Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nenechte si ujít výstavu karvinského rodáka Jakuba Špaňhela

Karviná |

V Galerii města Karviné a také ve výstavních prostorách zámku Fryštát jsou v současné době k vidění díla v Česku i zahraničí uznávaného umělce, karvinského rodáka, Jakuba Španhěla. Jeho výstava nese název Šikmý kostel pod skalou.

Jakub Špaňhel patří mezi špičkové světové výtvarníky a svá díla právě teď vystavuje na dvou místech v centru města, v Galerii města Karviné a také v budově Lotyhousu zámku Fryštát. Svou výstavu nazval Šikmý kostel pod skalou. Vernisáž byla obohacena o kulturní zážitek v podání zpěvu členů sboru Permoník.

Roman Nogol, tajemník Magistrátu města Karviné: "Všechno vytváří tu krásnou atmosféru, protože tady vidíme celou řadu věcí duchovních a mám pocit, že to základní poslání této výstavy je to, že máme být na co hrdi. Máme být hrdi na svoje lidi, na lidi, kteří se hlásí k tomu, že jsou našimi rodáky a já jsem šťastný, že ty lidi znám a že dělají Karviné tak dobré jméno.”
Andrzej Bizoń (nestr. za SOCDEM): "Jsem moc rád, že můžeme prezentovat díla různých autorů, ale především jsem rád za to, že prezentujeme díla našich karvinských autorů. Za to jsem moc vděčný celé galerijní radě a všem, kteří se na tom podílí.”

Autor v Karviné vystavuje svou tvorbu z posledních 15 let.

Jakub Špaňhel, autor výstavy: "Vybral jsme i starší obrazy, já dělám různé tématické okruhy, jsou tady také nějaké portréty, celé figury. Jsou tu jak pohledy do interiérů kostelů nebo nový obraz náš karvinský šikmý kostel."

Šikmý kostel se stal námětem a výzvou poté, co se dostal do popředí díky stejnojmennému románu Karin Lednické. Namalovat ho měl ale autor výstavy v plánu už dříve.

Jakub Špaňhel, autor výstavy: "Teď vznikl první, je takový rozmazaný, nedůležitý, ten formát je menší. Chtěl jsem ten obraz udělat tak, jak to bylo, když si ho nikdo moc nevšímal, někdo o tom věděl, věděl, že je šikmý a to bylo všechno. Tak proto je ten obraz takový nenápadný a není výrazný.” 
anketa: návštěvníci výstavy: “Úžasné, dojemné, nádherné, prostě srdcová záležitost.” "Karvinské výtvarníky miluji, jsou jako moji."

K tématům, které souvisí s Karvinou, potažmo Karvinsku, se Jakub Špaňhel rád vrací, i když už posledních deset let žije v obci Hostim u Svatého Jana pod Skalou.

Jakub Špaňhel, autor výstavy: "Když jezdím do té Karviné, tak si dělám fotky krajiny, když sem přijíždím od Ostravy, tak třeba i díky této výstavě vzniknou další plátna s tématikou Karvinska."

V plánu má Jakub Špaňhel věnovat se více šikmému kostelu, do budoucna by rád namaloval i jeho interiér s lidmi uvnitř. Jeho současnou tvorbu si můžete prohlédnout do 12. listopadu.

Nahlásit chybu


K tématu

Školáci ze Slezské Ostravy malovali svou vizi města v roce 2050

6. června 2023 12:00 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Školáci ze Slezské Ostravy se zapojili do projektu Evropa 2050. Jde o diskuzní a prezentační panel o tématu budoucnosti Evropy v roce 2050 z pohledu mladé generace. Žáci malovali svou představu nejen obvodu, ale i města a nejlepší práce postoupily do národního kola soutěže.

V Ostravě začala výstava Ukrajinská pole orná a válečná. Jde o součást projektu Putinův hlad

26. září 2023 11:58 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Jak dopadla zemědělská technika po invazi Ruska na Ukrajinu se můžete v těchto dnech na vlastní oči přesvědčit v ostravském zemědělském muzeu. Na výstavě Ukrajinská pole orná i válečná je ale k vidění i mnoho dalšího, například prostřednictvím virtuální reality.

V Karviné proběhla na dvou místech komentovaná prohlídka obrazů Jakuba Špaňhela

18. listopadu 2023 16:04 | Karviná | Monika Danková

Výstava obrazů světově známého umělce Jakuba Špaňhela dostala v Karviné ještě jeden rozměr. Sám autor se osobně ujal komentované prohlídky a návštěvníkům vysvětlil, jak takové obrazy vznikaly a jaké pomůcky k jejich tvorbě použil.


V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

31. května 2024 16:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

MP v Havířově uspořádala pro děti Den otevřených dveří, připojily se ostatní složky IZS

31. května 2024 14:20 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.

Centrum Ostravy trápí vandalové. Ničí herní prvky, lavičky i zeleň

Centrální ostravský obvod stále řeší problémy s vandalismem. Bezohlední lidé si za svůj cíl vybírají dokonce i dětská hřiště, kde nedávno založili požár a poškodili tak unikátní herní prvek. Obvod pak musí investovat úsilí i peníze do oprav.

Fyziku pomohly školákům z Frýdlantu lépe pochopit nejrůznější názorné pokusy

Místo klasického vyučování se žáci ZŠ T.G.M. ve Frýdlantě nad Ostravicí učili fyziku pomocí nejrůznějších pokusů. Do školy jim je přijeli ukázat členové Úžasného divadla fyziky z Brna. Pokusy byly různě obtížné podle věku a znalostí školáků.

