Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nový dopravní terminál v Jablunkově slouží i turistům

Jablunkov |

Nový dopravní terminál mohou už v těchto dnech využívat turisté mířící do severovýchodní části Moravskoslezských Beskyd. Nachází se přímo v Jablunkově a plně funkční bude na konci dubna.

Moderní terminál nahradil zastaralé stanoviště, které sloužilo téměř výhradně k přestupům mezi autobusovými spoji. Nově nabízí i parkovací místa a bezpečně tam budou moci odložit své kolo i cykloturisté.

Luboš Čmiel (ANO), místostarosta Jablunkova: “Naše staré autobusové stanoviště bohužel nevyhovovalo parametrům, které momentálně jsou potřeba k té autobusové dopravě a tím, že Jablunkov je takový bych řekl trošku přestupní, což znamená, že tady přijíždějí lidé za turistikou, odjíždějí do práce, takže tady to autobusové stanoviště nevyhovovalo. Pokud si pamatují někteří lidé, jak to autobusové stanoviště vypadalo, tak opravdu byly to ostrůvky, obrovský prostor zbytečně velký. Teď, jak vidíte sami, je to vzdušné místo. Vypadá opravdu moc hezky a dá se využít jak pro občany, kteří tady kdysi nemohli jezdit. Je tady vybudované parkoviště a víceméně i dopravci jsou spokojení s tím, jak ty zastávky jsou umístěné. Takže celý ten terminál se nám povedl. Máme velice kladné reakce, takže jsme velice spokojení.

Ve srovnání s předchozím stanovištěm je nový terminál bezpečnější a bezbariérový.

Luboš Čmiel (ANO), místostarosta Jablunkova: “Lidé kdysi chodili přes ostrůvky mezi autobusy, takže pokud byla špička, tak byl opravdu problém, aby se nějak vyhnuli těm autobusům. Samozřejmě i řidiči měli problém. Teď, jak vidíte, jsou tady nové pochozí plochy a občané se dostanou přímo dovnitř z toho stanoviště, ze kterého potom mají přístup přímo do autobusu a nemusí nikde přecházet. Novinkou, která na starém autobusovém stanovišti nemohla být, protože zde byl zákaz vjezdu, tak je to, že tady občané mají zhruba 35 parkovacích míst. Kdykoliv si tady mohou zastavit, odejít si do obchodu. To je novinka, kterou jsme využili a vlastně slouží pro dobro všem obyvatelům Jablunkova i ostatních okolních obcí, kteří tady časově to není omezeno. Je tady přístup. Jsou tady i vlastně místa pro rodiče, kteří přijíždějí. Časově to není omezeno, jsou rady i místa pro rodiče, kteří přivážejí děti do školy, to znamená tzv. Kiss & Ride, kdy přivezou dítě do školy a odjedou a zase pak zpětně přijedou pro dítě a odvezou ho. Což jsme kdysi měli problém, protože nám tady rodiče jezdili do zákazu a samozřejmě nezbývalo nic jiného, než je nějak penalizovat.

Uprostřed prstence se nachází klimatizovaná čekárna a do konce dubna přibude i kamerami hlídaný prostor pro jízdní kola.

Luboš Čmiel (ANO), místostarosta Jablunkova: “Slouží to pro nákup jízdenek, jsou to spíš měsíčníky a týdeníky a samozřejmě ta čekárna slouží pro všechny lidi. Je tam podlahové vytápění, jsou tam i veřejné záchody, takže je možno čekárnu využít trošičku lépe, než byla původně stará. Ve zkušebním provozu jsme od loňského roku a během toho provozu nám vylezly některé nedodělky, nebo spíš nedostatky. Spíš bych to nazval nedodělky, protože víceméně dílo budeme přibírat až koncem dubna. Měl by tady být krásný velký přístřešek pro kola, kde si mohou turisté přijet zamknout kolo a procházet se po Jablunkově. Terminál nám hlídají i kamery a dá se říct, že se nám už osvědčily, protože už se nám tady projevil vandalismus a díky kamerovému systému jsme pachatele odhalili, takže jsme mohli potom vymáhat škodu, nebo spíš budeme vymáhat škodu.
Nahlásit chybu


K tématu

Lidé se zajímali o podobu budoucího bulváru Adolfa Landsbergera ve Frýdku-Místku

18. září 2023 11:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Architekt seznámil veřejnost ve Frýdku-Místku s návrhem na podobu nového bulváru. V rámci participačního setkání se mohli lidé zeptat na vše co je k budoucí podobě zajímá. Zároveň padla spousta dotazů týkajících se například parkování, zeleně nebo podoby bezbariérového chodníku.

Děti z Jablunkovska si zábavnou formou připomněly Den Země

26. května 2023 13:13 | Jablunkov | Libor Běčák

Tradiční Den Země se letos v Jablunkově konal s mírným zpožděním. Děti z celého Jablunkovska procházely stanoviště s různou tématikou, která byla v parku za radnicí, u integrovaného výjezdového centra a v Muzeu trojmezí.

