Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kdo má zájem o hyperbarickou komoru, nechť volá na Fifejdy

Ostrava-město |

Městská nemocnice Ostrava nabízí vyřazenou hyperbarickou komoru, kterou před časem nahradila zbrusu novým zařízením. Starší kus o hmotnosti 50 tun by si mohl odvézt nový majitel, pokud se dohodne na podmínkách. Jde o historicky významné zařízení, které bylo pořízeno mezi prvními v Evropě po důlním neštěstí a za dlouhá léta provozu jím prošlo přes 212 tisíc pacientů.

Provoz původní hyperbarické komory v Městské nemocnici Ostrava byl zahájen 9. září 1965. Zařízení bylo první v tehdejším Československu a třetí v Evropě, po Amsterdamu a Glasgow. Desetimístnou komoru vážící zhruba 50 tun o délce 976 centimetrů a šířce 3,5 metru nahradila po 58 letech nová vícemístná kvadratická komora s kapacitou 18 míst, z toho je 14 pro pacienty. Pro staré zařízení se hledá nové využití. 

Petr Uhlig, ředitel Městské nemocnice Ostrava: "Výměnu staré komory za novou jsme začali řešit před zhruba osmi lety, o dalším osudu staré technologie vedeme s městem debaty posledních několik měsíců. Je jisté, že ani jedna strana nechce, aby komora skončila ve šrotu. Za nemocnici bychom komoru rádi zachovali v areálu jako připomínku historie s možností její prohlídky nebo i krátkého odpočinku."

Hyperbarická komora v Městské nemocnici Ostrava je stále jediná pro celou Moravu i Vysočinu. Od zahájení jejího provozu v roce 1965 do konce loňského roku v ní přes 21 tisíc pacientů absolvovalo téměř 266 tisíc kyslíkových terapií. 

Břetislav Riger (OSTRAVAK), investiční náměstek: "Od začátku března je v Městské nemocnici Ostrava v provozu nová hyperbarická komora. Tu starou proto nabízíme darem takovému zájemci, který pro ni najde smysluplné využití, aby mohla sloužit co nejširší veřejnosti. Oslovili jsme například Svět techniky v Dolních Vítkovicích a Národní technické muzeum, odmítli nás s odůvodněním, že exponát je velký a těžký a nezapadá do jejich koncepce."

Doplnil, že stará hyperbarická komora je umístěna v objektu, který čeká na svou demolici. 

Břetislav Riger, investiční náměstek: "Zatím jsme ji pozastavili a hledáme. Uvědomujeme si, že náklady na vyzdvižení komory a její převoz si vyžádají finanční investici v řádu vyšších stovek tisíc, které by hradil zájemce. Za určitých okolností si umím představit, že by město se souhlasem radních a zastupitelů mohlo na přesun komory přispět."

Bezprostředním podnětem k vybudování komory bylo důlní neštěstí, ke kterému došlo 7. 1. 1963 na dole Eduard Urx, při kterém na otravu sirovodíkem zemřelo devět horníků. Na zasedání havarijní komise zazněla informace, že při různých intoxikacích a těžkých úrazech může pomáhat léčba v hyperbarické komoře. Následovalo rozhodnutí, že se komora v Ostravě postaví. 

Michal Hájek, primář Centra hyperbarické medicíny: "O komoru by mohl mít zájem třeba i některý z bohatých mecenášů a současně obdivovatelů technických exponátů, zdravotnické techniky nebo potápěčské techniky. V takovém případě by se už ale nemohlo jednat o dar."

Ke slavnostnímu otevření nové komory s vyšší kapacitou a výrazně komfortnějším zázemím došlo 1. března 2024. Zařízení vybavené veškerou specializovanou zdravotní technikou pro ošetřování kriticky nemocných pacientů stojí ve dvoupodlažní budově uvnitř nemocničního areálu. Výstavbu objektu za téměř 42 milionů korun bez DPH hradilo město Ostrava, na nákupu technologie za 36 milionů korun bez DPH se podílejí město Ostrava a Městská nemocnice Ostrava. 

Pracoviště pomáhá širokému spektru pacientů. Léčba je využívána asi u 20 léčebných indikací a stavů. Jedná se o akutní i chronické indikace. Z akutních jsou to zejména dekompresní poranění u potápěčských nehod nebo vzduchové embolie do mozkových tepen, závažné akutní intoxikace oxidem uhelnatým, závažné infekce měkkých tkání či závažné drtivé úrazy končetin. Z chronických je to nejčastěji léčba pacientů s nehojícími se ulceracemi na dolních končetinách, zejména u cukrovky, a pak to jsou velmi často pacienti s takzvanou náhle vzniklou poruchou sluchu. V celé České republice je dohromady 13 hyperbarických komor, na Moravě stále jediná v Městské nemocnici Ostrava.

