Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Horníci se naposledy rozloučili s dolem Staříč, symbolicky vyvezli Poslední vůz

Celý MS kraj |

Ve čtvrtek proběhlo symbolické rozloučení na Dole Staříč/Paskov nazývané Poslední vůz. Těžba tam skončila v roce 2017, ale z důvodů složité insolvenční situace tehdy vedení OKD akci Poslední vůz zrušilo. Horníci ale vůz schovali a čekal ve skladu 6 let, než se na něj dostane.

Za pár dní začne zásyp jam, a proto se společnost DIAMO rozhodla symbolické rozloučení uskutečnit, ale z důvodu letitého odkladu v intimnější podobě, než bývá zvykem. Ale hornická kapela a hornická hymna nechyběla.

Jana Dronská, mluvčí společnosti DIAMO: "Závodní dolu a vedení závodu DARKOV státního podniku DIAMO připomněli během aktu historii (1970-2017), vyražené kilometry (téměř 900 km), vytěžené tuny (47 milionů tun) a taky tragédie, při kterých přišlo o život 110 horníků a fakt, že v dole zůstalo nevytěžených 17 milionů tun uhlí."

Celkem bylo v závodě Staříč do konce roku 2016 vyhloubeno 5,3 km jam a vyraženo 895 km chodeb a překopů. Před vlastní výstavbou tohoto mohutného těžebního komplexu byl proveden rozsáhlý geologický průzkum.

Jana Dronská, mluvčí společnosti DIAMO: "Výstavba největšího dolu v OKR na koksovatelné uhlí byla zahájena v roce 1962 a to rozsáhlými terénními úpravami a výstavbou povrchových zařízení. Důl Staříč se nachází v nejjižnější části Ostravsko-karvinského revíru. Jeho dobývací prostor má rozlohu přes 40 km2 a rozkládá se na katastrálních územích těchto obcí: Brušperk, Staříč, Žabeň, Lískovec, Ptáčník, Sviadnov, Frýdek, Fryčovice, Místek-Lysůvky, Zelinkovice, Chlebovice, Palkovice a Rychaltice. Aby těžba uhlí z tohoto velkodolu byla co nejhospodárnější, je dobývací prostor rozdělen na 3 samostatné části - Staříč I ve Sviadnově, Staříč II ve Staříči a Staříč III v Chlebovicích, s pomocným závodem Staříč IV v Rychalticích."

První tuna uhlí byla vytěžena v roce 1971, plné projektované těžby bylo dosaženo v roce 1980, kdy byla dokončena výstavba dolu. 

V roce 2013 oznámilo vedení společnosti New World Resources, že plánuje uzavřít důl Paskov, jehož provoz byl prodělečný. Následovaly pokusy a jednání o prodloužení těžby. V listopadu 2016 věřitelský výbor rozhodl o uzavření dolu Paskov k 31. březnu 2017 kvůli ztrátě téměř 400 milionů korun za půlrok. 

Těžba černého uhlí v Dole Paskov byla ukončena 31. března 2017. Před ukončením těžby v Dole Paskov pracovalo více než 1300 zaměstnanců, z nichž asi jen 200 mělo přejít do Dolů ČSA a ČSM v karvinské části OKD.

Zásyp dolu proběhne v květnu.

Nahlásit chybu


K tématu

OKD daruje Nadaci OKD 58 milionů korun. Získají je města a obce ovlivněné těžbou

2. července 2023 12:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost OKD poskytne Nadaci OKD dar ve výši 58 milionů korun. Prostřednictvím grantového řízení bude použit na podporu veřejně prospěšných projektů měst a obcí v okresech Karviná a Frýdek-Místek.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