Vysokoškolští studenti ze tří zemí navrhovali změny dopravy ve Frýdku-Místku

5. června 2023 12:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nová parkovací místa, úpravy křižovatek nebo optimalizace linek MHD. To byla témata, která měli za úkol vyřešit ve Frýdku-Místku pod vedením profesorů vysokoškoláci ze čtyř evropských dopravních fakult. Do města přijeli v rámci mezinárodního dopravně-inženýrského semináře MEPS.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Nový dopravní terminál v Jablunkově slouží i turistům
Vydáno 8. dubna 2022 13:57, Jablunkov, Libor Běčák
Nový dopravní terminál mohou už v těchto dnech využívat turisté mířící do severovýchodní části Moravskoslezských Beskyd. Nachází se přímo v Jablunkově a plně funkční bude na konci dubna.

Moderní terminál nahradil zastaralé stanoviště, které sloužilo téměř výhradně k přestupům mezi autobusovými spoji. Nově nabízí i parkovací místa a bezpečně tam budou moci odložit své kolo i cykloturisté.

Luboš Čmiel (ANO), místostarosta Jablunkova: “Naše staré autobusové stanoviště bohužel nevyhovovalo parametrům, které momentálně jsou potřeba k té autobusové dopravě a tím, že Jablunkov je takový bych řekl trošku přestupní, což znamená, že tady přijíždějí lidé za turistikou, odjíždějí do práce, takže tady to autobusové stanoviště nevyhovovalo. Pokud si pamatují někteří lidé, jak to autobusové stanoviště vypadalo, tak opravdu byly to ostrůvky, obrovský prostor zbytečně velký. Teď, jak vidíte sami, je to vzdušné místo. Vypadá opravdu moc hezky a dá se využít jak pro občany, kteří tady kdysi nemohli jezdit. Je tady vybudované parkoviště a víceméně i dopravci jsou spokojení s tím, jak ty zastávky jsou umístěné. Takže celý ten terminál se nám povedl. Máme velice kladné reakce, takže jsme velice spokojení.

Ve srovnání s předchozím stanovištěm je nový terminál bezpečnější a bezbariérový.

Luboš Čmiel (ANO), místostarosta Jablunkova: “Lidé kdysi chodili přes ostrůvky mezi autobusy, takže pokud byla špička, tak byl opravdu problém, aby se nějak vyhnuli těm autobusům. Samozřejmě i řidiči měli problém. Teď, jak vidíte, jsou tady nové pochozí plochy a občané se dostanou přímo dovnitř z toho stanoviště, ze kterého potom mají přístup přímo do autobusu a nemusí nikde přecházet. Novinkou, která na starém autobusovém stanovišti nemohla být, protože zde byl zákaz vjezdu, tak je to, že tady občané mají zhruba 35 parkovacích míst. Kdykoliv si tady mohou zastavit, odejít si do obchodu. To je novinka, kterou jsme využili a vlastně slouží pro dobro všem obyvatelům Jablunkova i ostatních okolních obcí, kteří tady časově to není omezeno. Je tady přístup. Jsou tady i vlastně místa pro rodiče, kteří přijíždějí. Časově to není omezeno, jsou rady i místa pro rodiče, kteří přivážejí děti do školy, to znamená tzv. Kiss & Ride, kdy přivezou dítě do školy a odjedou a zase pak zpětně přijedou pro dítě a odvezou ho. Což jsme kdysi měli problém, protože nám tady rodiče jezdili do zákazu a samozřejmě nezbývalo nic jiného, než je nějak penalizovat.

Uprostřed prstence se nachází klimatizovaná čekárna a do konce dubna přibude i kamerami hlídaný prostor pro jízdní kola.

Luboš Čmiel (ANO), místostarosta Jablunkova: “Slouží to pro nákup jízdenek, jsou to spíš měsíčníky a týdeníky a samozřejmě ta čekárna slouží pro všechny lidi. Je tam podlahové vytápění, jsou tam i veřejné záchody, takže je možno čekárnu využít trošičku lépe, než byla původně stará. Ve zkušebním provozu jsme od loňského roku a během toho provozu nám vylezly některé nedodělky, nebo spíš nedostatky. Spíš bych to nazval nedodělky, protože víceméně dílo budeme přibírat až koncem dubna. Měl by tady být krásný velký přístřešek pro kola, kde si mohou turisté přijet zamknout kolo a procházet se po Jablunkově. Terminál nám hlídají i kamery a dá se říct, že se nám už osvědčily, protože už se nám tady projevil vandalismus a díky kamerovému systému jsme pachatele odhalili, takže jsme mohli potom vymáhat škodu, nebo spíš budeme vymáhat škodu.
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/jablunkov/11000030803/novy-dopravni-terminal-v-jablunkove-slouzi-i-turistum