Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezské divadlo představilo program příští sezóny, diváky čekají světové premiéry

Opava |

Slezské divadlo v Opavě představilo program činoher, oper a operet, na příští sezónu. Diváci a posluchači se mohou těšit na dvě světové premiéry. Jednou z nich je opera Dalinda, která byla letos nalezená v neapolské knihovně a po více jak 130ti letech ji právě v Opavě mohou diváci shlédnout.

Divadlo pro příští sezónu připravilo rozmanitý program. Nebudou chybět známé klasiky jako například Věc makropulos od Karla Čapka nebo Káťa Kabanová od Leoše Janáčka. Baletní představení od Williama Shakespeara Zkrocení zlé ženy, muzikál Divotvorný hrnec či opereta Noc v Benátkách.

Aleš Kománek, ředitel Slezského divadla v Opavě: “V muzikálu jsme přizvali našeho oblíbeného muzikálového režiséra Romana Štolbu, dirigenta Františka Šterbáka. U operety volíme na míru inscenační tým, režie se ujme Dana Dinková a dirigentem bude Karol Kevický, opět velmi zkušený tým na poli operety.”

218. divadelní sezóna bude celosvětově významná, a to nejen díky spolupráci s mezinárodními operními asociacemi jako je Opera Co-Pro a Opera Europa. Ale i proto, že představení Káťa Kabanová je přihlášeno na dva mezinárodní festivaly. Janáčkovy Hukvaldy a Janáčkovy Luhačovice. V rámci oslav osmistého výročí Opavy divadlo chystá dvě světové premiéry.

Jiří Seydler, šéf činohry a režisér, Slezské divadlo Opava: “Další premiéra bude původní věc, kterou připravuji tady pro Opavu a její název Carlovo opavské divertimento. V této komedii budu spolupracovat s celým divadlem, bude malý orchestr složených z živých muzikantů, bude balet a prakticky všichni naší činoherní herci.”

Italský muzikolog a hudební kritik Antonio Smaldone představil na tiskové konferenci nedávno objevenou operu Geatana Donizettiho zvanou Dalinda, která byla tento rok objevena v neapolské knihovně. Diváci uvidí hru, která se naposledy zinscenovala před 190ti lety.

Antonio Smaldone, italský muzikolog a hudební kritik: “Donizetti měl mnoho snah o to, aby tohle dílo spatřilo světlo světa, bohužel v té době bylo cenzurou zamítnuto. I přes veškeré snahy ani Dalinda nemohla být v Neapoli uvedena. Donizetti potom odjíždí do Paříže a dílo, které v Neapoli zůstalo, bylo rozděleno na části, některé byly ztraceny, některé byly rozprodány a jistá část libreta zůstala právě v neapolské knihovně.”
Aleš Kománek, ředitel Slezského divadla v Opavě: “Je nám velkou ctí, že díky naší účastí v operních mezinárodních asociacích můžeme toto dílo uvést světově první v kompletní plně režijní podobě.”

Díky spolupráci divadla s klubem ART diváci ještě tuto sezónu poprvé uvidí komedii Pravda a v nadcházející sezóně pak komedii Ve smyčce. Novinkou budou dvě nové předplatitelské skupiny. Skupina O jako opera a skupina Č jako činohra.

Nahlásit chybu


K tématu

Slezské divadlo uvedlo americký muzikál Za zvuku hudby

7. června 2023 16:40 | Opava | Adéla Pluhaříková

Slezské divadlo uvedlo americký muzikál Za zvuku hudby z roku 1949. Je to podruhé, co se hraje v České republice. Naposledy se celosvětově oblíbený muzikál hrál více jak před dvaceti lety v pražském divadle Karlín.

Slezské divadlo uvedlo komedii o lži a nevěře, jmenuje se Pravda

24. května 2023 15:30 | Opava | Adéla Pluhaříková

Slezské divadlo o víkendu představilo francouzskou komedii o lžích a nevěře s názvem Pravda. Příběh o dvou manželských párech mohou diváci shlédnout do konce června. Inscenace se nebude hrát v divadle, jak jsou diváci zvyklí, ale v klubu ART.

Opava bojuje o záchranu divadla. Do mínusu ho údajně přivedl odvolaný ředitel

12. července 2023 10:23 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Opava bojuje o záchranu Slezského divadla. Jak na tom skutečně je, ukáže finanční audit. O nestabilitu se údajně postaral dnes už bývalý ředitel, kterého rada města odvolala v minulých dnech za minutu dvanáct.


O Senior taxi je v Karviné čím dál větší zájem

Senioři, kteří v Karviné využívají službu Senior taxi, nebudou muset vyřizovat na úřadě průkazky každý rok. Odbor sociální jejich platnost nově prodlužuje na tři roky.

Vrtulník zachraňoval zraněného muže u Rešovských vodopádů

Dnes 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Náročnou záchranu sedmatřicetiletého může mají za sebou ostravští letečtí záchranáři. Muž se zranil v těžce přístupném terénu u Rešovských vodopádů na Bruntálsku. Lékaře k němu musel vrtulník vysadit na palubním jeřábu.

Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

Včera 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Ostrava má kvalitní a propracovaný systém dopravní výuky dětí

Dnes 19:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Mezi časté úrazy dětí patří často ty, které se stanou při různých nehodách v silničním provozu. Ostrava se proto snaží věnovat velkou pozornost výuce začínajících cyklistů na dopravních hřištích. Žáci základních škol mají dopravní výuku, ale se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se seznamují už i děti v mateřských školkách.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Odpadů bylo více a lidé méně třídili, Studénka zaplatila téměř jedenáct a půl milionu

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

V DK Poklad se rozdávaly Ceny Jantar. Umělci si za mimořádné výkony odnesli 15 skleněných sošek

9. května 2024 22:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Opavu navštívil Princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

9. května 2024 21:37 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

9. května 2024 10:09 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

V Chráněných dílnách Charity Opava vyráběli plyšové kamzíky. Stanou se maskotem Biskupských lesů

8. května 2024 21:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Nejdříve hasíky, teď kamzíky. Chráněné dílny Charity Opava, kde pracuje více než 160 lidí s různým hendikepem, nemají o zakázky nouzi. Aktuálně pro Biskupské lesy vyráběly plyšové kamzíky. Kamzíci jsou totiž nejvzácnější zvěří Jeseníků, kde lesy hospodaří.

Senior taxi v Opavě využívá čím dál více lidí. Využívat ho mohou senioři ve věku 70 let a více

8. května 2024 21:18 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Opavu navštívil princ Lorenz Belgický, vnuk Karla I., posledního českého krále a císaře rakouského

7. května 2024 9:51 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy zavítala vzácná návštěva. Princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este, vnuk Karla I. Habsburského, posledního českého krále a císaře rakouského. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastnil slavnostní instalace relikvie tohoto světce.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Slezské divadlo představilo program příští sezóny, diváky čekají světové premiéry
Vydáno 13. května 2023 23:57, Opava, Adéla Pluhaříková
Slezské divadlo v Opavě představilo program činoher, oper a operet, na příští sezónu. Diváci a posluchači se mohou těšit na dvě světové premiéry. Jednou z nich je opera Dalinda, která byla letos nalezená v neapolské knihovně a po více jak 130ti letech ji právě v Opavě mohou diváci shlédnout.

Divadlo pro příští sezónu připravilo rozmanitý program. Nebudou chybět známé klasiky jako například Věc makropulos od Karla Čapka nebo Káťa Kabanová od Leoše Janáčka. Baletní představení od Williama Shakespeara Zkrocení zlé ženy, muzikál Divotvorný hrnec či opereta Noc v Benátkách.

Aleš Kománek, ředitel Slezského divadla v Opavě: “V muzikálu jsme přizvali našeho oblíbeného muzikálového režiséra Romana Štolbu, dirigenta Františka Šterbáka. U operety volíme na míru inscenační tým, režie se ujme Dana Dinková a dirigentem bude Karol Kevický, opět velmi zkušený tým na poli operety.”

218. divadelní sezóna bude celosvětově významná, a to nejen díky spolupráci s mezinárodními operními asociacemi jako je Opera Co-Pro a Opera Europa. Ale i proto, že představení Káťa Kabanová je přihlášeno na dva mezinárodní festivaly. Janáčkovy Hukvaldy a Janáčkovy Luhačovice. V rámci oslav osmistého výročí Opavy divadlo chystá dvě světové premiéry.

Jiří Seydler, šéf činohry a režisér, Slezské divadlo Opava: “Další premiéra bude původní věc, kterou připravuji tady pro Opavu a její název Carlovo opavské divertimento. V této komedii budu spolupracovat s celým divadlem, bude malý orchestr složených z živých muzikantů, bude balet a prakticky všichni naší činoherní herci.”

Italský muzikolog a hudební kritik Antonio Smaldone představil na tiskové konferenci nedávno objevenou operu Geatana Donizettiho zvanou Dalinda, která byla tento rok objevena v neapolské knihovně. Diváci uvidí hru, která se naposledy zinscenovala před 190ti lety.

Antonio Smaldone, italský muzikolog a hudební kritik: “Donizetti měl mnoho snah o to, aby tohle dílo spatřilo světlo světa, bohužel v té době bylo cenzurou zamítnuto. I přes veškeré snahy ani Dalinda nemohla být v Neapoli uvedena. Donizetti potom odjíždí do Paříže a dílo, které v Neapoli zůstalo, bylo rozděleno na části, některé byly ztraceny, některé byly rozprodány a jistá část libreta zůstala právě v neapolské knihovně.”
Aleš Kománek, ředitel Slezského divadla v Opavě: “Je nám velkou ctí, že díky naší účastí v operních mezinárodních asociacích můžeme toto dílo uvést světově první v kompletní plně režijní podobě.”

Díky spolupráci divadla s klubem ART diváci ještě tuto sezónu poprvé uvidí komedii Pravda a v nadcházející sezóně pak komedii Ve smyčce. Novinkou budou dvě nové předplatitelské skupiny. Skupina O jako opera a skupina Č jako činohra.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000037189/slezske-divadlo-predstavilo-program-pristi-sezony-divaky-cekaji-svetove-premiery