Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek si nechal zpracovat adaptační strategii na změnu klimatu

Frýdek-Místek |

Frýdek-Místek dokončil plán, který městu pomůže se vyrovnat se změnami klimatu a jejími dopady na život obyvatel. Jde o Adaptační strategii, na jejíž přípravě se podíleli i samotní občané. Cílem opatření je mimo jiné zvýšení podílu zeleně ve městě.

Frýdecko-místecká radnice se připravila na nadcházející změnu klimatu. Dokončila strategický dokument zahrnující řadu opatření, jejichž zavedení do praxe zvýší kvalitu života ve městě.

Zdeněk Frélich, spoluautor návrhu adaptační strategie: "Jde o to, že teplota roste. Jak v rámci celého světa, tak i ve městě Frýdek-Místek. A 3 stupně za 50 let je poměrně hodně."

Odborníci doporučili celou řadu opatření, která se zabývají krajinou, vnitřním prostorem města i energetikou.

Zdeněk Frélich, spoluautor návrhu adaptační strategie: "Důležité je třeba zlepšit stav zeleně. Když se dělají třeba nějaké uliční prostory a jejich rekonstrukce. Nebo rekonstrukce náměstí, tak aby tam bylo adekvátní množství té veřejné zeleně. Aby třeba byla optimálně provázaná s mobiliářem, s lavičkami, protože často se stává, že lidé mají lavičky, které jsou přímo osluněné sluncem. A nejsou tam příjemné podmínky pro trávení volného času. A samozřejmě městu může prospět i instalace třeba vodních prvků, jako jsou fontánky, menší vodotrysky, ale i další, které to prostředí mohou zpříjemnit."

Loni v létě mohli lidé zaznačit do pocitové mapy, kde se ve městě cítí příjemně, a naopak upozornit na problematické lokality, kde je například velké vedro. Výsledky byly zapracovány do představené strategie.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Když se podíváte dneska na město Frýdek-Místek, je to zelené město. Ta zeleň ohromně nabyla. Dneska jsou tady nejenom parky. Ale vůbec mezi obytnými domy je tady spousta zeleně, tu je třeba šetřit, zachovat, ošetřovat. Zároveň třeba, když nevíš, co s pozemkem, zasaď tam strom. To znamená, osazujeme veškeré volné plochy. Je hlad po náhradní výsadbě."

Důležité je také správné nakládání s vodou.

Zdeněk Frélich, spoluautor návrhu adaptační strategie: "Většina dešťových vod, které tady spadnou, tak je odváděna kanalizací do vodního toku, což je škoda, protože potom ta voda chybí v tom půdním profilu a nemohou ji využít třeba ty stromy a celkově zeleň a chybí. Takže cílem je, aby ta dešťová voda sloužila nějakému účelu."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Musí se šetřit s vodou, musíme se naučit, jako kdysi, civilizace dávné to uměly, my jsme to dneska ztratili v tom blahobytu. Dneska otočíme kohoutkem a myslíme si, že je to automaticky. Není to tak, všechno něco stojí. A úbytek vody je zřetelný. Musíme se starat už dnes, abychom přežili v budoucnu."

Ze zásobníku investic města bylo vybráno osm prioritních projektů, do kterých je vhodné zapracovat opatření takzvané modrozelené infrastruktury. Příprava adaptačního plánu je podpořena prostředky z Norských fondů prostřednictvím Státního fondu životního prostředí.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava má nový strategický plán, prioritou je bydlení i architektura

29. března 2024 16:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava má nový strategický plán. Vybrala si stěžejní témata, na která se bude v příštích letech zaměřovat a rozvíjet je až do roku 2030. Prioritami plánu je kvalitní bydlení a architektura, energetika i plnění role metropole či mnohé další.

Hlavní nádraží v Ostravě a zadní Přívoz by mohla v budoucnu propojit lávka

3. listopadu 2023 14:14 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Centrální ostravský obvod rozšířil strategický plán fajnOVA CENTRUM i o celý Přívoz. Otevírá se tady tak spousta možností pro návrhy, jak s lokalitou pracovat a co zlepšit. Jednou z nich je i zajištění lepšího propojení mezi předním a zadním přívozem.

