Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mezinárodní filmový festival Expediční kamera 2024 v Kině Luna

Ostravské Kino Luna nabídne 10. dubna 2024 večer plný dobrodružství a cestovatelských zážitků. Expediční kamera 2024 představí ostravským divákům nejlepší snímky z celého světa, a to včetně novinky s Adamem Ondrou i nový film Mirka Haluzy z Amazonie.

Kino Luna zve všechny cestovatele, dobrodruhy, sportovce i milovníky přírody ve středu 10. dubna od 20.00 hodin na celovečerní pásmo špičkových dokumentárních filmů v rámci unikátního projektu Expediční kamera. Letošní ročník největší cestovatelské a outdoorové akce v ČR nabídne hned čtyři inspirativní dokumenty a současně diskusi s Mirkem Haluzou, režisérem a protagonistou snímku Javari.

„Mezinárodní filmový festival Expediční kamera přináší divákům ty nejlepší cestovatelské a dobrodružné filmy sezóny z celého světa i domácí produkce již od roku 2009. Naše kino Luna je do projektu tradičně zapojeno a díky moderní technologii i pohodlí sálu zprostředkuje ostravským filmovým fanouškům jedinečné zážitky,“ zve do kina Gabriela Gödelová, ředitelka Kultury Jih.

Představení jednotlivých snímků:

Lezci (Délka: 27 minut, režie: Laco Korbel)

Adam Ondra je považován za jednoho z nejlepších lezců historie, který posouvá limity tohoto sportu již od dětského věku. Pepa Šindel kráčí v Adamových šlépějích. V roce 2022 vylezl cestu v obtížnosti 9a+, a to v pouhých 15 letech. Nikdo jiný na světě takovou obtížnost v tak nízkém věku kromě nich dvou nezvládl. Rodina Šindelových tráví v dodávce na cestách značnou část roku a tentokrát přicházejí do oblasti Krpcovo. Zde nastává výjimečné setkání Pepy s Adamem. Cíl? Přelézt jednu z nejtěžších skalních cest na Slovensku.

Javari (Délka: 54 minut, režie: Mirek Haluza)

Unikátní ryze český dobrodružný expediční film, který mapuje návrat dvou přátel - Simona a Mirka k indiánskému kmeni Matsés, který žije na peruánsko-brazilské hranici u řeky Javari. Jedno z nejodlehlejších a nejméně probádaných oblastí naší planety se tak stane dějištěm dobrodružného příběhu, kdy se dvojice cestovatelů na vlastní pěst vypraví hledat další osamocenou osadu Matsés, ztracenou kdesi v hlubinách Amazonie.

Pionieri (Délka: 33 minut, režie: Alessandro Beltrame )

Dne 10. srpna 2021 se Peter Moser vydal na šest hlavních vrcholů hor Pale di San Martino během jediného dne. Inspirován průkopníky horolezectví překonal sám tuto cestu podle historických tras prvních horolezců, spoléhajíc se pouze na své zkušenosti jako horský průvodce. Jak dopadne výzva, kterou si přál dokončit, aby pronikl ke kořenům horolezectví a svého vlastního přístupu k němu?

Následování správné cesty (Délka: 20 minut, režie: Andreas Monsberger)

Tři postavy: Roman Rohrmoser, profesionální jezdec na lyžích ve volném terénu, Gerald Rosenkranz, odborník na horská kola a jednokolky, Jay Bearhead, původní obyvatel Kanady, který ztratil svou kulturní identitu v internátních školách, ukazují svoji správnou cestu. Navzdory bojům s drogovou závislostí pomohla Jayovi vášeň pro horská kola obrátit jeho život k lepšímu. Film zdůrazňuje transformační sílu následování svých vášní a hledání smyslu. Udělejte první krok na své vlastní cestě – může vás dovést na neočekávaná místa.

Kino Luna je jednosálové digitální premiérové kino se špičkovým zvukovým a obrazovým vybavením, od loňského roku disponuje digitálním laserovým RGB projektorem s rozlišením 4K. Hraje denně 2-3 představení pro širokou veřejnost, ale nabízí i uzavřené filmové projekce pro školy, firmy a další zájemce. Prostory lze využít také k pořádání divadelních představení, zábavných programů, koncertů, seminářů, prezentačních a dalších kulturních akcí. Součástí kina je stylová kavárna Café Luna.

Programová nabídka kina Luna https://www.kulturajih.cz/cz/kino/

Bližší informace k projektu Expediční kamera https://expedicnikamera.cz/



V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala v Havířově ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Frýdek-Místek je druhým nejlepším městem pro život v Moravskoslezském kraji

Frýdek-Místek je druhým nejlepším místem k životu v Moravskoslezském kraji. Za rok 2023 ho ocenila společnost Obce v datech, která pravidelně sleduje kvalitu života v obcích napříč celou zemí.

Nová Horka zavoní liliemi a překvapí i děti, 1. května zve na mušketýry

Zámek Nová Horka zahájil v dubnu hlavní turistickou sezonu. V jejím průběhu znovu zavoní liliemi, připravuje program pro děti, a také připomene dobu, kdy tu byl ústav pro mentálně postižené ženy.

Přestavba ostravských jatek se dostala do pětice finalistů soutěže za architekturu

Včera 17:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Budova městských jatek v centru Ostravy z 19. století, která se po letech chátrání nakonec díky městu dočkala rekonstrukce, se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Stavební parcely Pod Skalkou budou na podzim hotovy

Na pozemcích Pod Skalkou pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Včera 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

27. dubna 2024 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

Divadelní Kopřiva otevřela jednu ze scén i v muzeu Tatra

Dnes 11:50 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

Už po osmatřicáté ovládla Kopřivnici přehlídka netradičních divadel s názvem Kopřiva. Velký divadelní svátek nabídl osm představení, jedno z nich se odehrálo i nevšedních prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

27. dubna 2024 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.