Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V ostravském bytě vzplála elektrokoloběžka, hasiči museli evakuovat 33 lidí

Celý MS kraj |

V Moravské Ostravě a Přívozu, v jednom z tamních bytů, v pondělí brzy ráno zasahovali hasiči kvůli požáru elektrokoloběžky. Podle mluvčí HZS MSK Kamily Langerové muselo být evakuováno 33 osob.

Operační středisko hasičů se o události dozvědělo zhruba v 6:18 hodin ráno. Na místo ihned zamířily tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic Ostrava-Fifejdy, Ostrava-Přívoz a Ostrava-Zábřeh.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: “Hasiči ihned po příjezdu na místo události začali s likvidací požáru elektrokoloběžky, která byla vynesena na bezpečné místo. Zároveň byla prováděna evakuace osob bytového domu, kdy u 15 osob bylo nutné použít vyváděcí masku, 1 osoba musela být za pomoci hasičů z domu vynesena, 7 osob se během požáru nadýchalo zplodin hoření a byly předány do péče Zdravotnické záchranné službě. Předběžná škoda je vyčíslena na 300 tis. korun.”

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: “Ošetřit bylo nutno osm osob, jež se během požáru v domě nacházely. Jednalo se o dvě děti a šest dospělých ve věku mezi devětatřiceti a pětasedmdesáti lety. Všichni byli při vědomí a mimo ohrožení života, vesměs se nadýchali nebo byli v kontaktu, se zplodinami hoření. Šest pacientů mohlo být po vyšetření a zhodnocení stavu následně ponecháno na místě události, tříletá dívka byla transportována na dětskou ambulanci FN Ostrava. Pětasedmdesátiletou ženu s oběhovými obtížemi pak záchranáři předali na interní ambulanci ostravské Městské nemocnice.”

Podle hasičů požárů elektrokoloběžek v poslední době přibývá, apelují proto na jejich provozovatele.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: “Aby předcházeli vzniku požáru těchto zařízení, především pak aby: neprovozovali zařízení se zjevně mechanicky poškozeným akumulátorem vyřadili zařízení, jehož akumulátor vykazuje známky vnitřního poškození jako např. nafouknutí akumulátoru, vývin kouře či zápachu při nabíjení akumulátoru, únik kapaliny z akumulátoru nevstavovali zařízení dlouhodobému působení nepříznivým vnějším vlivům jako jsou zvýšené teploty (cca nad 50 °C), extrémně nízké teploty, korozivní a vlhké prostředí nabíjeli akumulátor v souladu s návodem výrobce a využívat vždy jen oficiálních a předepsaných nabíječů zajistili pravidelnou údržbu a servis zařízení neprováděli neodborné úpravy a opravy zařízení.”

Jak se chovat při požáru takového zařízení, čím je možné hasit?

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: “Při požáru, pokud je to možno odstranit hořlavý materiál z okolí koloběžky, respektive v počáteční fázi rozvoje požáru (např. vývin kouře) přesunout koloběžku na volné venkovní prostranství. Pokud je koloběžka nabíjena a dojde k rozvoji nestandardní situace – okamžitě odpojit koloběžku od zdroje napájení a postupovat dle pokynů výše. Hašení lze provádět vodou či libovolným hasicím přístrojem. Samotné hašení může být komplikované, neboť požár je živen chemickou reakcí probíhající uvnitř akumulátoru. Tento efekt má za následek velkou spotřebu hasební látky a lze konstatovat, že i po zdánlivém uhašení plamenného hoření je akumulátor ještě dlouho zdrojem rizik v podobě vývinu toxických zplodin hoření s rizikem opětovného rozvoje plamenného hoření. Proto doporučujeme vyhýbat se jakémukoli kontaktu s kouřem a raději zavolat hasiče.”
Nahlásit chybu


K tématu

Hasiči v centru Ostravy likvidovali požár elektrokoloběžky, vzplála v přízemí domu

6. února 2024 21:03 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V úterý odpoledne hasiči v centru Ostravy zasahovali u požáru ve skladovací části přízemí bytového domu, kde vzplála elektrická koloběžka. Podařilo se jim zabránit šíření ohně a ochránit majetek v hodnotě 200 tisíc korun.

V Bahně hořel rodinný dům, zranili se dva lidé

22. května 2023 7:20 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Při požáru jedné z místností rodinného domu ve Frýdku-Místku se zranili dva lidé. Hořelo v neděli 21. května v podvečer, v místní části Bahno. Podle mluvčího HZS MSK zasahovaly tři jednotky a vznikla škoda 200 tisíc korun.