12 tisíc lidí a desítky expertů se zapojili do debaty o budoucím směřování Ostravy

3. září 2023 8:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Kvalita života v Ostravě se zvyšuje. Ve městě přibývá vzdělaných lidí, lépe se zde podniká i dýchá. Ekonomicky město roste, průměrné mzdy ale zaostávají za zbytkem republiky. Lidé jsou s životem v Ostravě z větší části spokojení.


Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Vrátní

Sviadnov Nástup: od 20. května 2024 od 25 000 do 32 000 Kč/měsíc

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Frýdek-Místek si nechal zpracovat adaptační strategii na změnu klimatu
Vydáno 10. července 2023 11:35, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek dokončil plán, který městu pomůže se vyrovnat se změnami klimatu a jejími dopady na život obyvatel. Jde o Adaptační strategii, na jejíž přípravě se podíleli i samotní občané. Cílem opatření je mimo jiné zvýšení podílu zeleně ve městě.

Frýdecko-místecká radnice se připravila na nadcházející změnu klimatu. Dokončila strategický dokument zahrnující řadu opatření, jejichž zavedení do praxe zvýší kvalitu života ve městě.

Zdeněk Frélich, spoluautor návrhu adaptační strategie: "Jde o to, že teplota roste. Jak v rámci celého světa, tak i ve městě Frýdek-Místek. A 3 stupně za 50 let je poměrně hodně."

Odborníci doporučili celou řadu opatření, která se zabývají krajinou, vnitřním prostorem města i energetikou.

Zdeněk Frélich, spoluautor návrhu adaptační strategie: "Důležité je třeba zlepšit stav zeleně. Když se dělají třeba nějaké uliční prostory a jejich rekonstrukce. Nebo rekonstrukce náměstí, tak aby tam bylo adekvátní množství té veřejné zeleně. Aby třeba byla optimálně provázaná s mobiliářem, s lavičkami, protože často se stává, že lidé mají lavičky, které jsou přímo osluněné sluncem. A nejsou tam příjemné podmínky pro trávení volného času. A samozřejmě městu může prospět i instalace třeba vodních prvků, jako jsou fontánky, menší vodotrysky, ale i další, které to prostředí mohou zpříjemnit."

Loni v létě mohli lidé zaznačit do pocitové mapy, kde se ve městě cítí příjemně, a naopak upozornit na problematické lokality, kde je například velké vedro. Výsledky byly zapracovány do představené strategie.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Když se podíváte dneska na město Frýdek-Místek, je to zelené město. Ta zeleň ohromně nabyla. Dneska jsou tady nejenom parky. Ale vůbec mezi obytnými domy je tady spousta zeleně, tu je třeba šetřit, zachovat, ošetřovat. Zároveň třeba, když nevíš, co s pozemkem, zasaď tam strom. To znamená, osazujeme veškeré volné plochy. Je hlad po náhradní výsadbě."

Důležité je také správné nakládání s vodou.

Zdeněk Frélich, spoluautor návrhu adaptační strategie: "Většina dešťových vod, které tady spadnou, tak je odváděna kanalizací do vodního toku, což je škoda, protože potom ta voda chybí v tom půdním profilu a nemohou ji využít třeba ty stromy a celkově zeleň a chybí. Takže cílem je, aby ta dešťová voda sloužila nějakému účelu."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Musí se šetřit s vodou, musíme se naučit, jako kdysi, civilizace dávné to uměly, my jsme to dneska ztratili v tom blahobytu. Dneska otočíme kohoutkem a myslíme si, že je to automaticky. Není to tak, všechno něco stojí. A úbytek vody je zřetelný. Musíme se starat už dnes, abychom přežili v budoucnu."

Ze zásobníku investic města bylo vybráno osm prioritních projektů, do kterých je vhodné zapracovat opatření takzvané modrozelené infrastruktury. Příprava adaptačního plánu je podpořena prostředky z Norských fondů prostřednictvím Státního fondu životního prostředí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000038126/frydekmistek-si-nechal-zpracovat-adaptacni-strategii-na-zmenu-klimatu