Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Jednotka intenzivní péče na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku. I sem chodí Klauni z Balónkova, kteří už 15 let baví děti v nemocnicích napříč celým krajem.

David Zbavitel, Klauni z Balónkova: "No, to je poslání. Za prvé mě to baví, za druhé vždycky říkám, že se mi to někde přičte jako pár plus. A prostě jsem rád, že můžu udělat dětem radost. A mnohdy i rodičům." - Jak to probíhá, když přijdeš do té nemocnice? - "Individuálně, protože některé děti jsou opravdu raubíři, některé jsou takové málomluvné, takže musí tam být individuální přístup. U některých strávíme samozřejmě trochu více času. Pak je to podle věku."
Lucie Buchtová, Klauni z Balónkova: "Určitě nejvíc je ten dětský úsměv, že jo. Já jsem říkala, že jsem měla to štěstí, že jsem nikdy hospitalizovaná nebyla, takže si to osobně nedovedu představit, ale musí to být nehorázný stres pro ty malé děti. Přece jenom jsou v neznámém prostředí úplně samy. Takže si myslím, že když přijdeme my, takoví veselí, barevní klauni, tak to určitě má vliv na jejich psychickou pohodu a prostě, když potom vidíte ten úsměv, který tomu dítku vykouzlíte tím, co děláte, tak je to k nezaplacení."
Anketa: 1.) "Je to určitě úžasné zpestření, protože ten čas tady přece jenom utíká pomaleji než kdekoliv jinde. Takže vidím, že ho to hodně rozesmálo, je šťastný, tak je to fajn."

Klauni dělají radost hospitalizovaným dětem, i těm, které potkají například na chodbách v ambulanci.

David Zbavitel, Klauni z Balónkova: "Je to hlavně o těch balóncích, nicméně už se nám párkrát stalo, že jsme k tomu dali další vystoupení. To znamená, skládáme si muziku, takže když ty děti mnohou a lékař to dovolí, tak se spolu sejdeme v nějaké herně a tam se spolu bavíme. A máme i kouzla, ale primárně jsou to ty balónky."
Anketa: 2.) "My jsme je zažili teď už podruhé, úplně úžasná věc, povzbudíte děti, je to i změna pro rodiče. Takže opravdu klobouk dolů pro ty, kdo to dělají."
Eva Klásková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NemFM: "Dětské oddělení dlouhodobě spolupracuje s Klauny s Balónkova, ale také se Zdravotními klauny, s dobrovolníky z Adry. A z pohledu lékaře je to absolutně nedílná součást péče o naše dětské pacienty. Poskytování kvalitní zdravotní péče je samozřejmě základ. Ale to, jak se děti u nás cítí, jaký si odnesou zážitek, potom v podstatě přenášejí do vnímání jakékoliv další spolupráce, i do budoucna. A my chceme, aby děti od nás odcházely spokojené, zdravé a s úsměvem."
David Zbavitel, Klauni z Balónkova: "Myslím si, že se nás může přidat více, protože za každým takovým balónkem se skrývá dětský úsměv. Jsme rádi, že můžeme jezdit do nemocnic v Moravskoslezském kraji. Jednak to je i díky podpoře krajského úřadu. No a samozřejmě mít přání, ať jsou ty nemocnice co nejvíce prázdné."

Že smích opravdu léčí, potvrdila už řada odborných studií. Posiluje imunitu, srdce a plíce a také zmírňuje bolest.

Nahlásit chybu


K tématu

Nemocnice ve Frýdku-Místku uvedla do provozu novou potrubní poštu

21. září 2023 13:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku má nově vybudovanou potrubní poštu. Ta umožní rychlejší transport vzorků a materiálu mezi jednotlivými odděleními. Kromě toho přibyl v nemocnici nový diagnostický komplet a rozšířila se i parkovací místa.

Nová primářka chce rozvíjet dětské oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Dětské oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku má novou primářku. Práci vzala jako profesní výzvu. Oddělení chce dále rozvíjet, aby zajistilo potřebnou péči pro děti z celého regionu.

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře a správně pečovat o zuby

Nemocnice ve Frýdku-Místku učí děti nebát se zubaře. Preventivní program pro rodiče s dětmi se nově rozšířil o základní a mateřské školy. Děti navštíví ordinaci, kde si doslova vyzkouší práci zubních lékařů a zároveň se dozví, jak správně pečovat o zuby. Nový vzdělávací program podpořil magistrát.