Hasiči cvičili zásah u požáru v Nemocni Třinec

19. května 2023 14:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve středu proběhlo v Nemocnici Třinec, ve spolupráci s třineckou stanicí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, taktické cvičení likvidace požáru, včetně vyhledávání a evakuace pacientů a personálu z požárem zasaženého oddělení.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Včera 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Včera 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

16. května 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

V ostravském bytě vzplála elektrokoloběžka, hasiči museli evakuovat 33 lidí
Vydáno 24. dubna 2023 10:43, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
V Moravské Ostravě a Přívozu, v jednom z tamních bytů, v pondělí brzy ráno zasahovali hasiči kvůli požáru elektrokoloběžky. Podle mluvčí HZS MSK Kamily Langerové muselo být evakuováno 33 osob.

foto: HZS MSK

Operační středisko hasičů se o události dozvědělo zhruba v 6:18 hodin ráno. Na místo ihned zamířily tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic Ostrava-Fifejdy, Ostrava-Přívoz a Ostrava-Zábřeh.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: “Hasiči ihned po příjezdu na místo události začali s likvidací požáru elektrokoloběžky, která byla vynesena na bezpečné místo. Zároveň byla prováděna evakuace osob bytového domu, kdy u 15 osob bylo nutné použít vyváděcí masku, 1 osoba musela být za pomoci hasičů z domu vynesena, 7 osob se během požáru nadýchalo zplodin hoření a byly předány do péče Zdravotnické záchranné službě. Předběžná škoda je vyčíslena na 300 tis. korun.”

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: “Ošetřit bylo nutno osm osob, jež se během požáru v domě nacházely. Jednalo se o dvě děti a šest dospělých ve věku mezi devětatřiceti a pětasedmdesáti lety. Všichni byli při vědomí a mimo ohrožení života, vesměs se nadýchali nebo byli v kontaktu, se zplodinami hoření. Šest pacientů mohlo být po vyšetření a zhodnocení stavu následně ponecháno na místě události, tříletá dívka byla transportována na dětskou ambulanci FN Ostrava. Pětasedmdesátiletou ženu s oběhovými obtížemi pak záchranáři předali na interní ambulanci ostravské Městské nemocnice.”

Podle hasičů požárů elektrokoloběžek v poslední době přibývá, apelují proto na jejich provozovatele.

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: “Aby předcházeli vzniku požáru těchto zařízení, především pak aby: neprovozovali zařízení se zjevně mechanicky poškozeným akumulátorem vyřadili zařízení, jehož akumulátor vykazuje známky vnitřního poškození jako např. nafouknutí akumulátoru, vývin kouře či zápachu při nabíjení akumulátoru, únik kapaliny z akumulátoru nevstavovali zařízení dlouhodobému působení nepříznivým vnějším vlivům jako jsou zvýšené teploty (cca nad 50 °C), extrémně nízké teploty, korozivní a vlhké prostředí nabíjeli akumulátor v souladu s návodem výrobce a využívat vždy jen oficiálních a předepsaných nabíječů zajistili pravidelnou údržbu a servis zařízení neprováděli neodborné úpravy a opravy zařízení.”

Jak se chovat při požáru takového zařízení, čím je možné hasit?

Kamila Langerová, mluvčí HZS MSK: “Při požáru, pokud je to možno odstranit hořlavý materiál z okolí koloběžky, respektive v počáteční fázi rozvoje požáru (např. vývin kouře) přesunout koloběžku na volné venkovní prostranství. Pokud je koloběžka nabíjena a dojde k rozvoji nestandardní situace – okamžitě odpojit koloběžku od zdroje napájení a postupovat dle pokynů výše. Hašení lze provádět vodou či libovolným hasicím přístrojem. Samotné hašení může být komplikované, neboť požár je živen chemickou reakcí probíhající uvnitř akumulátoru. Tento efekt má za následek velkou spotřebu hasební látky a lze konstatovat, že i po zdánlivém uhašení plamenného hoření je akumulátor ještě dlouho zdrojem rizik v podobě vývinu toxických zplodin hoření s rizikem opětovného rozvoje plamenného hoření. Proto doporučujeme vyhýbat se jakémukoli kontaktu s kouřem a raději zavolat hasiče.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036864/v-ostravskem-byte-vzplala-elektrokolobezka-hasici-museli-evakuovat-33-lidi