Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Bruntál |

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Nový systém, kterému se pracovně říkalo potrubní pošta, se však od té klasické zásadně liší.

Jakub Ručka, vedoucí lékař Centrální laboratoře: „Ta unikátnost je dána tím, že se vzorky nedávají do žádného ochranného obalu, jako je tomu u těch předchozích. Je to samozřejmě i stavebně jednodušší. To znamená, vy tou nemocnicí nemusíte protahovat velmi objemné trubky a lítají jenom samotné ty jednotlivé vzorky. Znemožňuje to to, aby s tím vzorkem chodily do laboratoře papírové žádanky, musíte zajisti i to, aby s tím vzorkem šla i ta data a v tom je ten systém unikátní, že hned na tom vstupu sám přístroj umí spárovat data s tou danou zkumavkou.“
Jaroslav Krupica, zástupce dodavatelské firmy: „Tento systém je první v České republice, ale v Evropě je to naprostý standard. Ve Skandinávii plná automatizace fáze v laboratoři je stoprocentní. U nás nulaprocentní. V tom zahraničí tem trend jde k tomu, aby se zvyšovala jednak produktivita práce a jednak kvalita péče o pacienta. Tady jde o čas, o bezpečnost a o rychlost.“

Areálem nemocnice tedy neputují rozměrné tubusy s materiály, ale ampule se vzorky potrubím o průměru 2,5 centimetru, automaticky a bez doteku lidské ruky.

Martin Gebauer (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Je to opravdu obrovská úspora a navíc to zjednodušuje tu administrativu v samotné laboratoři, kdy dochází k tomu automatickému třídění těch vzorků vlastně a k zaznamenání a tisku těch průvodních listů.“

Kódované vzorky, které personál vloží do přístroje jsou tlakem vzduchu vystřeleny na určené místo. Například vzdálenost 250 m z dětského oddělení do laboratoře překonají za 23 sekund.

Ladislav Václavec, ředitel SZZ Krnov: „Já jsem rád, že jsme otevřeli něco nového, že jsme otevřeli něco nového, co není nikde v republice a že to pomůže ke zrychlení péče o naše pacienty.“
Tomáš Hradil (nez.), starosta Krnova: „Já musím říct, že jsem jeden z mála lidí, který do areálu nemocnice chodí velmi rád. Ten důvod je ten, že nejsem stále v roli pacienta a velmi mě těší, jak se nemocnice rozvíjí. Tady stačí si projít 200, 300 metrů a vidíte stavbu respiria, stavbu urgentního příjmu, otvíráme teď další významnou investiční akci, město se také podílí na rozvoji nemocnice tím, že teď se vlastně dělá nový evakuační výtah a chystáme ještě ve spolupráci s nemocnicí novou stomatologickou ordinaci, již třetí v pořadí s tím, že v celé vile nemocniční ještě vyměníme okna, takže velká radost.“

Krnovská nemocnice se touto investicí stává průkopníkem u nás a vzorem pro podobná pracoviště v rámci Střední Evropy.

Nahlásit chybu


K tématu

Slezská nemocnice Opava otevřela nové odběrové centrum krve a plazmy pro Bruntálsko a Krnovsko

16. května 2023 8:37 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Krev je bezesporu nejcennější tekutinou pro každou nemocnici. V posledních letech počet dárců krve stále klesá. S cílem získat nové prvodárce a přiblížit odběr krve k jejich bydlišti otevřela Slezská nemocnice Opava pro Bruntálsko a Krnovsko nové odběrové místo.

V krnovské nemocnici otevřeli novou infekční ambulanci. Citelně chyběla a bude sloužit celé spádové oblasti

9. června 2023 9:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici zahájila provoz nová infekční ambulance. Je velmi důležitá právě nyní, v období před dovolenými v exotických zemích a pro propuštěné pacienty. Citelně v regionu chyběla a doplní komplex služeb nemocnice.