V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala v Havířově ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Frýdek-Místek je druhým nejlepším městem pro život v Moravskoslezském kraji

Frýdek-Místek je druhým nejlepším místem k životu v Moravskoslezském kraji. Za rok 2023 ho ocenila společnost Obce v datech, která pravidelně sleduje kvalitu života v obcích napříč celou zemí.

Nová Horka zavoní liliemi a překvapí i děti, 1. května zve na mušketýry

Zámek Nová Horka zahájil v dubnu hlavní turistickou sezonu. V jejím průběhu znovu zavoní liliemi, připravuje program pro děti, a také připomene dobu, kdy tu byl ústav pro mentálně postižené ženy.

Přestavba ostravských jatek se dostala do pětice finalistů soutěže za architekturu

Včera 17:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Budova městských jatek v centru Ostravy z 19. století, která se po letech chátrání nakonec díky městu dočkala rekonstrukce, se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Stavební parcely Pod Skalkou budou na podzim hotovy

Na pozemcích Pod Skalkou pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Včera 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

27. dubna 2024 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

27. dubna 2024 9:41 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku
Vydáno 15. dubna 2024 15:59, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Jednotka intenzivní péče na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku. I sem chodí Klauni z Balónkova, kteří už 15 let baví děti v nemocnicích napříč celým krajem.

David Zbavitel, Klauni z Balónkova: "No, to je poslání. Za prvé mě to baví, za druhé vždycky říkám, že se mi to někde přičte jako pár plus. A prostě jsem rád, že můžu udělat dětem radost. A mnohdy i rodičům." - Jak to probíhá, když přijdeš do té nemocnice? - "Individuálně, protože některé děti jsou opravdu raubíři, některé jsou takové málomluvné, takže musí tam být individuální přístup. U některých strávíme samozřejmě trochu více času. Pak je to podle věku."
Lucie Buchtová, Klauni z Balónkova: "Určitě nejvíc je ten dětský úsměv, že jo. Já jsem říkala, že jsem měla to štěstí, že jsem nikdy hospitalizovaná nebyla, takže si to osobně nedovedu představit, ale musí to být nehorázný stres pro ty malé děti. Přece jenom jsou v neznámém prostředí úplně samy. Takže si myslím, že když přijdeme my, takoví veselí, barevní klauni, tak to určitě má vliv na jejich psychickou pohodu a prostě, když potom vidíte ten úsměv, který tomu dítku vykouzlíte tím, co děláte, tak je to k nezaplacení."
Anketa: 1.) "Je to určitě úžasné zpestření, protože ten čas tady přece jenom utíká pomaleji než kdekoliv jinde. Takže vidím, že ho to hodně rozesmálo, je šťastný, tak je to fajn."

Klauni dělají radost hospitalizovaným dětem, i těm, které potkají například na chodbách v ambulanci.

David Zbavitel, Klauni z Balónkova: "Je to hlavně o těch balóncích, nicméně už se nám párkrát stalo, že jsme k tomu dali další vystoupení. To znamená, skládáme si muziku, takže když ty děti mnohou a lékař to dovolí, tak se spolu sejdeme v nějaké herně a tam se spolu bavíme. A máme i kouzla, ale primárně jsou to ty balónky."
Anketa: 2.) "My jsme je zažili teď už podruhé, úplně úžasná věc, povzbudíte děti, je to i změna pro rodiče. Takže opravdu klobouk dolů pro ty, kdo to dělají."
Eva Klásková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení NemFM: "Dětské oddělení dlouhodobě spolupracuje s Klauny s Balónkova, ale také se Zdravotními klauny, s dobrovolníky z Adry. A z pohledu lékaře je to absolutně nedílná součást péče o naše dětské pacienty. Poskytování kvalitní zdravotní péče je samozřejmě základ. Ale to, jak se děti u nás cítí, jaký si odnesou zážitek, potom v podstatě přenášejí do vnímání jakékoliv další spolupráce, i do budoucna. A my chceme, aby děti od nás odcházely spokojené, zdravé a s úsměvem."
David Zbavitel, Klauni z Balónkova: "Myslím si, že se nás může přidat více, protože za každým takovým balónkem se skrývá dětský úsměv. Jsme rádi, že můžeme jezdit do nemocnic v Moravskoslezském kraji. Jednak to je i díky podpoře krajského úřadu. No a samozřejmě mít přání, ať jsou ty nemocnice co nejvíce prázdné."

Že smích opravdu léčí, potvrdila už řada odborných studií. Posiluje imunitu, srdce a plíce a také zmírňuje bolest.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042571/klauni-z-balonkova-bavi-deti-na-detskem-oddeleni-nemocnice-ve-frydkumistku