Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Střední zdravotnická škola Karviná přivítala zájemce o studium na dni otevřených dveří

Karviná |

Střední zdravotnická škola v Karviné patří mezi školy s dlouholetou tradicí, školy, které umí nabídnout nejen kvalitní výuku, ale i zázemí. O tom se mohli na vlastní oči přesvědčit všichni ti, kteří do školy zavítali v rámci tradičního dne otevřených dveří.

Karvinská střední zdravotnická škola uspořádala pro veřejnost a hlavně potencionální zájemce z řad devátých tříd základních škol den otevřených dveří. Seznámila je nejen s obory, které nabízí, ale i s vybavením a praktickými ukázkami.

Jana Brych, ředitelka SZŠ Karviná: “Pro žáky jsme si připravili nejrůznější aktivity, zapijeni jsou naši žáci, kteří jsou připraveni jim ukázat školu tak, jak vypadá z pohledu žáka, ne učitele, jsou připraveny aktivity nejen odborného charakteru, ale i všeobecného, můžou si vyzkoušet odběry, obvazovou techniku. Ráda bych poděkovala nemocnici Havířov i Karviná-Ráj za spolupráci, kd ymají otevřený preventivní koutek.”

Studenti této školy se stali průvodci nových zájemců, v jednotlivých učebnách pro ně také připravili zajímavý program. O správném výběru školy jsou přesvědčeny třeba dvě studentky čtvrtého ročníku oboru Praktická sestra.

Tereza Nárožná, studentka SZŠ Karviná: "Určitě bych kladně zhodnotila to, že škola dobře zařízená a vybavena, máme krásné odborné učebny, milé učitele, kteří jsou ochotní a vše nás naučí ještě předtím než nastoupíme do nemocnice, což znamená, že jsme si jisté, to bych zhodnotila jako plus. Zároveň škola nabízí i lyžák, turisťák, netočí se vše jen kolem studia.Tento obor jsem si vybrala proto, že mě vždy bavila anatomie, obecně mě tento obor zajímal a líbí se mi, že po ukončení máme velké možnosti práce. Sester je málo, tzn,. že máme vysoké uplatnění a to mě hodně přitahovalo. Já plánuji pak studovat na vysoké škole, protože si myslím, že je lepší mít vysokou školu a mít nějaké zaměření a nejvíc mě to táhne k dětem, na dětské oddělení případně na nějaké ambulance.”

Klára Kališiková, studentka SZŠ Karviná: "Tento obor jsem si vybrala, protože je perspektivní, je velké uplatnění v praxi a taky nás dobře připraví na vysokou školu. Opravdu se do praxe dostanou často, škola je dobře vybavená a přístup je hodně individuální a lidský.” 

V roce 2022 oslavila škola 70 let zdravotnického školství.Obory, které tato škola nabízí, se neustále vyvíjí, i jejich náročnost.V současné době se tady vyučují dva maturitní obory Praktická sestra a Zdravotnické lyceum, třetí obor Ošetřovatel je nematuritní.

Od druhého ročníku absolvují studenti oboru Praktický sestra i praxi v obou karvinských nemocnicích, v Orlové, Havířově a Třinci.

Jana Brych, ředitelka SZŠ Karviná: “Obor ošetřovatel vykonává praxi i v sociálních zařízeních, domovech důchodců v Karviné.”
anketa, zájemci o studium na SZŠ Karviná: "Zaujalo mě to, je to i blízko bydliště, tak mě to zaujalo nejvíc. Jako ošetřovatelka v domově důchodců, takhle pomáhat, to by mě bavilo. Chtěla bych studovat praktickou sestru, myslím, že najdu uplatnění v budoucnu jako sestra."
Jana Brych, ředitelka SZŠ Karviná: “Naše škola je otevřena nejen žákům, ale i dospělé veřejnosti, pro ně jsou určené rekvalifikační kurzy Ošetřovatel, Sanitář a Zdravotník zotavovacích akcí."

Nově připravuje Střední zdravotnická škola ve spolupráci s firmou Richarda Balcara Sanitkou.cz kurz pro řidiče sanitních vozů.

Monika Kotyzová, zástupkyně ředitelky školy: “Budeme zasílat na Ministerstvo zdravotnictví akreditaci, doufáme, že to projde a bude to pro zájemce, kteří již mají řidičský průkaz a kteří budou mít zájem pracovat ve zdravotnické dopravní službě. Musí splnit učební plán, který předkládáme k akreditaci, aby mohli vykonat teoretickou a praktickou zkoušku a získali tak osvědčení řidiče.”

