Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Umělá inteligence, badatelství i formativní hodnocení. Festival inspiroval učitele ve vzdělávání

Frýdek-Místek |

Jak může ve vzdělání pomoci umělá inteligence nebo jak správně motivovat děti k výuce. Nejen tato témata se probírala na dalším ročníku Festivalu inspirace v přírodních vědách ve Frýdku-Místku. Ten pravidelně inspiruje učitele základních škol k zajímavé výuce oborných i dalších předmětů.

Učitelé ze základních škol usedli do lavic a nabírali inspiraci pro další rozvoj své výuky. Účastnili se totiž 4. ročníku Festivalu inspirace v přírodních vědách. Letos ho hostila 8. Základní škola ve Frýdku-Místku.

Tomáš Chrobák, přednášející, spoluorganizátor FIVP: "Máme tady badatelskou dílnu. Jakým způsobem můžeme učit badatelsky. Máme tady, jak využít umělou inteligenci ve výuce. Máme tady formativní hodnocení, novou informatiku. A čtenářství v přírodovědných předmětech."
Robert Szuścik, ZŠ Třinec, Slezská: "Já se přiznám, že jsem tady poprvé, takže je to pro mě novinka. Ale musím říct, že už vidím, že je dobře, že jsem se tady přihlásil. I toto téma, ta umělá inteligence, myslím si, že byla pro mě vhodně zvolena. Dozvěděl jsem se hodně nového. A mám ještě nad čím přemýšlet a co zjišťovat."
Makéta Mylková, ZŠJN Krnov: "Je to inspirativní. Je to skupina lidí, dochází ke vzájemnému sdílení, předávání si těch informací. Otvíraní nových témat, o kterých můžeme přemýšlet."

Velmi žádaná byla přednáška o umělé inteligenci ve vzdělávání, kterou měl pedagog z gymnázia a zároveň profesionál v oblasti digitalizace a technologických inovací.

Tomáš Gröpl, přednášející o umělé inteligenci: "Moje přednáška byla o umělé inteligenci. Využijí umělé inteligence, zejména ChatGPT ve vyučování, ve vzdělávání obecně. Jsem z profesionálního IT prostředí, takže jsem přinesl i nějaké vstupy z toho konce, kdy už k nám přicházejí ti hotoví lidé po těch školách a podobně. Tak jako všechny technologické novinky a vymoženosti, umělá inteligence není výjimkou, jedou neuvěřitelnou rychlostí kupředu. Ten vlak na nikoho nebude čekat. A pokud do něj nenaskočíme a nebudeme se tomu alespoň okrajově věnovat, pak bude hrozně těžké to dohánět."

ChatGPT může být skvělou inspirací i pro učitele. Na základě jednoduchého dotazu může dát návrh, jak řešit konkrétní situace.

Tomáš Gröpl, přednášející o umělé inteligenci: "Festival je vynikající. Já jsem neskutečně překvapený z té energie, z té atmosféry, která tady je. Je to založeno na lidech, kteří sem přišli, protože chtějí měnit. To je úžasné, nemusíte nikoho přesvědčovat. Oni už sem přišli s tou myšlenkou, chci měnit a chci vědět jak."
Tomáš Chrobák, přednášející, spoluorganizátor FIVP: "Jednak je to cesta k tomu, aby učitel nevyhořel, se stále vzdělávat a posouvat. A zároveň jsme měli i takovou velmi zajímavou úvodní přednášku od pana Garguláka, který pojmenoval výzkumy, které ukazují, že ten největší dopad na žáky má učitel, který věří tomu, že má dopad. Abych to přeložil, že věří tomu, že opravdu něco může změnit."

Festival se postupně rozvijí a je o něj stále větší zájem. Účastní se ho běžně desítky pedagogů z Frýdecko-Místecka a každoročně přibývají i noví z dalších koutů Moravskoslezského kraje.

Nahlásit chybu


K tématu

Festival inspirace v přírodních vědách opět zavítá do Frýdku-Místku

28. srpna 2023 13:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Setkání učitelů ze základních škol plné nových trendů ve vzdělávání. To je Festival inspirace v přírodních vědách. Letos se uskuteční na 8. základní škole ve Frýdku-Místku a opět bude tradičně plný sdílení zkušeností mezi pedagogy.

Ostrava spustila nový projekt kreativního vzdělávání

21. listopadu 2023 12:49 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava spustila zbrusu nový projekt s názvem „Probuď v sobě kreativce“. Jeho cílem je podpora kreativního učení dětí, metodická podpora pedagogů, rozvoj kompetencí lektorů kulturního a kreativního sektoru, koordinace kreativního učení v rámci města a poskytování návodů a inspirace pro tvůrčí aktivity v oblasti kreativity.

Moravskoslezský kraj i letos podpoří technické a jazykové vzdělávání

2. září 2023 8:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový školní rok 2023/2024 začne v Moravskoslezském kraji v pondělí 4. září. Do mateřské školy půjde poprvé 11 a půl tisíce dětí, prvňáčků na základních školách bude zhruba 12 a půl tisíce, střední školy by mělo začít navštěvovat 11 a půl tisíce bývalých deváťáků. Oproti loňskému roku jsou tyto počty nepatrně vyšší: prvňáčků bylo vloni asi o 500 méně, čerstvých středoškoláků o 700 méně. Do mateřinek letos nastoupil podobný počet dětí jako vloni. K maturitám by na konci tohoto školního roku mělo nastoupit asi 8100 žáků.


Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

15. 5. slaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155

Včera 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Karviná má v plánu koupit Karvinské moře

14. května 2024 17:20 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V pondělí 13. května se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty. 12. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Doplňujícím bodem programu byl plán města koupit lokalitu Karvinské moře.


Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

14. května 2024 10:05 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

14. května 2024 10:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

14. května 2024 16:39 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

Knihovnice z Frýdlantu připravují pro děti zajímavé besedy v průběhu celého roku

Na zajímavé besedy docházejí pravidelně do frýdlantské knihovny děti z mateřských a základních škol. S knihovnicemi probírají různorodá témata. Aktuálně to je například rodina. Nechybí samozřejmě ani čtení knížek.

Akce Frýdek-Místek na cestách nabídne na Olešné inspiraci na výlety po Česku

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den plný inspirace a zábavy na jedinečném místě u přehrady Olešná. Cestovatelský festival Frýdek≈Místek na cestách je skvělou příležitostí pro všechny, kteří touží po objevování krás naší země.

Umělá inteligence, badatelství i formativní hodnocení. Festival inspiroval učitele ve vzdělávání
Vydáno 11. září 2023 11:43, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Jak může ve vzdělání pomoci umělá inteligence nebo jak správně motivovat děti k výuce. Nejen tato témata se probírala na dalším ročníku Festivalu inspirace v přírodních vědách ve Frýdku-Místku. Ten pravidelně inspiruje učitele základních škol k zajímavé výuce oborných i dalších předmětů.

Učitelé ze základních škol usedli do lavic a nabírali inspiraci pro další rozvoj své výuky. Účastnili se totiž 4. ročníku Festivalu inspirace v přírodních vědách. Letos ho hostila 8. Základní škola ve Frýdku-Místku.

Tomáš Chrobák, přednášející, spoluorganizátor FIVP: "Máme tady badatelskou dílnu. Jakým způsobem můžeme učit badatelsky. Máme tady, jak využít umělou inteligenci ve výuce. Máme tady formativní hodnocení, novou informatiku. A čtenářství v přírodovědných předmětech."
Robert Szuścik, ZŠ Třinec, Slezská: "Já se přiznám, že jsem tady poprvé, takže je to pro mě novinka. Ale musím říct, že už vidím, že je dobře, že jsem se tady přihlásil. I toto téma, ta umělá inteligence, myslím si, že byla pro mě vhodně zvolena. Dozvěděl jsem se hodně nového. A mám ještě nad čím přemýšlet a co zjišťovat."
Makéta Mylková, ZŠJN Krnov: "Je to inspirativní. Je to skupina lidí, dochází ke vzájemnému sdílení, předávání si těch informací. Otvíraní nových témat, o kterých můžeme přemýšlet."

Velmi žádaná byla přednáška o umělé inteligenci ve vzdělávání, kterou měl pedagog z gymnázia a zároveň profesionál v oblasti digitalizace a technologických inovací.

Tomáš Gröpl, přednášející o umělé inteligenci: "Moje přednáška byla o umělé inteligenci. Využijí umělé inteligence, zejména ChatGPT ve vyučování, ve vzdělávání obecně. Jsem z profesionálního IT prostředí, takže jsem přinesl i nějaké vstupy z toho konce, kdy už k nám přicházejí ti hotoví lidé po těch školách a podobně. Tak jako všechny technologické novinky a vymoženosti, umělá inteligence není výjimkou, jedou neuvěřitelnou rychlostí kupředu. Ten vlak na nikoho nebude čekat. A pokud do něj nenaskočíme a nebudeme se tomu alespoň okrajově věnovat, pak bude hrozně těžké to dohánět."

ChatGPT může být skvělou inspirací i pro učitele. Na základě jednoduchého dotazu může dát návrh, jak řešit konkrétní situace.

Tomáš Gröpl, přednášející o umělé inteligenci: "Festival je vynikající. Já jsem neskutečně překvapený z té energie, z té atmosféry, která tady je. Je to založeno na lidech, kteří sem přišli, protože chtějí měnit. To je úžasné, nemusíte nikoho přesvědčovat. Oni už sem přišli s tou myšlenkou, chci měnit a chci vědět jak."
Tomáš Chrobák, přednášející, spoluorganizátor FIVP: "Jednak je to cesta k tomu, aby učitel nevyhořel, se stále vzdělávat a posouvat. A zároveň jsme měli i takovou velmi zajímavou úvodní přednášku od pana Garguláka, který pojmenoval výzkumy, které ukazují, že ten největší dopad na žáky má učitel, který věří tomu, že má dopad. Abych to přeložil, že věří tomu, že opravdu něco může změnit."

Festival se postupně rozvijí a je o něj stále větší zájem. Účastní se ho běžně desítky pedagogů z Frýdecko-Místecka a každoročně přibývají i noví z dalších koutů Moravskoslezského kraje.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000039056/umela-inteligence-badatelstvi-i-formativni-hodnoceni-festival-inspiroval-ucitele-ve-vzdelavani