Krnovská nemocnice otevřela špičkové centrální operační sály, jedny z nejmodernějších v ČR

11. května 2023 9:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V rekordním čase necelých pěti měsíců proběhla v krnovské nemocnici kompletní rekonstrukce centrálních operačních sálů. Nemocnice, která je spádovou pro celou oblast Bruntálska a přilehlých oblastí Jesenicka a Opavska, se tímto nyní řadí k nejmodernějším v celé zemi.


Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Akce Ukliďme Česko se v Bruntále setkala se zájmem účastníků i přes chladné a deštivé počasí

Včera 15:31 | Bruntál | Karel Soukop

I přes nepříznivé dubnové počasí proběhla v Bruntále každoroční akce Ukliďme Česko. Účastnili se jí jednotlivci, malé kolektivy i skupiny ze škol a jiných organizací. Na stanovištích po celém městě dostali vybavení a vybrali si lokalitu, kterou půjdou uklízet.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků
Vydáno 18. dubna 2024 18:41, Bruntál, Karel Soukop
Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Nový systém, kterému se pracovně říkalo potrubní pošta, se však od té klasické zásadně liší.

Jakub Ručka, vedoucí lékař Centrální laboratoře: „Ta unikátnost je dána tím, že se vzorky nedávají do žádného ochranného obalu, jako je tomu u těch předchozích. Je to samozřejmě i stavebně jednodušší. To znamená, vy tou nemocnicí nemusíte protahovat velmi objemné trubky a lítají jenom samotné ty jednotlivé vzorky. Znemožňuje to to, aby s tím vzorkem chodily do laboratoře papírové žádanky, musíte zajisti i to, aby s tím vzorkem šla i ta data a v tom je ten systém unikátní, že hned na tom vstupu sám přístroj umí spárovat data s tou danou zkumavkou.“
Jaroslav Krupica, zástupce dodavatelské firmy: „Tento systém je první v České republice, ale v Evropě je to naprostý standard. Ve Skandinávii plná automatizace fáze v laboratoři je stoprocentní. U nás nulaprocentní. V tom zahraničí tem trend jde k tomu, aby se zvyšovala jednak produktivita práce a jednak kvalita péče o pacienta. Tady jde o čas, o bezpečnost a o rychlost.“

Areálem nemocnice tedy neputují rozměrné tubusy s materiály, ale ampule se vzorky potrubím o průměru 2,5 centimetru, automaticky a bez doteku lidské ruky.

Martin Gebauer (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Je to opravdu obrovská úspora a navíc to zjednodušuje tu administrativu v samotné laboratoři, kdy dochází k tomu automatickému třídění těch vzorků vlastně a k zaznamenání a tisku těch průvodních listů.“

Kódované vzorky, které personál vloží do přístroje jsou tlakem vzduchu vystřeleny na určené místo. Například vzdálenost 250 m z dětského oddělení do laboratoře překonají za 23 sekund.

Ladislav Václavec, ředitel SZZ Krnov: „Já jsem rád, že jsme otevřeli něco nového, že jsme otevřeli něco nového, co není nikde v republice a že to pomůže ke zrychlení péče o naše pacienty.“
Tomáš Hradil (nez.), starosta Krnova: „Já musím říct, že jsem jeden z mála lidí, který do areálu nemocnice chodí velmi rád. Ten důvod je ten, že nejsem stále v roli pacienta a velmi mě těší, jak se nemocnice rozvíjí. Tady stačí si projít 200, 300 metrů a vidíte stavbu respiria, stavbu urgentního příjmu, otvíráme teď další významnou investiční akci, město se také podílí na rozvoji nemocnice tím, že teď se vlastně dělá nový evakuační výtah a chystáme ještě ve spolupráci s nemocnicí novou stomatologickou ordinaci, již třetí v pořadí s tím, že v celé vile nemocniční ještě vyměníme okna, takže velká radost.“

Krnovská nemocnice se touto investicí stává průkopníkem u nás a vzorem pro podobná pracoviště v rámci Střední Evropy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000042649/krnovska-nemocnice-ma-jako-prvni-v-cesku-unikatni-transportni-system-vzorku