Nahlásit chybu


K tématu

Hyperbarická komora v Ostravě bude mimo provoz. Pacienti budou muset až do Čech

19. července 2023 10:43 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Jediná hyperbarická komora na Moravě, která je v Městské nemocnici Ostrava, bude mimo provoz. Čeká ji pravidelná odstávka kvůli povinné revizi. Pacienti tak budou muset cestovat na opačný konec země a nebo ti, co nemají akutní diagnózu, musejí prostě počkat.

Muž z Novojičínska se přiotrávil oxidem uhelnatým. Vrtulník ho transportoval do Liberce

1. listopadu 2023 22:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě manipulace s motorovou pilou v malém uzavřeném prostoru málem připravila o život 23letého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přiotrávil se totiž oxidem uhelnatým. Kvůli odstávce hyperbarické komory v Ostravě ho musel vrtulník transportovat až na specializované pracoviště do Liberce.

V MNO začala sloužit nová hyperbarická komora. Patří k nejmodernějším v Evropě

5. března 2024 11:12 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Městská nemocnice Ostrava se zařadila mezi nejmodernější zařízení v Evropě, které pacientům nabízejí špičkovou hyperbarickou komoru. Nová komora nahradila původní téměř 60 let staré zařízení a je samozřejmě ve všech ohledech lepší. Nová je i budova, ve které je umístěna.


Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

Dnes 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

Na letním koupališti Jindřich už stojí nová skokanská věž a začíná stavba tobogánů

Na letním koupališti už stojí nová desetimetrová skokanská věž a do areálu byla přivezena i konstrukce na tobogány. Práce probíhají i na výstavbě volnočasového areálu v ulici Jurije Gagarina. Radnice věří, že firmy práce dokončí včas.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Včera 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Benefiční koncert v ostravské katedrále podpoří stavbu Centra pro rodinu a sociální péči

Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít příští rok nové prostory. Přestěhuje se do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Aktuálně probíhá rekonstrukce objektu a na podporu se chystá 15. května také benefiční koncert v katedrále Božského Spasitele.

Atletika Poruba oslavila 50 let Jarním mítinkem. Šlo o první závody na novém stadionu v areálu SAP Poruba

Atletika Poruba má jedny z nejlepších podmínek pro atlety v Česku. Ty se výrazně zlepšily díky novému atletickému stadionu ve Sportovním areálu Poruba, kde uspořádala vůbec první velké závody.

Slezská Ostrava zve na blížící se akce, čeká ji Majáles, Den Slezské i Rozmarné slavnosti

Taky do Slezské Ostravy dorazil máj, a tak ani tady nebude chybět už tradiční studentský majáles. Ten ale není jedinou akcí, která se bude v blížících se jarních a letních měsících konat. Nabízíme vám proto krátký přehled těch, které byste ve Slezské neměli minout.

Ve Slezské Ostravě stavěli májky hasiči i fotbalisté, ukrást si je v noci nenechali

Stejně jako na mnoha jiných místech Česka se i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu stavěly májky. Tradiční symbol jara ozdobil v předvečer prvního máje k radosti dětí i dospělých heřmanické fotbalové hřiště i hasičskou zbrojnici v Muglinově.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej numer 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy a další zajímavé aktivity.

Ostrava podepsala partnerství s ukrajinským Dniprem. Leží v oblasti, nad kterou má patronát ČR

Ostrava definitivně stvrdila partnerství s ukrajinským městem Dnipro. Jeho zástupci navštívili ve čtvrtek Novou radnici, aby s primátorem Janem Dohnalem podepsali dohodu o spolupráci.

Kdo má zájem o hyperbarickou komoru, nechť volá na Fifejdy
Vydáno 14. března 2024 15:51, Ostrava-město, Libor Běčák
Městská nemocnice Ostrava nabízí vyřazenou hyperbarickou komoru, kterou před časem nahradila zbrusu novým zařízením. Starší kus o hmotnosti 50 tun by si mohl odvézt nový majitel, pokud se dohodne na podmínkách. Jde o historicky významné zařízení, které bylo pořízeno mezi prvními v Evropě po důlním neštěstí a za dlouhá léta provozu jím prošlo přes 212 tisíc pacientů.