Výstavba bytových jednotek pro seniory v Horní Suché značně pokročila

31. května 2024 10:54 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Radnice v Horní Suché staví pro seniory tři rodinné domy, ve kterých bude dvanáct bezbariérových bytových jednotek. Projekt počítá s příjezdovou cestou, s místy pro parkování i s malými zahrádkami.

V Opavě pokračuje rekonstrukce zimního stadionu. Ocelovou konstrukci znovu prověří statik

31. května 2024 10:13 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Rekonstrukce zimního stadionu v Opavě pokračuje podle původního harmonogramu. Začala loni v květnu a skončit by měla v druhé polovině příštího roku, kdy se do moderní haly vrátí sportovci z náhradní ledové plochy v Městských sadech.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

31. května 2024 9:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

Aktuálně z Karviné: Přijetí úspěšných házenkářů na radnici

Úspěšné házenkáře přijalo vedení města pár dní po získání vítězném utkání.

Nemocnice Karviná-Ráj uspořádala pro budoucí rodiče Den rodiny

Teď vás vezmeme na návštěvu do rájecké nemocnice, která pro budoucí rodiče uspořádala Den rodiny. Na jednom místě se dozvěděli vše, co je zajímalo.

V Karviné děti dostaly nové dopravní hřiště jako dárek ke Dni dětí

31. května 2024 16:16 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karviná obdarovala nejmenší obyvatele města dárkem ke Dni dětí, dostaly k užívání nové dopravní hřiště. Najdou tady vše, co potřebují k získání praktických dovedností týkající se bezpečnosti v silničním provozu.

Festival ZUŠ Open se konal přímo v ulicích Havířova, o prezentaci se postarala ZUŠ B. Martinů

31. května 2024 10:44 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Základní umělecká škola Bohuslava Martinů v Havířově se opět zapojila do celorepublikového festivalu ZUŠ Open. Poprvé se žáci prezentovali přímo v ulicích města.

Havířovští myslivci získali zlatou trofej za rok 2023

31. května 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V celém kraji se v těchto dnech konají přehlídky loveckých trofejí za loňskou sezonu. Na Karvinsku ji letos pořádali myslivci z Rychvaldu. Myslivci z Havířova si odnesli prestižní cenu zlatý srnec.

Přes tisíc dětí navštívilo Den otevřených dveří u městské policie a hasičů

31. května 2024 10:29 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.

Nenechte si ujít výstavu karvinského rodáka Jakuba Špaňhela
Vydáno 25. září 2023 14:09, Karviná, Monika Danková
V Galerii města Karviné a také ve výstavních prostorách zámku Fryštát jsou v současné době k vidění díla v Česku i zahraničí uznávaného umělce, karvinského rodáka, Jakuba Španhěla. Jeho výstava nese název Šikmý kostel pod skalou.

Jakub Špaňhel patří mezi špičkové světové výtvarníky a svá díla právě teď vystavuje na dvou místech v centru města, v Galerii města Karviné a také v budově Lotyhousu zámku Fryštát. Svou výstavu nazval Šikmý kostel pod skalou. Vernisáž byla obohacena o kulturní zážitek v podání zpěvu členů sboru Permoník.

Roman Nogol, tajemník Magistrátu města Karviné: "Všechno vytváří tu krásnou atmosféru, protože tady vidíme celou řadu věcí duchovních a mám pocit, že to základní poslání této výstavy je to, že máme být na co hrdi. Máme být hrdi na svoje lidi, na lidi, kteří se hlásí k tomu, že jsou našimi rodáky a já jsem šťastný, že ty lidi znám a že dělají Karviné tak dobré jméno.”
Andrzej Bizoń (nestr. za SOCDEM): "Jsem moc rád, že můžeme prezentovat díla různých autorů, ale především jsem rád za to, že prezentujeme díla našich karvinských autorů. Za to jsem moc vděčný celé galerijní radě a všem, kteří se na tom podílí.”

Autor v Karviné vystavuje svou tvorbu z posledních 15 let.

Jakub Špaňhel, autor výstavy: "Vybral jsme i starší obrazy, já dělám různé tématické okruhy, jsou tady také nějaké portréty, celé figury. Jsou tu jak pohledy do interiérů kostelů nebo nový obraz náš karvinský šikmý kostel."

Šikmý kostel se stal námětem a výzvou poté, co se dostal do popředí díky stejnojmennému románu Karin Lednické. Namalovat ho měl ale autor výstavy v plánu už dříve.

Jakub Špaňhel, autor výstavy: "Teď vznikl první, je takový rozmazaný, nedůležitý, ten formát je menší. Chtěl jsem ten obraz udělat tak, jak to bylo, když si ho nikdo moc nevšímal, někdo o tom věděl, věděl, že je šikmý a to bylo všechno. Tak proto je ten obraz takový nenápadný a není výrazný.” 
anketa: návštěvníci výstavy: “Úžasné, dojemné, nádherné, prostě srdcová záležitost.” "Karvinské výtvarníky miluji, jsou jako moji."

K tématům, které souvisí s Karvinou, potažmo Karvinsku, se Jakub Špaňhel rád vrací, i když už posledních deset let žije v obci Hostim u Svatého Jana pod Skalou.

Jakub Špaňhel, autor výstavy: "Když jezdím do té Karviné, tak si dělám fotky krajiny, když sem přijíždím od Ostravy, tak třeba i díky této výstavě vzniknou další plátna s tématikou Karvinska."

V plánu má Jakub Špaňhel věnovat se více šikmému kostelu, do budoucna by rád namaloval i jeho interiér s lidmi uvnitř. Jeho současnou tvorbu si můžete prohlédnout do 12. listopadu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000039224/nenechte-si-ujit-vystavu-karvinskeho-rodaka-jakuba-spanhela