. Ženu později našli mrtvou v korytu řeky. Případem se stále zabývají policisté.


V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Dnes 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Včera 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Včera 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.

Přes 20 let měl sexuálně zneužívat děti v ostravském oddílu. Policie hledá poškozené
Vydáno 13. června 2023 9:33, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Krajští kriminalisté rozplétají velmi závažný případ sexuálního obtěžování a znásilnění. Obviněným je muž, který přes 20 let působil v ostravském volnočasovém oddílu pro děti. Tam si vytipovával chlapce ve věku 10 až 15 let, které pravděpodobně za úplaty sexuálně obtěžoval. Policie nyní hledá možné poškozené. I ty, kteří dnes už budou dospělými muži.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Závažným a velmi citlivým případem se zabývají krajští kriminalisté specializující se na mravnostní trestnou činnost. Zkušeni kriminalisté na případu intenzivně pracují, nicméně odhalení a rozkrývání je velmi obtížné a náročné, neboť se jedná o latentní trestnou činnost, kdy se oběti z různých důvodů ostýchají svěřit někomu dalšímu. Aktuálně se policisté obrací právě na oběti, současně na osoby, které by mohly disponovat jakoukoliv související informací.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Kriminalisté trestně stíhají pro znásilnění a ohrožování výchovy dítěte muže ve věku kolem 40 let z Ostravy, který roky působil v jistém ostravském oddíle nabízející a zajišťující po dlouhá léta mimoškolní volnočasové aktivity pro děti. Zprvu byl oddíl pro chlapce, postupem času i pro dívky."

Muž se měl v rámci organizování aktivit a akcí tohoto oddílu dopouštět na jim vytipovaných nezletilých chlapcích ve věku od 10 do 15 let jednání, značně zasahující do jejich sexuální integrity.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Sexuální útoky na tyto zvlášť zranitelné oběti měly různé podoby a měly se stávat při oddílem realizovaných akcích na několika místech našeho kraje, ale i v zahraničí, pravděpodobně již od roku 2000 do současnosti. Z dosud zjištěných skutečností se některé skutky, včetně těch, pro které je muž aktuálně trestně stíhán, měly odehrávat i mimo společné akce oddílu, avšak chlapci byli členy a prvotní navázání kontaktu s obviněným bylo přes oddíl. Jednání obviněného lze specifikovat jako latentní, velmi sofistikované, připravované a jasně cílené."

Muž se s oběťmi znal, svou úlohu mohl hrát předpokládaný nízký potenciál obrany na straně chlapců a důvěra v dospělého jakožto vzoru, který jim měl navíc dávat různé dárky. Kdysi nezletilí chlapci, kteří v době spáchání skutků neuměli mnohdy rozpoznat, že jsou obětí závažné mravnostní trestné činnosti, jsou v současné době na prahu dospělosti nebo již dospělými muži. 

Policie hledá poškozené

Kriminalisté, kteří se případem zabývají, se na ně obrací se žádostí o kontaktování.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Zkušení policisté jsou si vědomi, s jakou žádostí k vám přichází, ale pro další vyšetřování jsou informace od vás, kteří jste se ve výše popsaném rozpoznali, velmi důležité. Byť se časová osa line od současnosti zpět do roku 2000, obrací se kriminalisté dále obecně na všechny osoby, které se domnívají, že by mohly disponovat jakoukoliv informací k uvedenému jednání – může se jednat o členy uskupení; dále rodiče, kteří zaznamenali zvláštní chování svých nezletilých synů a bezdůvodné odchody z původně idylického prostředí ostravského oddílu; někdo jiný třeba zaslechl „pomluvy“ o sexuálních útocích na chlapce apod."

Kriminalisté nemohou vyloučit, že uvedeného jednání se obviněný muž nedopouštěl i na nezletilých, kteří nemají spojitost s oddílem, nebo že se obdobného jednání mohly dopouštět v oddíle i jiné osoby.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Kriminalisté vyšetřovali obdobnou trestnou činnost v tomto oddíle již v roce 2017 a pro zvlášť závažný zločin mravnostního charakteru byl pravomocně odsouzený jeden muž."

Aktuální případ je mimořádně citlivý a nelze nyní předvídat jeho vývoj a rozsah.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Jakožto policisté jsme ale připraveni poskytnout nebo zprostředkovat adekvátní a možnou podporu a pomoc. Pro všechny, které informace a výzva oslovila, je k dispozici 24 hodin denně bezplatná linka Policie ČR 158. Děkujeme."

V této souvislosti je určitě potřeba zopakovat, ať rodiče hovoří s dětmi (dívkami i chlapci) na uvedené téma a rovněž tak být vnímavý ke změnám chování dětí. Zájem o dítě se projeví třeba i ověřením, od koho „cizího“ a za co dostává vaše dítě dárky. Při podezření z ohrožení dítěte neprodleně kontaktujte policisty, což platí také pro kohokoliv jiného, kdo zjistí nebo je mu informace obdobného rázu sdělena. Bezplatná linka Policie ČR 158 funguje nepřetržitě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037685/pres-20-let-mel-sexualne-zneuzivat-deti-v-ostravskem-oddilu-policie-hleda-poskozene