19. dubna 2024 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

OKD loni dosáhla čistého zisku 5,1 miliard korun, nejvyššího od roku 2011

27. června 2023 8:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD uzavřela rok 2022 s čistým ziskem ve výši 5,1 miliardy korun, což je nejvíce od roku 2011. Objem výroby činil 2,1 milionu tun uhlí a tržby se vyšplhaly na 14,1 miliardy korun. Provozní zisk (EBITDA) před operacemi souvisejícími s tvorbou rezerv byl 6,4 miliardy korun. 1,8 miliardy korun ze zisku bude vyplaceno státu formou dividendy.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Včera 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

1. května 2024 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

29. dubna 2024 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

29. dubna 2024 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

29. dubna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

29. dubna 2024 12:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

Horníci se naposledy rozloučili s dolem Staříč, symbolicky vyvezli Poslední vůz
Vydáno 20. dubna 2023 18:07, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Ve čtvrtek proběhlo symbolické rozloučení na Dole Staříč/Paskov nazývané Poslední vůz. Těžba tam skončila v roce 2017, ale z důvodů složité insolvenční situace tehdy vedení OKD akci Poslední vůz zrušilo. Horníci ale vůz schovali a čekal ve skladu 6 let, než se na něj dostane.

zdroj foto: Státní podnik DIAMO

Za pár dní začne zásyp jam, a proto se společnost DIAMO rozhodla symbolické rozloučení uskutečnit, ale z důvodu letitého odkladu v intimnější podobě, než bývá zvykem. Ale hornická kapela a hornická hymna nechyběla.

Jana Dronská, mluvčí společnosti DIAMO: "Závodní dolu a vedení závodu DARKOV státního podniku DIAMO připomněli během aktu historii (1970-2017), vyražené kilometry (téměř 900 km), vytěžené tuny (47 milionů tun) a taky tragédie, při kterých přišlo o život 110 horníků a fakt, že v dole zůstalo nevytěžených 17 milionů tun uhlí."

Celkem bylo v závodě Staříč do konce roku 2016 vyhloubeno 5,3 km jam a vyraženo 895 km chodeb a překopů. Před vlastní výstavbou tohoto mohutného těžebního komplexu byl proveden rozsáhlý geologický průzkum.

Jana Dronská, mluvčí společnosti DIAMO: "Výstavba největšího dolu v OKR na koksovatelné uhlí byla zahájena v roce 1962 a to rozsáhlými terénními úpravami a výstavbou povrchových zařízení. Důl Staříč se nachází v nejjižnější části Ostravsko-karvinského revíru. Jeho dobývací prostor má rozlohu přes 40 km2 a rozkládá se na katastrálních územích těchto obcí: Brušperk, Staříč, Žabeň, Lískovec, Ptáčník, Sviadnov, Frýdek, Fryčovice, Místek-Lysůvky, Zelinkovice, Chlebovice, Palkovice a Rychaltice. Aby těžba uhlí z tohoto velkodolu byla co nejhospodárnější, je dobývací prostor rozdělen na 3 samostatné části - Staříč I ve Sviadnově, Staříč II ve Staříči a Staříč III v Chlebovicích, s pomocným závodem Staříč IV v Rychalticích."

První tuna uhlí byla vytěžena v roce 1971, plné projektované těžby bylo dosaženo v roce 1980, kdy byla dokončena výstavba dolu. 

V roce 2013 oznámilo vedení společnosti New World Resources, že plánuje uzavřít důl Paskov, jehož provoz byl prodělečný. Následovaly pokusy a jednání o prodloužení těžby. V listopadu 2016 věřitelský výbor rozhodl o uzavření dolu Paskov k 31. březnu 2017 kvůli ztrátě téměř 400 milionů korun za půlrok. 

Těžba černého uhlí v Dole Paskov byla ukončena 31. března 2017. Před ukončením těžby v Dole Paskov pracovalo více než 1300 zaměstnanců, z nichž asi jen 200 mělo přejít do Dolů ČSA a ČSM v karvinské části OKD.

Zásyp dolu proběhne v květnu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036809/hornici-se-naposledy-rozloucili-s-dolem-staric-symbolicky-vyvezli-posledni-vuz