Na škole tak fungují různé kroužky, třeba kroužek první pomoci a studenti také školu reprezentují na mnoha celostátních soutěžích.

Jana Brych, ředitelka SZŠ Karviná: “Do budoucna máme pro žáky připravené projekty, především Erasmus, kde plánujeme aktivity ve Španělsku, Řecku, Polsku a na Slovensku, kde žáci budou konat praxi ve zdravotnických zařízeních a v ekologických centrech.”

V letošním roce také proběhne modernizace učeben a kabinetů. A v plánu je také vylepšení obou IT učeben a dojde i k rekonstrukci tělocvičny, především elektroinstalace. Většinu rekonstrukcí zajišťuje finančně zřizovatel MSK. Rekonstrukce IT učeben bude financována z Operačního programu Spravedlivá transformace, kde 85 procent nákladů bude hrazeno z evropských fondů a 15 procent poskytne zřizovatel.

Nahlásit chybu


K tématu

Rekonstrukce škol v Karviné finišují, připravují se i nové učebny

29. srpna 2023 17:09 | Karviná | Monika Danková

Zatímco si školáci a předškoláci užívali prázdniny, školy a školy procházely nezbytnými opravami a vylepšováním. V Karviné se do oprav investovalo 25 milionů korun. V novém školním roce si budou žáci užívat nové šatny, sociální zařízení nebo nově vybavené učebny.

Cizinecká policie zneškodnila cvičně na SZŠ Karviná ozbrojeného muže

21. listopadu 2023 17:14 | Karviná | Monika Danková

Střední zdravotnická škola uspořádala ve spolupráci s Cizineckou policií preventivní cvičení. Studenti školy zažili simulované vniknutí cizí osoby do školy a vyzkoušeli si i první pomoc zraněným, kteří byli pachatelem napadeni.

Na Střední zdravotnické škole v Karviné se konalo cvičení s cizineckou policií

21. listopadu 2023 15:30 | Celý MS kraj | Monika Danková

Střední zdravotnická škola uspořádala ve spolupráci s Cizineckou policií preventivní cvičení. Studenti školy zažili simulované vniknutí cizí osoby do školy a vyzkoušeli si i první pomoc zraněným, kteří byli pachatelem napadeni.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

18. května 2024 9:39 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Kovonský most v Karviné je stržen, nový se bude stavět do konce listopadu

18. května 2024 16:51 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Kovonský most je stržen. Demoliční práce budou probíhat přibližně do 20. května, hned na to začnou práce na novém mostě, který bude z technického hlediska stejný, jako ten původní.

Aktuálně z Karviné: Hromadné očkování psů se koná 21. května

18. května 2024 16:45 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V úterý 21. května se uskuteční hromadné očkování psů proti vzteklině.

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek

17. května 2024 11:50 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek. Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie. Pochodové defilé s dechovým orchestrem a pódiové disciplíny.

Žáci ze ZŠ K. Světlé vysadili na zahradě 22 jehličnanů

17. května 2024 11:43 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Každá třída ze Základní školy Karolíny Světlé si v zahradě zasadila svůj strom, o který se bude starat. V areálu vznikne také motýlí louka. Škola chce v dětech takto rozvíjet pozitivní vztah k přírodě.

Florbalisté z Horní Suché si z prestižního turnaje ve Švédsku dovezli zlato

17. května 2024 11:33 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

16. května 2024 17:56 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

Střední zdravotnická škola Karviná přivítala zájemce o studium na dni otevřených dveří
Vydáno 23. ledna 2024 15:49, Karviná, Monika Danková
Střední zdravotnická škola v Karviné patří mezi školy s dlouholetou tradicí, školy, které umí nabídnout nejen kvalitní výuku, ale i zázemí. O tom se mohli na vlastní oči přesvědčit všichni ti, kteří do školy zavítali v rámci tradičního dne otevřených dveří.

Karvinská střední zdravotnická škola uspořádala pro veřejnost a hlavně potencionální zájemce z řad devátých tříd základních škol den otevřených dveří. Seznámila je nejen s obory, které nabízí, ale i s vybavením a praktickými ukázkami.

Jana Brych, ředitelka SZŠ Karviná: “Pro žáky jsme si připravili nejrůznější aktivity, zapijeni jsou naši žáci, kteří jsou připraveni jim ukázat školu tak, jak vypadá z pohledu žáka, ne učitele, jsou připraveny aktivity nejen odborného charakteru, ale i všeobecného, můžou si vyzkoušet odběry, obvazovou techniku. Ráda bych poděkovala nemocnici Havířov i Karviná-Ráj za spolupráci, kd ymají otevřený preventivní koutek.”