Hyperbarická komora. Zdroj: Městská nemocnice Ostrava

Provoz původní hyperbarické komory v Městské nemocnici Ostrava byl zahájen 9. září 1965. Zařízení bylo první v tehdejším Československu a třetí v Evropě, po Amsterdamu a Glasgow. Desetimístnou komoru vážící zhruba 50 tun o délce 976 centimetrů a šířce 3,5 metru nahradila po 58 letech nová vícemístná kvadratická komora s kapacitou 18 míst, z toho je 14 pro pacienty. Pro staré zařízení se hledá nové využití. 

Petr Uhlig, ředitel Městské nemocnice Ostrava: "Výměnu staré komory za novou jsme začali řešit před zhruba osmi lety, o dalším osudu staré technologie vedeme s městem debaty posledních několik měsíců. Je jisté, že ani jedna strana nechce, aby komora skončila ve šrotu. Za nemocnici bychom komoru rádi zachovali v areálu jako připomínku historie s možností její prohlídky nebo i krátkého odpočinku."

Hyperbarická komora v Městské nemocnici Ostrava je stále jediná pro celou Moravu i Vysočinu. Od zahájení jejího provozu v roce 1965 do konce loňského roku v ní přes 21 tisíc pacientů absolvovalo téměř 266 tisíc kyslíkových terapií. 

Břetislav Riger (OSTRAVAK), investiční náměstek: "Od začátku března je v Městské nemocnici Ostrava v provozu nová hyperbarická komora. Tu starou proto nabízíme darem takovému zájemci, který pro ni najde smysluplné využití, aby mohla sloužit co nejširší veřejnosti. Oslovili jsme například Svět techniky v Dolních Vítkovicích a Národní technické muzeum, odmítli nás s odůvodněním, že exponát je velký a těžký a nezapadá do jejich koncepce."

Doplnil, že stará hyperbarická komora je umístěna v objektu, který čeká na svou demolici. 

Břetislav Riger, investiční náměstek: "Zatím jsme ji pozastavili a hledáme. Uvědomujeme si, že náklady na vyzdvižení komory a její převoz si vyžádají finanční investici v řádu vyšších stovek tisíc, které by hradil zájemce. Za určitých okolností si umím představit, že by město se souhlasem radních a zastupitelů mohlo na přesun komory přispět."

Bezprostředním podnětem k vybudování komory bylo důlní neštěstí, ke kterému došlo 7. 1. 1963 na dole Eduard Urx, při kterém na otravu sirovodíkem zemřelo devět horníků. Na zasedání havarijní komise zazněla informace, že při různých intoxikacích a těžkých úrazech může pomáhat léčba v hyperbarické komoře. Následovalo rozhodnutí, že se komora v Ostravě postaví. 

Michal Hájek, primář Centra hyperbarické medicíny: "O komoru by mohl mít zájem třeba i některý z bohatých mecenášů a současně obdivovatelů technických exponátů, zdravotnické techniky nebo potápěčské techniky. V takovém případě by se už ale nemohlo jednat o dar."

Ke slavnostnímu otevření nové komory s vyšší kapacitou a výrazně komfortnějším zázemím došlo 1. března 2024. Zařízení vybavené veškerou specializovanou zdravotní technikou pro ošetřování kriticky nemocných pacientů stojí ve dvoupodlažní budově uvnitř nemocničního areálu. Výstavbu objektu za téměř 42 milionů korun bez DPH hradilo město Ostrava, na nákupu technologie za 36 milionů korun bez DPH se podílejí město Ostrava a Městská nemocnice Ostrava. 

Pracoviště pomáhá širokému spektru pacientů. Léčba je využívána asi u 20 léčebných indikací a stavů. Jedná se o akutní i chronické indikace. Z akutních jsou to zejména dekompresní poranění u potápěčských nehod nebo vzduchové embolie do mozkových tepen, závažné akutní intoxikace oxidem uhelnatým, závažné infekce měkkých tkání či závažné drtivé úrazy končetin. Z chronických je to nejčastěji léčba pacientů s nehojícími se ulceracemi na dolních končetinách, zejména u cukrovky, a pak to jsou velmi často pacienti s takzvanou náhle vzniklou poruchou sluchu. V celé České republice je dohromady 13 hyperbarických komor, na Moravě stále jediná v Městské nemocnici Ostrava.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000042041/kdo-ma-zajem-o-hyperbarickou-komoru-necht-vola-na-fifejdy