Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

23. dubna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

22. dubna 2024 9:58 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

18. dubna 2024 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

V Lomnici na Bruntálsku působí jediná státní Montessori škola v celém okrese

14. dubna 2024 18:38 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Když se řekne Montessori škola, vybaví se každému jakýsi alternativní systém vzdělávání. Málokdo však přesně ví, na čem je založen. V Lomnici nedaleko Bruntálu existuje v okrese jediná škola Montessori pro děti 1. stupně, která je státní. Zajeli jsme se tam podívat.

V Bruntále byla zahájena realizace největší investice v jeho novodobé historii – příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

11. dubna 2024 11:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Zlatokopové ve Zlatých Horách zahájili letošní sezónu symbolickým otvíráním klaimů. V srpnu je čeká Mistrovství světa

9. dubna 2024 11:51 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Zlaté Hory, Stříbrné Hory, Rudná pod Pradědem, Vápenná, Žulová. To je jen malý výčet názvů obcí v Jeseníkách, připomínající dávnou minulost těžby rud a drahých kovů v horách. Každý rok bez ohledu na počasí se do Zlatých Hor sjíždějí milovníci romantiky a zlatokopectví, aby zahájili další sezónu.

Zámek Kunín ukázal svou krásu veřejnosti právě na Velký pátek před Velikonoci

7. dubna 2024 18:52 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Barokní zámek Kunín byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády. Teprve převod zámku do majetku obce Kunín a spolupráce s Muzeem Novojičínska umožnily realizovat projekty na jeho záchranu.

Komerční sdělení více

Podcast FNO: Vést aktivní život se dá i s diagnózou roztroušená skleróza

S onemocněním, které postihuje centrální nervovou soustavu, se dá aktivně žít, tvrdí MUDr. Pavel Hradílek, Ph.D., vedoucí lékař RS centra Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. Nemoc je sice nevyléčitelná, ale díky moderní léčbě mohou s touto diagnózou například ženy i otěhotnět a kojit. A co je nejdůležitější, veškerá léčba je dostupná hned po potvrzení nemoci.

Kvalita vody přehledně díky interaktivní mapě

Zákazníci SmVaK Ostrava získali nový nástroj, jak v přehledné a uživatelsky komfortní podobě sledovat informace o kvalitě vody v místě jejich bydliště, nebo v lokalitě, která je pro ně v tomto ohledu důležitá. Přehledná mapa zahrnuje celou oblast působnosti nejvýznamnější vodárenské společnosti v Moravskoslezském kraji, postupně v ní budou přibývat data pro další odběrná místa tak, jak v nich budou laboratorně analyzovány další vzorky z vodovodní sítě.

OSTROJ dodá dopravníkový systém pro Model Obaly. K prototypování využil virtuální realitu

Opavský OSTROJ získal rozsáhlou zakázku na dodávku komplexního dopravníkového systému pro automatizaci výroby ve společnosti Model Obaly a.s. S pomocí simulačního programu a virtuální reality navrhl OSTROJ řešení, které pomáhá vykrýt dočasné přetížení mezi výrobní a balicí části linky tak, aby byla zajištěna plynulost celého výrobního procesu. Zakázka, která bude realizována v rekordním čase, má hodnotu bezmála 1 milion eur.


Svátek jógy a tance skončil, euforie trvá. Přidejte se k instruktorům jógy!

Dubnový YOGA & DANCE Spring Festival si nezadal s podobnými svátky evropského formátu. Energické, pozitivní a přátelské setkání milovníků pohybu a vzájemné inspirace přilákalo do ostravské Dolní oblasti Vítkovic přes stovky účastníků. „Každým rokem lepší a lepší. Už to tak vypadá, že se tento festival řadí mezi nejlepší v ČR, ne-li úplně nejlepší,“ napsala na sítě nadšená Andrea.

Janáčkova Liška Bystrouška po 30 letech opět v Ostravě

Sedmá opera hukvaldského rodáka Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky se divákům ostravské opery představí už v sedmé inscenaci, po sto letech od její světové premiéry a 30 let od posledního ostravského uvedení. A protože opera přímo vybízí rozsáhlými plochami symfonické hudby a příběhem propojujícím svět zvířat a lidí k fantasknímu pohybovému ztvárnění, oslovilo NDM k režijní spolupráci choreografa a režiséra Itzika Galiliho. Premiéra bude 6. června.

Desátý ročník sympozia v Galerijní ulici v Jistebníku přinese hned několik novinek

Ve dnech 10. až 16. června se v Jistebníku uskuteční 10. ročník mezinárodního sochařského a malířského sympozia. Zúčastní se ho přední tuzemští a slovenští výtvarníci, s nimiž bude možné se potkat nejen v jistebnické Galerijní ulici, ale také v ARTcaffè, kde budou tvořit i diskutovat s příchozími. V Galerii u foťáka bude možné zhlédnout výstavu Figurama.

Huisman Czech Republic se podílí na výrobě jeřábů pro největší evopský přístav v Rotterdamu

Společnost Huisman, světový lídr ve vývoji a výrobě těžkých konstrukcí, vstupuje na trh přístavní logistiky a pro Hutchison Ports ECT Rotterdam, jednoho z předních provozovatelů kontejnerových terminálů v Evropě, dodá řadu automatických stohovacích jeřábů (Automated Stacking Cranes). Jeřáby, které musí zvládnout 4 miliony cyklů za 30 let, budou sloužit k efektivní manipulaci s lodními kontejnery v přístavu. Ve výrobním závodu Huisman Czech Republic ve Sviadnově budou mít na starosti například všechny svařovací práce.

Více