Studenti této školy se stali průvodci nových zájemců, v jednotlivých učebnách pro ně také připravili zajímavý program. O správném výběru školy jsou přesvědčeny třeba dvě studentky čtvrtého ročníku oboru Praktická sestra.

Tereza Nárožná, studentka SZŠ Karviná: "Určitě bych kladně zhodnotila to, že škola dobře zařízená a vybavena, máme krásné odborné učebny, milé učitele, kteří jsou ochotní a vše nás naučí ještě předtím než nastoupíme do nemocnice, což znamená, že jsme si jisté, to bych zhodnotila jako plus. Zároveň škola nabízí i lyžák, turisťák, netočí se vše jen kolem studia.Tento obor jsem si vybrala proto, že mě vždy bavila anatomie, obecně mě tento obor zajímal a líbí se mi, že po ukončení máme velké možnosti práce. Sester je málo, tzn,. že máme vysoké uplatnění a to mě hodně přitahovalo. Já plánuji pak studovat na vysoké škole, protože si myslím, že je lepší mít vysokou školu a mít nějaké zaměření a nejvíc mě to táhne k dětem, na dětské oddělení případně na nějaké ambulance.”

Klára Kališiková, studentka SZŠ Karviná: "Tento obor jsem si vybrala, protože je perspektivní, je velké uplatnění v praxi a taky nás dobře připraví na vysokou školu. Opravdu se do praxe dostanou často, škola je dobře vybavená a přístup je hodně individuální a lidský.” 

V roce 2022 oslavila škola 70 let zdravotnického školství.Obory, které tato škola nabízí, se neustále vyvíjí, i jejich náročnost.V současné době se tady vyučují dva maturitní obory Praktická sestra a Zdravotnické lyceum, třetí obor Ošetřovatel je nematuritní.

Od druhého ročníku absolvují studenti oboru Praktický sestra i praxi v obou karvinských nemocnicích, v Orlové, Havířově a Třinci.

Jana Brych, ředitelka SZŠ Karviná: “Obor ošetřovatel vykonává praxi i v sociálních zařízeních, domovech důchodců v Karviné.”
anketa, zájemci o studium na SZŠ Karviná: "Zaujalo mě to, je to i blízko bydliště, tak mě to zaujalo nejvíc. Jako ošetřovatelka v domově důchodců, takhle pomáhat, to by mě bavilo. Chtěla bych studovat praktickou sestru, myslím, že najdu uplatnění v budoucnu jako sestra."
Jana Brych, ředitelka SZŠ Karviná: “Naše škola je otevřena nejen žákům, ale i dospělé veřejnosti, pro ně jsou určené rekvalifikační kurzy Ošetřovatel, Sanitář a Zdravotník zotavovacích akcí."

Nově připravuje Střední zdravotnická škola ve spolupráci s firmou Richarda Balcara Sanitkou.cz kurz pro řidiče sanitních vozů.

Monika Kotyzová, zástupkyně ředitelky školy: “Budeme zasílat na Ministerstvo zdravotnictví akreditaci, doufáme, že to projde a bude to pro zájemce, kteří již mají řidičský průkaz a kteří budou mít zájem pracovat ve zdravotnické dopravní službě. Musí splnit učební plán, který předkládáme k akreditaci, aby mohli vykonat teoretickou a praktickou zkoušku a získali tak osvědčení řidiče.”

Na škole tak fungují různé kroužky, třeba kroužek první pomoci a studenti také školu reprezentují na mnoha celostátních soutěžích.

Jana Brych, ředitelka SZŠ Karviná: “Do budoucna máme pro žáky připravené projekty, především Erasmus, kde plánujeme aktivity ve Španělsku, Řecku, Polsku a na Slovensku, kde žáci budou konat praxi ve zdravotnických zařízeních a v ekologických centrech.”

V letošním roce také proběhne modernizace učeben a kabinetů. A v plánu je také vylepšení obou IT učeben a dojde i k rekonstrukci tělocvičny, především elektroinstalace. Většinu rekonstrukcí zajišťuje finančně zřizovatel MSK. Rekonstrukce IT učeben bude financována z Operačního programu Spravedlivá transformace, kde 85 procent nákladů bude hrazeno z evropských fondů a 15 procent poskytne zřizovatel.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000041072/stredni-zdravotnicka-skola-karvina-privitala-zajemce-o-studium-na-dni-otevrenych-dveri